Pomarańczowo - migdałowe ciasto

(hiszpańskie ciasto z pomarańczy i mąki migdałowej)

Popularne frazy: -> hiszpańskie ciasto pomarańczowe, pomarańczowo-migdałowe ciasto, ciasto z całych pomarańczy, wilgotne ciasto pomarańczowe, pomarańczowe ciasto przepis na thermomix



Pomarańczowo - migdałowe ciasto
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Wilgotne ciasto deserowe, bardzo aromatyczne. Nie opada podczas pieczenia. Łatwe i szybkie w wykonaniu.


Składniki na ciasto:


- 2 średniej wielkości pomarańcze (najlepsze będą dojrzałe pomarańcze z ładnie wybarwioną i cieniutką skórką)
- 4 jajka
- 150g cukru kryształu
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 200g mąki migdałowej
- łyżeczka proszku do pieczenia




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

Przygotowanie:


1. Pomarańcze dokładnie szorujemy, myjemy i sparzamy. Robimy to starannie, gdyż w cieście zostaną użyte w całości wraz ze skórką. To właśnie skórce pomarańczowej ciasto zawdzięcza swój specyficzny smak i kolor.

Pomarańcze można obgotować w skórce w wysokim garnku pod przykryciem - ok. 2h - ale nie jest to konieczne. Jeżeli będziesz używać gotowanych pomarańczy - muszą być zupełnie wystudzone (najlepiej ugotowane dzień wcześniej).
Posiadając Thermomix nawet nieugotowane pomarańcze doskonale się rozdrobnią - więc krok z gotowaniem nie jest obowiązkowy.


2. Pomarańcze wraz ze skórką kroimy na osiem części i umieszczamy w naczyniu miksującym. Dokładnie rozdrabniamy (20 sek. | obr. 8) Przekładamy do innego naczynia.



przepis na thermomix





3. Nie trzeba myć naczynia miksującego. Załóż motylek Do naczynia miksującego wbij jajka i dodaj cukier. Ubijamy do puszystej konsystencji. (5min.| temp. 37 stopni C | obroty 4)




przepis na termomiks




4. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Przygotowujemy małą tortownicę (ok. 22 cm) lub formę typu "keksówka". Spód wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy np. kaszą manną.


5. Wyjmij motylek z naczynia miksującego. Do masy jajecznej dodaj wcześniej dokładnie zmiksowane pomarańcze. Dodaj też pozostałe składniki (mąka pszenna, mąka migdałowa, proszek do pieczenia) i dokładnie wymieszaj. (20sek. | obroty 6)


6. Ciasto przelej do przygotowanej foremki. Wyrównaj i umieść w rozgrzanym do 160-180 stopni C piekarniku. Pieczemy ok. 55-60min. (do suchego patyczka). Ciasto łatwo się pokroi nawet ciepłe, ale najlepszy smak uzyskasz pozostawiając je na kilka godzin w lodówce - wtedy jego aromat będzie jeszcze mocniejszy.


7. Ciasto można podawać posypane cukrem pudrem lub posmarowane cienką warstwą pomarańczowego kremu. Wyborne w smaku, wilgotne i mocno pomarańczowe.




Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Bułeczki różyczki Makowiec - zawijany Rura orzechowo-migdałowa,  trdelnik Ryba po grecku - inaczej

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: 20 jadalnych produktów zabijających cellulit

Wiecie, że jedzenie może sprawić, że będziemy mieć cellulit? Albo może nam powstawanie cellulitu ograniczyć! Tak mówiąc prosto: warto wiedzieć co jeść, bo jedzenie albo karmi cellulit albo go zabija!
Przeczytaj informacje z pierwszej ręki

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 5 )

Kiełkowanie prostsze niż myślisz...Jak wyhodować kiełki w domu?Migdałowych szaleństw czasŚwiat poduszek