Obserwuj co trafia pod nóż -> Dołącz tutajBabka jest pyszna, lekka i delikatna. Składniki: |
Przygotowanie w Thermomix:
1. Załóż motylek. W naczyniu miksującym umieść 12 żółtek i 70g cukru. (5 min.| temp. 40 stopni C | obr. 3.5) Ucieramy żółtka z cukrem - powstanie puszysta masa (kogiel mogiel).
2. Wyjmij motylek. Dodaj 25g drożdży, 60 ml. śmietanki 30%, 130g masła miękkiego w temp. pokojowej i łyżeczkę szafranu. (2 min. | obr. 5).
3. Dodaj mąkę i dalej wyrabiaj. (1,5min. | Interwał ). Ciasto będzie mocno kleiste. Wyjmij je przy pomocy kopystki z naczynia miksującego do metalowej miski. Przykryj folią i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - 30-40min. (powinno podwoić objętość).
4. Przygotuj formę do babki z kominem. Dobrze ją wysmaruj tłuszczem. Umieść w niej delikatnie wyrośnięte ciasto. Umieść w piekarniku rozgrzanym do 50 stopni C. Pozostaw do ponownego wyrośnięcia w piekarniku na 35-45 min.
5. Wyrośniętą babkę wypiekamy przez 30 min. w piekarniku w temp. 180 stopni C.
(Należy kontrolować stopień wypieczenia aby jej nie przypalić).
Przestygniętą wyjmujemy z piekarnika i z formy.
Smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów