Wyszukaj przepis - wpisz wyszukiwane słowo lub wybierz zdjęcie:


przepisy Thermomix Ciasto do kawy | Serniki | Torty | Smakołyki na pikniki | Potrawy z grzybami | Bułki | Bagietki | Pierogi | Fingerfood Party | Pokaż najczęściej polecane | Przepisy Thermomix | Kiełkowanie nasion


Korzenne bagietki | kielkismaku.pl Pavlova - Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami | kielkismaku.pl Placuszki z ricotty | kielkismaku.pl słoik kiełkowanie
Wielkanocny torcik - Marysieńka | kielkismaku.pl Moje ulubione pączki  | kielkismaku.pl Tortilla - przepis podstawowy | kielkismaku.pl
Miód gryczany - płynne złoto z naszych pasiek
Miód gryczany - płynne złoto z naszych pasiek

Miód gryczany nie należy do najczęściej wybieranych odmian tego cennego pszczelego nektaru. Nie oznacza to jednak, że należy przechodzić obok niego obojętnie. Wręcz przeciwnie, jest to jeden z najcenniejszych gatunków miodu, wyróżniający się spośród swoich krewnych nie tylko właściwościami odżywczymi, ale również wyjątkowo ciekawym smakiem. Miód gryczany cechuje się lekko ziarnistą, płyną konsystencją oraz ciemnobrązową barwą. Dodatkowo zaskakuje swoim charakterystycznym, intensywnym zapachem.
Jego smak odbiega nieco od klasycznej słodyczy miodu lipowego czy wielokwiatowego. Lekko ostra i ziołowa nutka nadaje gryczanemu wyrobowi znacznie oryginalniejszego i wyrazistego charakteru. Z tego powodu miód gryczany ma grono wielbicieli, ale jednocześnie nie każdy za nim przepada. Warto samemu przekonać się, czy ten specjał przypadnie nam do gustu.

 »» czytaj więcej


Mocnoczekoladowa tarta Marka - bez pieczenia | kielkismaku.pl Pychotka znana też jako Pani Walewska | kielkismaku.pl Ketchup z cukinii | kielkismaku.pl Bułeczki drożdżowe z sezonowymi owocami | kielkismaku.pl Kawowo-krówkowa kanapka z orzechami | kielkismaku.pl Ulęgałkowe ciasto | © kielkismaku.pl
Barów mlecznych nieprzemijający urok
Barów mlecznych nieprzemijający urok

Nazywały się różnie: Maciuś, Akademicki, Targowy, Studencki, Popularny. Nie różniły się specjalnie wyglądem i wyposażeniem a ich wspólną cechą była różnorodność oferty oraz niskie ceny. Gdy teraz Internet zalewają memy z hasłem "Kiedyś było jakoś fajniej" chciałoby się krzyknąć: Kiedyś było fajnie, bo były bary mleczne!

Polska specjalność

W latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych minionego stulecia korespondenci gazet i telewizji zachodnich opisywali polskie społemowskie bary mleczne jako charakterystyczny dla ludności naszego kraju sposób żywienia zbiorowego.


 »» czytaj więcej


nasiona kiełkowanie
Digestive, Graham crackers | kielkismaku.pl Karpatka doskonała (Thermomix) | kielkismaku.pl Kremówka, napoleonka - (przepis na Thermomix) | kielkismaku.pl Tortilla - pełnoziarnista | kielkismaku.pl Koncentrat i dżem z pigwy lub pigwowca | kielkismaku.pl Rura orzechowo-migdałowa,  trdelnik | kielkismaku.pl
W stronę zdrowia - zdrowsze produkty
W stronę zdrowia - zdrowsze produkty

Zdrowsze jedzenie, to lepsze życie i więcej energii każdego dnia. Ta filozofia pozwala tworzyć produkty, takie jak wysokiej jakości oleje tłoczone na zimno oraz octy owocowe. Wzbogacają one potrawy w dodatkowe, charakterystyczne nuty smakowe, a przy tym mają wspaniały wpływ na zdrowie.

Zdrowsze jedzenie, to lepsze życie i więcej energii każdego dnia. Ta filozofia pozwala tworzyć produkty, takie jak wysokiej jakości oleje tłoczone na zimno oraz octy owocowe. Wzbogacają one potrawy w dodatkowe, charakterystyczne nuty smakowe, a przy tym mają wspaniały wpływ na zdrowie. Jeśli lubisz przekąski, umilające chwile oglądania filmów, a zależy Ci na tym, by zdrowo się odżywiać, zamień czipsy i słodycze na bakalie oraz ziarna. Mają one wspaniały smak, a przy tym dostarczają organizmowi bardzo cenne nienasycone kwasy tłuszczowe.


 »» czytaj więcej


Makowiec japoński | kielkismaku.pl Domowy serek a'la ricotta | kielkismaku.pl Drożdżówki z makiem | kielkismaku.pl Chrzanowo-jajeczny sos do kanapek | kielkismaku.pl Błyskawica - sernik bez sera z brzoskwiniami | kielkismaku.pl Inny pleśniak | kielkismaku.pl Jajka z kiełkami | kielkismaku.pl Domowy serek a'la ricotta z pesto | kielkismaku.pl Mirelki | kielkismaku.pl
Butelka z wkładem filtrującym - twój towarzysz podczas letnich wypadów!
Butelka z wkładem filtrującym - twój towarzysz podczas letnich wypadów!

Niezależnie od tego, czy ruszasz na długie wakacje, robisz krótki wypad za miasto, czy po prostu chcesz pospacerować po okolicznym parku. Pamiętaj o jednym - weź ze sobą butelkę wielokrotnego użytku. Dlaczego warto po nią sięgnąć?

