Makowiec - zawijany

Popularne frazy: -> ciasto do kawy, makowiec przepis na Thermomix, makowiec zawijany, ciasto z makiem, masa makowa, mielenie maku w thermomix, Boże Narodzenie, święta, świąteczne ciasto



Makowiec - zawijany
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki na ciasto:

- 180g mleka w temperaturze pokojowej
- 60g drożdży świeżych
- 100g cukru kryształu
- 50g masła w temperaturze pokojowej
- 4 żółtka
- 570g mąki pszennej typ 500
- szczypta soli
- odrobina aromatu waniliowego lub łyżeczka cukru waniliowego zrobionego w Thermomix


Składniki masę makową:

- 80g orzechów włoskich łuskanych
- 80g orzechów laskowych łuskanych
- 80g migdałów
- 500g maku (suchy, niemielony)
- 350g mleka
- 100g rodzynek
- 150g cukru
- 150g miodu
- odrobina aromatu migdałowego do ciast
- 4 białka


Składniki na lukier:

- 200g cukru
- 20g wody (zima przegotowana)




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

CIASTO

1. W naczyniu miksującym umieść mleko, drożdże i cukier - podgrzej i wymieszaj ( 1,5 minuty | 37 stopni C | obr.1 )
2. Dodaj pozostałe składniki na ciasto (masło, żółtka, mąkę, sól i aromat). Zamieszać (10-20 sek. | obr. 5) Dalej wyrabiamy ( 2min. | obroty Interwał )
3. Gotowe ciasto przełożyć do większej miski i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.


MASA MAKOWA

1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy i migdały. Rozdrobnić ( 3 sek. | obroty 6 ) Przełożyć do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego wsypać 250g maku, zemleć ( 30 sek. | obr. 10 ). Przełożyć do innego naczynia. To samo powtórzyć dla drugiej części maku.
3. Do naczynia miksującego dodać cały zmielony wcześniej mak. Dodać mleko, rodzynki, cukier i miód. Gotować ( 15min. | temp. 90 stopni C | obr. 3 )
4. Dodać rozdrobnione orzechy, rozdrobnione migdały, aromat migdałowy do ciast. Wymieszać ( 5 sek. | obr. 4 ) Przełożyć do innego naczynia i pozostawić do przestygnięcia.
5. Naczynie miksujące dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Załóż motylek. Wlej białka i ubij na sztywną pianę ( ok. 3 min | obroty 3,5 ).
6. Część piany odłożyć do posmarowania ciasta. Resztę dodać do masy makowej i wymieszać za pomocą kopystki.



PRZYGOTOWANIE MAKOWCA

1. Ciasto podzielić na trzy części. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na prostokąt. Każdy z nich posmarować pianą z białek a następnie masą makową. Każdy z kawałków zawinąć tak jak zawijamy rolady. Dalej każdą z rolad zawinąć w papier do pieczenia pozostawiając ok. 3 cm luzu. To miejsce przyda się na wyrośnięcia naszych makowców.
2. Ciasta wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy 50-60 minut w temp. 190 stopni C. Pod koniec pieczenia zaglądaj do ciasta aby go nie przypalić. Upieczone na złoty kolor pozostawiamy do przestygnięcia i przygotowujemy lukier.



PRZYGOTOWANIE LUKRU

1. W suchym i czystym naczyniu miksującym umieszczamy cukier i mielimy ( 30sek. | obr. 10 ) Dodajemy wodę i mieszamy ( 15sek. | obr.4 )
2. Tak otrzymanym lukrem polewamy jeszcze ciepłe makowce.



Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Obwarzanki krakowskie (wersja wałecka) Ryba po grecku - inaczej Sok Kubuś Sałatka hiszpańska

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy Twój umysł kłamie? Odkryj tajniki iluzji poznawczych!

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dlaczego czasami widzisz coś, czego inni nie widzą, albo dlaczego Twoje wspomnienia mogą być niedokładne? To wszystko to efekt iluzji poznawczych - niezwykłych sposobów, w jakie nasz umysł interpretuje i przetwarza informacje. Odkryj, jakie są najczęstsze rodzaje iluzji poznawczych i jak wpływają one na nasze życie codzienne.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 2 )

Kiełki cebuliDieta pudełkowa - idealna na wyjazdy służbowe i delegacjeOlejki w kuchniKilka sposobów na zagęszczenie sosu w Thermomix