KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Informacje o stronieInformacje o stronie
WspółpracaWspółpraca

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Kiełki najlepiej jeść na surowo i większość z Was zapewne dodaje je głównie do kanapek lub posypuje nimi kanapki. Jednak niektóre z nich takie jak kiełki fasoli, soczewicy, fasolki mung, czy ciecierzycy dobrze jest lekko podgotować na parze. Podczas krótkiego gotowania na parze nie stracą one zbyt wielu składników, a staną się łatwiej strawne.


Zobacz też:

Ciasteczka czekoladowe z nutą mięty

Ciasteczka czekoladowe z nutą mięty 

Popularne frazy: | *

ciasteczka do kawy, czekoladowe ciastka, ciasta z miętą, czekoladowe ciasta przepis na thermomix, szybkie ciastka, najsmaczniejsze ciastka czekoladowe, piknik, śniadanie, ciastka z czekolady

Składniki:

- 100 g masła
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 200 g cukru pudru
- 40 g gorzkiego kakao
- 1/2 szklanki posiekanej świeżej mięty (około 10 g)
- 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
- szczypta soli




Przygotowanie w Thermomix

1) W naczyniu miksującym rozpuść masło (3 min. | 50 stopni C | obr. 2)
2) Dodaj jajka i wymieszaj (30 sek. | obr. 3-4).
3) Dodaj mąkę, cukier puder, kakao, proszek do pieczenia, sól i miętę. Wyrabiamy ciasto pomagając kopystką ( 40 sek. | obr. 4 ).
4. Gotowe ciasto umieścić w woreczku foliowym i włożyć na godzinę do lodówki.
5. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
6. Ciasto podzielić na pół. Z każdej połowy uformować wałek i pokroić go kopystką na 25 kawałków (jak na kopytka). Z każdego kawałka uformować kulkę (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blasze zachowując odstępy (ciastka trochę się rozpłyną i urosną).
7. Pieczemy około 10-15 minut w zależności od piekarnika (u mnie to 12 min.). Ostudzić na kratce. Ciasteczka mamy gotowe!

Wskazówki:

#Kulki ciasta nie spłaszczaj, układaj zaokrąglone - podczas pieczenia same lekko się spłaszczą.

#Chrupiąca skórka i delikatny mięciutki środek ... Idealnie nadają się jako szkolna przekąska wraz z musem, jogurtem lub mlekiem waniliowym.

#Doskonały element upominków świątecznych, wraz z pierniczkami ozdobią każdą paczuchę


Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Ketchup z cukiniiPychotka znana też jako Pani WalewskaDomowe krakersy

Zobacz sekrety i diety

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Zobacz wybrany artykuł z naszej czytelni...

Inne artykuły

Kiełki lucerny (Kiełki alfalfa)Kiełki słonecznikaKiełki buraka ćwikłowego, czerwonego