 »» czytaj więcej


Wytrawne ciasteczka jajeczne z łososiem i chrzanową pianką | kielkismaku.pl Mini pączki z serka ricotta | kielkismaku.pl Masło klarowane z Thermomix | kielkismaku.pl Stefanka - miodownik | kielkismaku.pl Pierogi z truskawkami (na słodko) | kielkismaku.pl Tarta ze śliwkami pod pierzynką | kielkismaku.pl
Jak wyhodować kiełki w domu?
Jak wyhodować kiełki w domu?

Starannie opłukane nasiona namaczamy w letniej, przegotowanej wodzie. Do płukania kiełków także używamy zawsze letniej, przegotowanej wody. Czas namaczania mniejszych nasion powinien być krótszy (4-6 godzin), większych - odpowiednio dłuższy (10-12 godzin).

Następnie nasiona dokładnie płuczemy i odstawiamy na cztery do sześciu dni w temperaturze pokojowej.

 »» czytaj więcej


Urocze bułeczki na sezon gillowy | kielkismaku.pl Chlebki indyjskie NAAN | kielkismaku.pl CzekoLAdoWA | kielkismaku.pl Pasteis de nata | kielkismaku.pl Tarta budyniowa z owocami (Thermomix) | kielkismaku.pl Różane ciasto ucierane z owocami | kielkismaku.pl Chleb weselny (Thermomix) | kielkismaku.pl Kibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedarem | kielkismaku.pl Toskański makaron PICI  | kielkismaku.pl
Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia?
Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia?

Oprócz opisanych tutaj, jadalne kiełki wyhodujemy m.in. z nasion pora, sezamu, różnych odmian fasoli, grochu, gorczycy, gryki, jęczmienia, kalafiora, selera, rzodkwi, rukoli, siemienia lnianego, dyni, czosnku, ciecierzycy, komosy ryżowej, kopru, a nawet migdałów czy orzeszków ziemnych.


Nie należy wykorzystywać do hodowli nasion roślin psiankowatych - papryki, pomidora i ziemniaka, ponieważ zawierają one szkodliwe alkaloidy. Pamiętajmy również o tym, aby do hodowli kiełków używać tylko specjalnych nasion organicznych lub tych przeznaczonych do spożycia. Nasiona przeznaczone do uprawy rolnej zawierają pestycydy i inne środki chemiczne!


 »» czytaj więcej


Kibiny z ziemniakami, chedarem i chrzanem | kielkismaku.pl Tarta z budyniem truskawkowym (Thermomix) | kielkismaku.pl Mocno słonecznikowe bagietki | kielkismaku.pl Tigelada | kielkismaku.pl Sok Kubuś | kielkismaku.pl Azorki - ciasteczka | kielkismaku.pl Fit placuszki | kielkismaku.pl Szybki deser tiramisu | kielkismaku.pl Sernik mango | © kielkismaku.pl
Pigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródka
Pigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródka

Pigwa to roślina pochodząca z Azji Mniejszej, prawdopodobnie z Kaukazu. W Starożytności rosła także na Krecie. Z Grecji pigwa przywędrowała do Rzymu, była tam znana pod nazwą Cotonea. Tak z biegiem czasu pigwa rozprzestrzeniła się na Europę. Dla lubiących ciekawostki dodam, że pigwa była tym słynnym "złotym jabłkiem", którym Parys nagrodził Afrodytę.

 »» czytaj więcej


Tawa Tawas - boliwijskie pączki | kielkismaku.pl Białe Brigadeirao | © kielkismaku.pl Tarta budyniowa z białą czekoladą i owocami | kielkismaku.pl Surówka grillowa | kielkismaku.pl Szybki likier czekoladowo-miętowy | © kielkismaku.pl Pijana zakonnica (przepis na Thermomix) | kielkismaku.pl RacuPizza - szybki zamiennik pizzy | kielkismaku.pl Szarlotka wałecka | kielkismaku.pl Moja najlepsza pizza | kielkismaku.pl
Thermomix kontra piana z białek ...
Thermomix kontra piana z białek ...

Mówią, że każdy dzień jest dobry aby się czegoś nowego nauczyć. Dziś świetny dzień na trening z ubijania piany z białek w urządzeniu Thermomix.
Trzeba rozwiać wątpliwości... Udostępnij innym tą wiadomość - będą Ci wdzięczni.


 »» czytaj więcej


Pomarańczowo - migdałowe ciasto  | kielkismaku.pl Paszteciki | kielkismaku.pl Obwarzanki krakowskie (wersja wałecka) | kielkismaku.pl Sernik pod czekoladową kołderką | kielkismaku.pl Crumble z jabłkami i orzechami | kielkismaku.pl Wytrawne tarteletki z gruszką i serem pleśniowym | kielkismaku.pl Pasztet wałecki - pasztet babci Uli | kielkismaku.pl Deserki amaretti | kielkismaku.pl Bułeczki różyczki | kielkismaku.pl
Różane drożdżówki | kielkismaku.pl Portugalskie drożdżówki z kokosem - Pao de Deus | kielkismaku.pl Sernik z musem piernikowym | kielkismaku.pl Tagliatelle z polędwicą wieprzową w sosie śliwkowo-grzybowym | kielkismaku.pl Lekki sernik z ziemniakami (Sernik 'Wysoka osiemnastka') | kielkismaku.pl Pesto z rzeżuchy | kielkismaku.pl Wielkanocna rolada schabowa | kielkismaku.pl Ziołowe bułeczki z pasztetem z nutą chrzanu | kielkismaku.pl Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpecikami | kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 5 )

Szampony konopne - poznaj ich prozdrowotne działanieMigdałowych szaleństw czasJak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczaniaJak wyhodować kiełki w domu?