KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Polityka prywatnościPolityka prywatności
Informacje o stronieInformacje o stronie
WspółpracaWspółpraca

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Nie bez przyczyny warto zwrócić uwagę na rodzaj nasion jakie kupujemy do kiełkowania. Poleca się nasiona specjalnie do tego przeznaczone (najlepiej ekologiczne), bowiem te, które przeznaczone są do celów siewno-ogrodowych są najczęściej "doprawiane" chemią w celu uniknięcia chorób w pierwszym stadium wzrostu (na ogół na nasionach widnieje takowe ostrzeżenie na torebce). Zdrowiej więc i bezpieczniej zakupić specjalne nasiona do hodowli kiełków i cieszyć pełnowartościowymi kiełkami bez dodatku chemii, której i tak na co dzień pochłaniamy sporo w żywności mocno przetworzonej.


Zobacz też:

Burekas z pomidorami, bakłażanem i mozzarellą

Burekas z pomidorami, bakłażanem i mozzarellą Burekas z pomidorami, bakłażanem i mozzarellą 

Popularne frazy: | *

śniadanie, piknik, przepis na thermomix

Składniki na ciasto filo:

- 240g mąki pszennej typ 500-650
- pół łyżeczki soli
- 150g letniej wody
- 15g oliwy z oliwek


Do podsypywania podczas wałkowania
- ok. 60g skrobi ziemniaczanej

Farsz:

- 3-4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- pomidory (średniej wielkości 4-5 sztuk) od biedy można użyć te z puszki
- 1 bakłażan (średniej wielkości)
- Ser mozzarella (ok.100g)
- łyżeczka cukru (do smaku)
- sól, pieprz i ulubione suszone zioła (do smaku: np. oregano, ostra papryka, bazylia, natka pietruszki)



Do smarowania przed pieczeniem:

- jajko roztrzepane z niewielką ilością wody


Przygotowanie w Thermomix

1. Podane składniki na ciasto umieścić w naczyniu miksującym. (15sek | obr. 6). Kopystką zbierz ciasto z brzegów naczynia miksującego do środka i powtórz wyrabianie. (15sek. | obr.6).

2. Wyjmij ciasto przy pomocy kopystki na podsypaną skrobią ziemniaczaną deskę. Dalej trzeba uformować kulę.
Podzielić kulę na 6-8 mniejszych kuleczek. Ułożyć na desce przykryć wilgotną ściereczką i umieścić w lodówce na około 2 h.

3. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować podsypując dosyć mocno skrobią ziemniaczaną. Po rozwałkowaniu ciasto powinno mieć około pół milimetra grubości. Tak przygotowane ciasto umieszczamy na pergaminie i zwijamy.
(przy rozwałkowaniu można sobie pomóc maszynką do rozwałkowywania ciasta do makaronu - pasy ciasta wyjdą dłuższe i węższe)

Można je przechowywać w ten sposób nawet 24h. w lodówce.

Można je też zamrozić wtedy może poleżeć nawet 2 tygodnie. Przy rozmrażaniu należy wyjąć ciasto na 6-8h wcześniej (przed użyciem).

Z tak przygotowanym ciastem możemy śmiało zabierać się za przygotowywanie burekas - tureckich kanapek.



Przygotowanie farszu:

1) Bakłażana dokładnie umyj. Pokrój go w kostkę. Solidnie posyp solą i zostaw w miseczce na kilkanaście minut, aby zmiękł i pozbył się swojej goryczki.

2) Czosnek obierz ze skórki. Umieść go w naczyniu miksującym - rozdrabniamy (3sek. | obr.10)
Kopystką zrzuć z brzegów naczynia czosnek. Dodaj oliwę z oliwek. Podduś (2min. | temp. 100 stopni C | obr.2).

3) Do czosnku dodaj pomidory przekrojone na pół. Rozdrabniamy (3sek. | obr. 5). Dalej gotujemy (10 min. | temp. 90 stopni C | obr. wsteczne 2) z otwartym otworem w pokrywie, aby odparował nadmiar wody.

4) Całość doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.

5) Bakłażana płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym dodajemy do przygotowanego sosu pomidorowego. Gotujemy z odsłoniętym otworem w pokrywie (9min. | temp. 90 stopni C | obr. wsteczne 1 ). Doprawiamy jeszcze przyprawami w razie potrzeby.
Jeżeli farsz okaże się zbyt płynny można jeszcze zredukować go na patelni podsmażając kilka chwil, aby woda się odparowała.

6) Mozzarellę trzemy na tarce o dużych oczkach lub delikatnie rozdrabniamy w Thermomix-ie.

7) Ciasto filo rozwałkowane bardzo cieniutko rozkładamy na blacie. Smarujemy go delikatnie oliwą z oliwek, a następnie przykrywamy drugim pasem. Tak powstanie warstwa zewnętrzna burekas. (Jeżeli idzie Ci to z trudem, możesz użyć jednej warstwy ciasta a przy zwijaniu nawinąć go więcej razy).

8) Tak przygotowane ciasto tniemy wzdłuż na równe pasy (patrz zdjęcia). Na końcu każdego pasa ciasta kładziemy łyżkę nadzienia, posypujemy odrobiną startej mozzarelli i z całości tworzymy kształt trójkąta. Zawijamy jak flagę.(patrz zdjęcia).
Powtarzamy aż skończy nam się ciasto i farsz.

Gotowe rożki smarujemy pędzelkiem rozbitym jajkiem z odrobiną wody i umieszczamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

9) Burekas wypiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez ok. 15-20 minut. Gdy nabiorą złotego koloru są gotowe.



Wspaniałe w smaku, kruche i po brzegi wypełnione aromatycznym farszem burekas mamy gotowe! Smacznego!

Z podanych wyżej porcji powstanie około 16-20 małych rożków lub 10-12 większych.

Wskazówki:

# Na bazie powyższego przepisu możesz komponować własne rożki z różnymi rodzajami farszu. Bardzo popularny jest np. farsz na bazie sera feta i szpinaku.



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Bułki z kiełków pszenicyKoktajl z jarmużem i kiełkamiCiasto na makaron domowy

Zobacz sekrety i diety

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Zobacz wybrany artykuł z naszej czytelni...

Inne artykuły

Kiełki amarantusaKiełki pszenicyKiełki słonecznika