Wyszukaj przepis - wpisz wyszukiwane słowo lub wybierz zdjęcie:


Ciasto do kawy | Serniki | Torty | Smakołyki na pikniki | Potrawy z grzybami | Bułki | Bagietki | Pierogi | Fingerfood Party | Pokaż najczęściej polecane | Przepisy Thermomix | Kiełkowanie nasion

Ryba po grecku - inaczej | kielkismaku.pl Bułki z kiełków pszenicy | kielkismaku.pl Bułeczki drożdżowe z sezonowymi owocami | kielkismaku.pl
słoik kiełkowanie
Różane drożdżówki | kielkismaku.pl Arepa | kielkismaku.pl Niezły kwiatek na śniadanie - stokrotka | kielkismaku.pl
Kiełki soczewicy czerwonej
Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Soczewica po wykiełkowaniu zawiera witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.


 »» czytaj więcej


Bułeczki Mr Ziarenko | kielkismaku.pl Bułeczki z ziemniakami | kielkismaku.pl Wytrawne ciasteczka jajeczne z łososiem i chrzanową pianką | kielkismaku.pl Portugalskie drożdżówki z kokosem - Pao de Deus | kielkismaku.pl Bułeczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami | kielkismaku.pl Pierogi z soczewicą czerwoną | kielkismaku.pl
Czy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?
Czy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?

Teraz zapewne zastanawiasz się jak go używać i czyścić ...
Kto raz spróbował pizzy wypiekanej na kamieniu nie wróci już nigdy do wypiekania na blaszkach. To zupełnie inna klasa wypiekania. Warto zainwestować w dobry kamień do pizzy, którego pokochasz za to, że idealnie piecze Ci pizzę, pięknie dopieka chleb czy bułki.
Poniżej podpowiemy Ci jak najlepiej zadbać o kamień do wypiekania pizzy, chlebów i bułeczek. Dobrze jest wiedzieć jak o niego zadbać w końcu to nasz kuchenny pomocnik.
Na dobrą opinię nie zasługuje się ot tak...

 »» czytaj więcej


Ziołowe bułeczki z pasztetem z nutą chrzanu | kielkismaku.pl Urocze bułeczki na sezon gillowy | kielkismaku.pl Chałka - czarująca słodka buła | kielkismaku.pl Obwarzanki krakowskie (wersja wałecka) | kielkismaku.pl Bułeczki różyczki | kielkismaku.pl Bułeczki hamburgerowe | kielkismaku.pl
Pierogi
Pierogi

Polska kuchnia pokochała pierogi. Od lat są one naszą specjalnością kulinarną. Zachwycają turystów przyjeżdżających do Polski. Polacy również chętnie zabierają przepisy na nie wyjeżdżając do innych krajów. Tak też rośnie polska sława pierogów.
Robiły je nasze prababcie, babcie, mamy, a teraz robi je nasze pokolenie, ponieważ są niezwykle smaczne. Dziś trudno ich nie spotkać na polskim stole.

 »» czytaj więcej


Koreczki focaccia | kielkismaku.pl Wieniec z bułeczek pszennych | kielkismaku.pl Drożdżówki z makiem | kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 2 )

Jak zadbać o naczynie miksujące ThermomixKiełki cebuliKtóre kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?Mam Thermomix - co dalej?