Wyszukaj przepis - wpisz wyszukiwane słowo lub wybierz zdjęcie:


Ciasto do kawy | Serniki | Torty | Smakołyki na pikniki | Potrawy z grzybami | Bułki | Bagietki | Pierogi | Fingerfood Party | Pokaż najczęściej polecane | Przepisy Thermomix | Kiełkowanie nasion


Korzenne bagietki | kielkismaku.pl Pavlova - Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami | kielkismaku.pl Placuszki z ricotty | kielkismaku.pl słoik kiełkowanie
Wielkanocny torcik - Marysieńka | kielkismaku.pl Moje ulubione pączki  | kielkismaku.pl Tortilla - przepis podstawowy | kielkismaku.pl
Olejki w kuchni
Olejki w kuchni

Olejki eteryczne doTERRA są najczystszą esencją roślin, a dzięki temu stanowią najlepszą przyprawę, dodatek i aromat jakie możemy wykorzystać w kuchni. Słoneczny, ciepły aromat skórki pomarańczy, cytryny, limonki czy mandarynki, uszlachetni każde ciasto albo orzeźwi napój. Pikantny, rozgrzewający cynamon, kardamon, goździk czy różowy pieprz, będzie niezastąpiony w pierniczkach, pieczonym mięsie, duszonych warzywach.
Zapraszamy do naszej olejkowej kuchni.



Mocnoczekoladowa tarta Marka - bez pieczenia | kielkismaku.pl Pychotka znana też jako Pani Walewska | kielkismaku.pl Ketchup z cukinii | kielkismaku.pl Bułeczki drożdżowe z sezonowymi owocami | kielkismaku.pl Kawowo-krówkowa kanapka z orzechami | kielkismaku.pl Digestive, Graham crackers | kielkismaku.pl
Mam Thermomix - co dalej?
Mam Thermomix - co dalej?

Nic prostszego - zapraszamy do naszej grupy tematycznej na Facebook.pl. Tutaj możesz do nas dołączyć aby czerpać inspiracje do wykorzystania tego robota kuchennego w codziennych działaniach...
Dołącz do nas: Dołącz teraz - grupę tworzy już ponad 150 000 osób.

Przepisy na Thermomix znajdziesz też na naszej stronie
Miłego miksowania i wpadaj do nas częściej!

 »» czytaj więcej


Karpatka doskonała (Thermomix) | kielkismaku.pl Tortilla - pełnoziarnista | kielkismaku.pl Koncentrat i dżem z pigwy lub pigwowca | kielkismaku.pl Rura orzechowo-migdałowa,  trdelnik | kielkismaku.pl Makowiec japoński | kielkismaku.pl Domowy serek a'la ricotta | kielkismaku.pl
Poprawianie natury, czyli o domowej uprawie roślin
Poprawianie natury, czyli o domowej uprawie roślin

Na lekcjach historii w szkole podstawowej poznawaliśmy pierwsze cywilizacje rolnicze. Ogromne wrażenie robiły na nas osiągnięcia rolników z delty i doliny Nilu w Egipcie. Życiodajne wody Nilu zalewając pola nawadniały je i pozostawiały żyzny muł.

 »» czytaj więcej


Drożdżówki z makiem | kielkismaku.pl Chrzanowo-jajeczny sos do kanapek | kielkismaku.pl Błyskawica - sernik bez sera z brzoskwiniami | kielkismaku.pl Inny pleśniak | kielkismaku.pl Jajka z kiełkami | kielkismaku.pl Domowy serek a'la ricotta z pesto | kielkismaku.pl Mirelki | kielkismaku.pl Wytrawne ciasteczka jajeczne z łososiem i chrzanową pianką | kielkismaku.pl Mini pączki z serka ricotta | kielkismaku.pl

Masło klarowane z Thermomix | kielkismaku.pl Stefanka - miodownik | kielkismaku.pl Pierogi z truskawkami (na słodko) | kielkismaku.pl Tarta ze śliwkami pod pierzynką | kielkismaku.pl Urocze bułeczki na sezon gillowy | kielkismaku.pl Chlebki indyjskie NAAN | kielkismaku.pl
Makowców magiczny czas...
Makowców magiczny czas...

Boże Narodzenie coraz bliżej. Pora gorączkowych przygotowań, zakupów, sprzątania, ozdób na choinkę, prezentów a potem gotowania i wreszcie - biesiadowania w gronie rodziny i przyjaciół.
Każdy z nas ma własne wspomnienia smaków i zapachów wigilijnych dań przygotowywanych w kuchni babci czy mamy.
Tradycyjne potrawy: zupy, pierogi, ryby, sałatki, wypieki w różnych odmianach powielamy dzisiaj w naszych domach. Mamy wśród nich te szczególnie lubiane i te, które robimy, bo tak nakazuje polska tradycja.
Jest wśród nich jedno danie, które przygotowujemy z obu powodów - król świątecznych ciast - Jego Wysokość Makowiec.

Cicho jak makiem zasiał ...

Tradycja używania maku w kuchni sięga głębokiej przeszłości. Ale zanim mak stał się surowcem kulinarnym, był rośliną magiczną, stosowaną w obrzędach i medycynie ludowej.

 »» czytaj więcej


CzekoLAdoWA | kielkismaku.pl Pasteis de nata | kielkismaku.pl Tarta budyniowa z owocami (Thermomix) | kielkismaku.pl Różane ciasto ucierane z owocami | kielkismaku.pl Chleb weselny (Thermomix) | kielkismaku.pl Kibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedarem | kielkismaku.pl Toskański makaron PICI  | kielkismaku.pl Kibiny z ziemniakami, chedarem i chrzanem | kielkismaku.pl Tarta z budyniem truskawkowym (Thermomix) | kielkismaku.pl
Kiełki hodowane w woreczkach...
Kiełki hodowane w woreczkach...

Do hodowli kiełków nadają się specjalne woreczki wytwarzane są z tkanin lnianych i konopnych. Możemy również taki woreczek z odpowiednich materiałów wykonać samodzielnie.

Gotowe worki do kiełkowania można nabyć np. tutaj >>>

Jest to bardzo prosta, a zarazem skuteczna metoda,
która zapewnia nasionom swobodną cyrkulację powietrza i odpowiedni poziom wilgoci. Najlepszy sposób na wyhodowanie kiełków wszelkich odmian fasoli, zbóż, soczewicy oraz większych nasion wytwarzających śluz, takich jak soja czy ciecierzyca.

 »» czytaj więcej


Mocno słonecznikowe bagietki | kielkismaku.pl Tigelada | kielkismaku.pl Sok Kubuś | kielkismaku.pl Azorki - ciasteczka | kielkismaku.pl Fit placuszki | kielkismaku.pl Szybki deser tiramisu | kielkismaku.pl Sernik mango | © kielkismaku.pl Tawa Tawas - boliwijskie pączki | kielkismaku.pl Białe Brigadeirao | © kielkismaku.pl
Kiełki rzodkiewki
Kiełki rzodkiewki

Kiełki rzodkiewki (Raphanus sativus) opinię wspaniałego leku na przeziębienie zawdzięczają nie tylko dużej zawartości witaminy C (zawierają jej 2,5 raza więcej niż korzeń rzodkiewki), ale również działaniu wykrztuśnemu.

 »» czytaj więcej


Pijana zakonnica (przepis na Thermomix) | kielkismaku.pl RacuPizza - szybki zamiennik pizzy | kielkismaku.pl Szarlotka wałecka | kielkismaku.pl Moja najlepsza pizza | kielkismaku.pl Pomarańczowo - migdałowe ciasto  | kielkismaku.pl Paszteciki | kielkismaku.pl Obwarzanki krakowskie (wersja wałecka) | kielkismaku.pl Sernik pod czekoladową kołderką | kielkismaku.pl Crumble z jabłkami i orzechami | kielkismaku.pl
Thermomix kontra piana z białek ...
Thermomix kontra piana z białek ...

Mówią, że każdy dzień jest dobry aby się czegoś nowego nauczyć. Dziś świetny dzień na trening z ubijania piany z białek w Thermomix.
Trzeba rozwiać wątpliwości... Udostępnij innym tą wiadomość - będą Ci wdzięczni.


Jest taki zgrabny test na suche naczynie miksujące Thermomix (które do ubijania piany musi być idealnie czyste i przy okazji dobrze by było, gdyby było idealnie suche).

 »» czytaj więcej


Wytrawne tarteletki z gruszką i serem pleśniowym | kielkismaku.pl Pasztet wałecki - pasztet babci Uli | kielkismaku.pl Deserki amaretti | kielkismaku.pl Bułeczki różyczki | kielkismaku.pl Różane drożdżówki | kielkismaku.pl Portugalskie drożdżówki z kokosem - Pao de Deus | kielkismaku.pl Sernik z musem piernikowym | kielkismaku.pl Tagliatelle z polędwicą wieprzową w sosie śliwkowo-grzybowym | kielkismaku.pl Lekki sernik z ziemniakami (Sernik 'Wysoka osiemnastka') | kielkismaku.pl
Pesto z rzeżuchy | kielkismaku.pl Wielkanocna rolada schabowa | kielkismaku.pl Ziołowe bułeczki z pasztetem z nutą chrzanu | kielkismaku.pl Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpecikami | kielkismaku.pl Baklava | kielkismaku.pl Sernik gotowany z musem z owoców borówki | kielkismaku.pl Murzynek z charakterem | kielkismaku.pl Bananasowa chmurka | kielkismaku.pl Ananasowo-malinowa chmurka | kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 4 )

W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?Kiełki brokułaDla kogo dieta pudełkowa?Czy wiesz, że ...