Bułeczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami

Popularne frazy: -> Bułki, bulki, bułeczki, grzybami



Bułeczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki na ciasto:

- 25g drożdży świeżych
- łyżeczka cukru
- 200g mleka 3,2% (w temp. pokojowej)
- 400g mąki pszennej
- 60g masła (w temp. pokojowej)


Do smarowania:

- jajko rozbite z łyżką wody
- mak, sezam itp. do posypania



Składniki na farsz:

- 70g dobrego sera żółtego
- 1 cebula (ok. 70-100g)
- 20g oleju
- 300g pieczarek
- 100g suszonych pomidorków
- 20g mączki z suszu grzybowego
- sól i pieprz do smaku



Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

1. W naczyniu miksującym umieść wszystkie składniki na ciasto. ( 2 min. | obr. Interwał - wyrabianie ciasta )


2. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj wilgotną ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia.


3. Do suchego naczynia miksującego wrzuć ser - rozdrabniamy ( 5 sek. | obr. 8 ) Przełóż do miseczki.
Naczynie umyj.

4. W czystym naczyniu umieść cebulę przekrojoną na pół. Załóż miarkę na pokrywę i rozdrabniamy ( 5 sek. | obroty 5 )


5. Otwórz naczynie miksujące. Kopystką zgarnij cebulę z brzegów naczynia. Dodaj olej. Podduś cebulkę ( 2,5 min. | 120 stopni C | obr. 2 )


6. Do podduszonej cebulki dodaj pieczarki i suszone pomidory. Rozdrabniamy farsz ( 4 sek. | obroty 5 )


7. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, mączkę grzybową. Na otwór w pokrywie ustaw koszyczek zamiast miarki - tak aby woda podczas duszenia odparowała. Dusimy ( 6 min. | temp. 100 stopni | obroty wsteczne 2 )


8. Gotowy farsz wyjmujemy do miseczki. Jeżeli jest wodnisty - umieszczamy go na patelni i podgrzewamy na małym ogniu mieszając, aby odparować wodę. Farsz powinien być konsystencji jak do pierogów czy uszek. Na samym końcu dodaj wcześniej rozdrobniony ser żółty.


9. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Każdą z nich formujemy (tutaj pełna dowolność kształtów - mogą to być zwykłe bułeczki okrągłe z farszem w środku, mogą być kształtne bułeczki faszerowane i umieszczone w foremkach silikonowych (patrz zdjęcie np. serce) lub też po prostu uformowane łódeczki i wypełnione farszem. Smarujemy je rozbitym jajkiem i posypujemy: makiem , sezamem lub inną posypką wg uznania.


10. Tak przygotowane bułki po uformowaniu pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 20-30min). Mogą sobie wyrastać np. już w piekarniku w temperaturze 50 stopni.


11. Gdy mamy już wyrośnięte bułeczki pieczemy w piekarniku podkręcając temperaturę do 180 stopni C przez około 17-20 min. aż się ładnie zarumienią.


Bułeczki doskonale smakują na ciepło i zimno podane do barszczu tak jak podajemy paszteciki.




Smacznego!

Wypiekane wspólnie w akcji "Wypiekanie na śniadanie" z:


Marzena , Ewa, Wiosenka Eksplozja Smaku, Ewa w kuchni, Iza czyli Smaczna Pyza, Ala piecze i gotuje



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Placuszki z ricotty Tawa Tawas - boliwijskie pączki Ketchup z cukinii Portugalskie drożdżówki z kokosem - Pao de Deus

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Soczewica po wykiełkowaniu zawiera witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

20 jadalnych produktów zabijających cellulitW jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?Kiełki soczewicy czerwonejCzy wiesz, że ...