Wyszukaj przepis - wpisz wyszukiwane słowo lub wybierz zdjęcie:


przepisy Thermomix Ciasto do kawy | Serniki | Torty | Smakołyki na pikniki | Potrawy z grzybami | Bułki | Bagietki | Pierogi | Fingerfood Party | Pokaż najczęściej polecane | Przepisy Thermomix | Kiełkowanie nasion

Bagietki (styl włoski) | kielkismaku.pl Korzenne bagietki | kielkismaku.pl Zapiekanki z budki | © kielkismaku.pl
Kiełki w słoiku - to bajecznie proste
Kiełki w słoiku - to bajecznie proste


Nasiona wsypujemy do słoika i zalewamy letnią wodą. Ich ilość nie powinna przekraczać 1/4 objętości słoika, aby kiełki miały wystarczająco miejsca do wzrostu i stały dopływ powietrza. Kiedy nasiona są już odmoczone na otwór słoja zakładamy kawałek gazy i przymocowujemy ją gumką, lub specjalną pokrywkę - tak, aby po odwróceniu nasiona nie wypadły. Zlewamy wodę i przepłukujemy nasiona. Słoik ustawiamy odwrócony do góry dnem, pod kątem ok. 45°, aby nadmiar wody mógł odciekać do większego słoja (lub innej podstawki), który umieszczamy pod spodem. Kiełki płuczemy 2-3 razy dziennie i usuwamy wodę.
Bardzo wygodne są specjalne kiełkownice, słoiki do kiełkowania - minimum wysiłku, wspaniały efekt bez pleśni. Takie kiełki to smaczna dostawa mikroelementów za grosze.


 »» czytaj więcej


Mocno słonecznikowe bagietki | kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 6 )