Sos cytrynowy (np. do ryby lub kurczaka)

Popularne frazy: ->



 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki:

- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka pasty bulionu drobiowego lub warzywnego zrobionego w TM
- 220g wody
- 2 łyżki mąki typ 550
- 3 łyżki śmietany 18% do zup
- 1 żółtko surowe
- 2-3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny do smaku
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny sparzonej i dobrze umytej
- cukier do smaku (ok. 2 spore szczypty)






Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

1) Masło, pastę bulionową, wodę, mąkę, żółtko umieść w naczyniu miksującym (5-6 min. | temp. 90 stopni C | obroty 2) Gdy sos osiągnie 90 stopni C dodaj śmietanę, sok z cytryny, otartą skórkę z cytryny i cukier (1 min. obr. 2-3)
Po dodaniu śmietany sosu już nie gotujemy.

2) Podajemy do ryby lub kurczaka.

Wskazówki:

# Uważaj, aby w soku z cytryny nie było pestki, bo sos będzie gorzki
# Sos można jeszcze samemu dosmaczyć używając pieprzu ziołowego i koperku


Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Bułeczki różyczki Bułeczki drożdżowe z sezonowymi owocami Focaccia Makowa panieńka

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Kiełki hodowane w woreczkach...Czy z tej mąki będzie chleb?