Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutajSkładniki na ciasto filo: Farsz: |
Przygotowanie w Thermomix
1. Podane składniki na ciasto umieścić w naczyniu miksującym. (15sek | obr. 6). Kopystką zbierz ciasto z brzegów naczynia miksującego do środka i powtórz wyrabianie. (15sek. | obr.6).
2. Wyjmij ciasto przy pomocy kopystki na podsypaną skrobią ziemniaczaną deskę. Dalej trzeba uformować kulę.
Podzielić kulę na 6-8 mniejszych kuleczek. Ułożyć na desce przykryć wilgotną ściereczką i umieścić w lodówce na około 2 h.
3. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować podsypując dosyć mocno skrobią ziemniaczaną. Po rozwałkowaniu ciasto powinno mieć około pół milimetra grubości. Tak przygotowane ciasto umieszczamy na pergaminie i zwijamy.
(przy rozwałkowaniu można sobie pomóc maszynką do rozwałkowywania ciasta do makaronu - pasy ciasta wyjdą dłuższe i węższe)
Można je przechowywać w ten sposób nawet 24h. w lodówce.
Można je też zamrozić wtedy może poleżeć nawet 2 tygodnie. Przy rozmrażaniu należy wyjąć ciasto na 6-8h wcześniej (przed użyciem).
Z tak przygotowanym ciastem możemy śmiało zabierać się za przygotowywanie burekas - tureckich kanapek.
Przygotowanie farszu:
1) Bakłażana dokładnie umyj. Pokrój go w kostkę. Solidnie posyp solą i zostaw w miseczce na kilkanaście minut, aby zmiękł i pozbył się swojej goryczki.
2) Czosnek obierz ze skórki. Umieść go w naczyniu miksującym - rozdrabniamy (3sek. | obr.10)
Kopystką zrzuć z brzegów naczynia czosnek. Dodaj oliwę z oliwek. Podduś (2min. | temp. 100 stopni C | obr.2).
3) Do czosnku dodaj pomidory przekrojone na pół. Rozdrabniamy (3sek. | obr. 5). Dalej gotujemy (10 min. | temp. 90 stopni C | obr. wsteczne 2) z otwartym otworem w pokrywie, aby odparował nadmiar wody.
4) Całość doprawiamy cukrem, solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
5) Bakłażana płuczemy i osuszamy na ręczniku papierowym dodajemy do przygotowanego sosu pomidorowego. Gotujemy z odsłoniętym otworem w pokrywie (9min. | temp. 90 stopni C | obr. wsteczne 1 ). Doprawiamy jeszcze przyprawami w razie potrzeby.
Jeżeli farsz okaże się zbyt płynny można jeszcze zredukować go na patelni podsmażając kilka chwil, aby woda się odparowała.
6) Mozzarellę trzemy na tarce o dużych oczkach lub delikatnie rozdrabniamy w Thermomix-ie.
7) Ciasto filo rozwałkowane bardzo cieniutko rozkładamy na blacie. Smarujemy go delikatnie oliwą z oliwek, a następnie przykrywamy drugim pasem. Tak powstanie warstwa zewnętrzna burekas. (Jeżeli idzie Ci to z trudem, możesz użyć jednej warstwy ciasta a przy zwijaniu nawinąć go więcej razy).
8) Tak przygotowane ciasto tniemy wzdłuż na równe pasy (patrz zdjęcia). Na końcu każdego pasa ciasta kładziemy łyżkę nadzienia, posypujemy odrobiną startej mozzarelli i z całości tworzymy kształt trójkąta. Zawijamy jak flagę.(patrz zdjęcia).
Powtarzamy aż skończy nam się ciasto i farsz.
Gotowe rożki smarujemy pędzelkiem rozbitym jajkiem z odrobiną wody i umieszczamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
9) Burekas wypiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez ok. 15-20 minut. Gdy nabiorą złotego koloru są gotowe.
Wspaniałe w smaku, kruche i po brzegi wypełnione aromatycznym farszem burekas mamy gotowe! Smacznego!
Z podanych wyżej porcji powstanie około 16-20 małych rożków lub 10-12 większych.
Wskazówki:
# Na bazie powyższego przepisu możesz komponować własne rożki z różnymi rodzajami farszu. Bardzo popularny jest np. farsz na bazie sera feta i szpinaku.
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów