Pierogi z serem ricotta (na słodko)

Popularne frazy: -> pierogi, przepis na pierogi, ciasto na pierogi, thermomix przepis na pierogi, pierogi na słodko przepis na thermomix, słodkie pierogi, pierogi z ricottą, pierogi z serem, obiad



Pierogi z serem ricotta (na słodko)
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Składniki na farsz:


- 400g sera ricotta (przygotowanego w TM )
- 2 żółtka
- 3 łyżeczki cukru (można zmniejszyć/zwiększyć ilość i dopasować do własnego smaku)
- łyżeczka cukru waniliowego (przygotowanego w TM)
- szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny

Składniki na ciasto:


- 330g mąki pszennej
- 150-180g maślanki (może to być maślanka wprost z ubijania masła w TM)
- 20g oleju
- łyżeczka masła (wykonanego w TM)
- szczypta soli


Składniki na sos:


- gęsta śmietana lub jogurt
- miód (do smaku)
- mielony cynamon (do smaku)
- rodzynki (namoczone wcześniej)




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

Przygotowanie farszu:


1. Wszystkie składniki na farsz umieść w naczyniu, dokładnie wymieszaj (1min. | obr. 4-5). Jeżeli użyjesz innego sera niż wspomniana ricotta to w przypadku zwykłego twarogu trzeba wydłużyć czas aby ser się zmielił dokładnie. Ricotta zaproponowana w tym przepisie i wykonana domowym sposobem nie wymaga mielenia. Będzie też smaczniejsza bo znacznie mniej kwaśna od twarogu.

2. Przygotowany farsz przełożyć do miseczki i umieścić w lodówce do czasu wykonywania pierogów.

Przygotowanie sosu:


1. Wszystkie składniki bez rodzynek umieścić w naczyniu miksującym i dokładnie wymieszać (30sek. | obr. 2-3) Przygotowany sos przyprawić do smaku przełożyć do miseczki i umieścić w lodówce.
2. Rodzynki zalać wrzątkiem i odczekać aż się namoczą. Połączyć z sosem.


Przygotowanie cista:


Przed przygotowaniem ciasta dobrze jest wykonać pachnące domowe masełko z śmietany 30%. Wtedy zarówno maślanka jak i część masła wykorzystamy w poniższym przepisie. Przy okazji nie będzie trzeba myć naczynia miksującego po ubijaniu masła i przed wyrabianiem ciasta.

1. Pozostaw trochę maślanki z ilości wskazanej w przepisie tak aby w razie potrzeby dolać ją gdy ciasto okaże się zbyt suche. Zawsze lepiej dolać ją później podczas wyrabiania niż uzyskać zbyt luźne ciasto i naprawiać go mąką :)
Wszystkie składniki na ciasto umieść w naczyniu miksującym (2min. | obr. 3-4).
2. Gotowe ciasto wyjąć z naczynia umieścić w misce pod przykryciem i rozpocząć przygotowanie pierogów.
3. Ciasto rozwałkować wyciąć kółka na środku umieścić farsz, uformować pierogi. Gotować w większym garnku na średnim ogniu we wrzącej wodzie przez 3-5 min. w zależności od grubości ciasta.
4. Podawać na ciepło, polane sosem z rodzynkami.


Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Calzone Chleb jogurtowy Bułeczki drożdżowe z sezonowymi owocami Ciasteczka marchewkowe wspomnienie jesieni

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Czy zrzucenia zbędnych kilogramów musi być trudne? Nie z cateringiem dietetycznym

Planujesz zrzucić zbędne kilogramy? Proces odchudzania wcale nie musi być trudny. Wystarczy, że sięgniesz po zdrowe metody i wsparcie, takie jak catering dietetyczny. Odkryj sposób, który pomoże Ci schudnąć zdrowo i przyjemnie.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Z jakich przyczyn może pojawić się krwawienie z nosa?Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Czy z tej mąki będzie chleb?Prawdziwe miody polskie - dlaczego warto je kupować? Dowiedz się, gdzie znaleźć najlepsze