Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutajSzukasz prostego, a jednocześnie wyjątkowego deseru, który oczaruje wszystkich swoim smakiem i wyglądem? Oto są miniszarlotki - idealne rozwiązanie! Małe, chrupiące ciasteczka wypełnione soczystymi jabłkami, delikatnie wpływają na zmysły swoimi jesiennymi nutami smakowymi, aby stworzyć prawdziwą symfonię dla podniebienia. Sprawdziły się do zwykłego spotkania przy kawce, jak i podczas uroczystych imprez. Składniki na 4-6 szarlotek: Ciasto: Farsz: Pianka: |
Przygotowanie w Thermomix
Przygotowanie:
1. Przygotuj kokilki (4szt. średnica około 7cm. lub 6-8 jeszcze mniejszych)
2. Wyrabiamy ciasto z podanych w przepisie składników na ciasto (20-30 sek. | obr. 4-6)
3. Wyrobione ciasto dzieli my na 5 części. Jedną z nich zawijamy w woreczek foliowy i umieszczamy w zamrażalce lub lodówce - przyda się na końcu przygotowania.
4. Wylepiamy ciastem, dokładnie dno i brzegi w foremkach (żaroodpornych kokilkach). Nożem odcinamy ciasto równo z brzegiem foremki. Dalej dno ciasta posypujemy delikatnie cukrem waniliowym oraz cynamonem. Do każdej z foremek wkładamy rozdrobnione jabłka (najlepiej rozdrobnić je na tarce w bardzo cieniutkie plasterki lub użyć do pokrojenia obieraczki do warzyw), tak aby wypełniły foremki. Jeżeli mamy konfiturę z płatków róży to delikatnie smarujemy na powierzchni jabłek. Znów posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem.
5.Foremki umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 stopni.
6. Na 5 min przed końcem pieczenia w suchym i czystym naczyniu miksującym zakładamy motylek i ubijamy 2 białka (ok. 3 min. | obr. 3,5).
7. Ciągle ubijając z założonym motylkiem (obr. 3,5) do ubitych białek dodajemy stopniowo 4 łyżki cukru i na koniec syrop owocowy.
8. Wyjmujemy ostrożnie foremki z wypieczonym ciastem. Nakładamy pianę a na wierzch posypujemy rozdrobnione ciasto, które wcześniej leżało w lodówce. Całość wkładamy ponownie do piekarnika jeszcze na 15 min w temp. 150 stopni.
Po upieczeniu pozostawiamy mini szarlotki do wystygnięcia. Dekorujemy i podajemy na stół.
Genialnie smakują z gałką lodów waniliowych.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów
Miód rzepakowy wspomaga aż 6 istotnych organów naszego ciała: serce, mózg, wątrobę, trzustkę, nerki i żołądek. Jak i na co pomaga?