Pomarańczowo - migdałowe ciasto

(hiszpańskie ciasto z pomarańczy i mąki migdałowej)

Popularne frazy: -> hiszpańskie ciasto pomarańczowe, pomarańczowo-migdałowe ciasto, ciasto z całych pomarańczy, wilgotne ciasto pomarańczowe, pomarańczowe ciasto przepis na thermomix



Pomarańczowo - migdałowe ciasto
 
 

Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutaj


Wilgotne ciasto deserowe, bardzo aromatyczne. Nie opada podczas pieczenia. Łatwe i szybkie w wykonaniu.


Składniki na ciasto:


- 2 średniej wielkości pomarańcze (najlepsze będą dojrzałe pomarańcze z ładnie wybarwioną i cieniutką skórką)
- 4 jajka
- 150g cukru kryształu
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 200g mąki migdałowej
- łyżeczka proszku do pieczenia




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie w Thermomix

Przygotowanie:


1. Pomarańcze dokładnie szorujemy, myjemy i sparzamy. Robimy to starannie, gdyż w cieście zostaną użyte w całości wraz ze skórką. To właśnie skórce pomarańczowej ciasto zawdzięcza swój specyficzny smak i kolor.

Pomarańcze można obgotować w skórce w wysokim garnku pod przykryciem - ok. 2h - ale nie jest to konieczne. Jeżeli będziesz używać gotowanych pomarańczy - muszą być zupełnie wystudzone (najlepiej ugotowane dzień wcześniej).
Posiadając Thermomix nawet nieugotowane pomarańcze doskonale się rozdrobnią - więc krok z gotowaniem nie jest obowiązkowy.


2. Pomarańcze wraz ze skórką kroimy na osiem części i umieszczamy w naczyniu miksującym. Dokładnie rozdrabniamy (20 sek. | obr. 8) Przekładamy do innego naczynia.



przepis na thermomix





3. Nie trzeba myć naczynia miksującego. Załóż motylek Do naczynia miksującego wbij jajka i dodaj cukier. Ubijamy do puszystej konsystencji. (5min.| temp. 37 stopni C | obroty 4)




przepis na termomiks




4. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Przygotowujemy małą tortownicę (ok. 22 cm) lub formę typu "keksówka". Spód wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy np. kaszą manną.


5. Wyjmij motylek z naczynia miksującego. Do masy jajecznej dodaj wcześniej dokładnie zmiksowane pomarańcze. Dodaj też pozostałe składniki (mąka pszenna, mąka migdałowa, proszek do pieczenia) i dokładnie wymieszaj. (20sek. | obroty 6)


6. Ciasto przelej do przygotowanej foremki. Wyrównaj i umieść w rozgrzanym do 160-180 stopni C piekarniku. Pieczemy ok. 55-60min. (do suchego patyczka). Ciasto łatwo się pokroi nawet ciepłe, ale najlepszy smak uzyskasz pozostawiając je na kilka godzin w lodówce - wtedy jego aromat będzie jeszcze mocniejszy.


7. Ciasto można podawać posypane cukrem pudrem lub posmarowane cienką warstwą pomarańczowego kremu. Wyborne w smaku, wilgotne i mocno pomarańczowe.




Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Makowiec - zawijany Pychotka znana też jako Pani Walewska Bułeczki z ziemniakami Kawowo-krówkowa kanapka z orzechami

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 3 )

Szlachetne obżarstwo, czyli jak Święty Marcin zasłużył się łasuchomHiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnęW stronę zdrowia - zdrowsze produktyPierogi