KIELKISMAKU.PL

KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
WspółpracaWspółpraca

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Kiełki lucerny - to bogactwo witamin A, C, E i witamin z grupy B oraz lecytyny. Poprawiają pamięć, mają właściwości pobudzające i łagodząco działają w chorobach oczu.


Zobacz też:

Pierogi z serem ricotta (na słodko)

Pierogi z serem ricotta (na słodko) 

Popularne frazy:

pierogi, przepis na pierogi, ciasto na pierogi, thermomix przepis na pierogi, pierogi na słodko przepis na thermomix, słodkie pierogi, pierogi z ricottą, pierogi z serem

| *

Składniki na farsz:

- 400g sera ricotta (przygotowanego w TM )
- 2 żółtka
- 3 łyżeczki cukru (można zmniejszyć/zwiększyć ilość i dopasować do własnego smaku)
- łyżeczka cukru waniliowego (przygotowanego w TM)
- szczypta soli
- 1 łyżka soku z cytryny





Składniki na ciasto:

- 330g mąki pszennej
- 150-180g maślanki (może to być maślanka wprost z ubijania masła w TM)
- 20g oleju
- łyżeczka masła (wykonanego w TM)
- szczypta soli





Składniki na sos:

- gęsta śmietana lub jogurt
- miód (do smaku)
- mielony cynamon (do smaku)
- rodzynki (namoczone wcześniej)


Przygotowanie w Thermomix

Przygotowanie farszu:
1. Wszystkie składniki na farsz umieść w naczyniu, dokładnie wymieszaj (1min. | obr. 4-5). Jeżeli użyjesz innego sera niż wspomniana ricotta to w przypadku zwykłego twarogu trzeba wydłużyć czas aby ser się zmielił dokładnie. Ricotta zaproponowana w tym przepisie i wykonana domowym sposobem nie wymaga mielenia. Będzie też smaczniejsza bo znacznie mniej kwaśna od twarogu.

2. Przygotowany farsz przełożyć do miseczki i umieścić w lodówce do czasu wykonywania pierogów.

Przygotowanie sosu:
1. Wszystkie składniki bez rodzynek umieścić w naczyniu miksującym i dokładnie wymieszać (30sek. | obr. 2-3) Przygotowany sos przyprawić do smaku przełożyć do miseczki i umieścić w lodówce.
2. Rodzynki zalać wrzątkiem i odczekać aż się namoczą. Połączyć z sosem.


Przygotowanie cista:
Przed przygotowaniem ciasta dobrze jest wykonać pachnące domowe masełko z śmietany 30%. Wtedy zarówno maślanka jak i część masła wykorzystamy w poniższym przepisie. Przy okazji nie będzie trzeba myć naczynia miksującego po ubijaniu masła i przed wyrabianiem ciasta.

1. Pozostaw trochę maślanki z ilości wskazanej w przepisie tak aby w razie potrzeby dolać ją gdy ciasto okaże się zbyt suche. Zawsze lepiej dolać ją później podczas wyrabiania niż uzyskać zbyt luźne ciasto i naprawiać go mąką :)
Wszystkie składniki na ciasto umieść w naczyniu miksującym (2min. | obr. 3-4).
2. Gotowe ciasto wyjąć z naczynia umieścić w misce pod przykryciem i rozpocząć przygotowanie pierogów.
3. Ciasto rozwałkować wyciąć kółka na środku umieścić farsz, uformować pierogi. Gotować w większym garnku na średnim ogniu we wrzącej wodzie przez 3-5 min. w zależności od grubości ciasta.
4. Podawać na ciepło, polane sosem z rodzynkami.




Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Pychotka znana też jako Pani WalewskaCiasteczka bankietowe

Zobacz sekrety i diety

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Zobacz wybrany artykuł z naszej czytelni...

Inne artykuły

Kiełki - rzodkiew japońska - daikonKiełki amarantusaKiełki pszenicy