Wyszukaj przepis - wpisz wyszukiwane słowo lub wybierz zdjęcie:


przepisy Thermomix Ciasto do kawy | Serniki | Torty | Smakołyki na pikniki | Potrawy z grzybami | Bułki | Bagietki | Pierogi | Fingerfood Party | Pokaż najczęściej polecane | Przepisy Thermomix | Kiełkowanie nasion


Makowa panieńka | kielkismaku.pl Torcik czekoladowy | kielkismaku.pl Kawowo-krówkowa kanapka z orzechami | kielkismaku.pl słoik kiełkowanie
Bezowe ciasteczka z kremem z granatami | kielkismaku.pl Mocnoczekoladowa tarta Marka - bez pieczenia | kielkismaku.pl Walentynkowy torcik | kielkismaku.pl
Miód gryczany - płynne złoto z naszych pasiek
Miód gryczany - płynne złoto z naszych pasiek

Miód gryczany nie należy do najczęściej wybieranych odmian tego cennego pszczelego nektaru. Nie oznacza to jednak, że należy przechodzić obok niego obojętnie. Wręcz przeciwnie, jest to jeden z najcenniejszych gatunków miodu, wyróżniający się spośród swoich krewnych nie tylko właściwościami odżywczymi, ale również wyjątkowo ciekawym smakiem. Miód gryczany cechuje się lekko ziarnistą, płyną konsystencją oraz ciemnobrązową barwą. Dodatkowo zaskakuje swoim charakterystycznym, intensywnym zapachem.
Jego smak odbiega nieco od klasycznej słodyczy miodu lipowego czy wielokwiatowego. Lekko ostra i ziołowa nutka nadaje gryczanemu wyrobowi znacznie oryginalniejszego i wyrazistego charakteru. Z tego powodu miód gryczany ma grono wielbicieli, ale jednocześnie nie każdy za nim przepada. Warto samemu przekonać się, czy ten specjał przypadnie nam do gustu.

 »» czytaj więcej


Zakochana Pavlova  | kielkismaku.pl Pychotka znana też jako Pani Walewska | kielkismaku.pl Truskawkowy torcik z karpatkowym kremem. | © kielkismaku.pl Torcik Kubuś | kielkismaku.pl Szarlotka wałecka | kielkismaku.pl Sernik gotowany z musem z owoców borówki | kielkismaku.pl
Które kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?
Które kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?

Najłatwiej jest uzyskać kiełki z ziaren soczewicy, fasoli mung, lucerny czy rzodkiewki, natomiast kłopoty mogą sprawić nam kiełki soi, gorczycy, ciecierzycy oraz siemienia lnianego - ich nasiona podczas kiełkowania wytwarzają śluz, przez co hodowla wymaga częstego płukania (3-4 razy dziennie).
Kiełki słonecznika są dosyć podatne na gnicie - przyczyną jest

 »» czytaj więcej


nasiona kiełkowanie
Czizkejk | kielkismaku.pl Tarta z budyniem truskawkowym (Thermomix) | kielkismaku.pl Makowiec - zawijany | kielkismaku.pl Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotu | kielkismaku.pl SeroMaCzek | kielkismaku.pl Makowiec japoński | kielkismaku.pl
Szlachetne obżarstwo, czyli jak Święty Marcin zasłużył się łasuchom
Szlachetne obżarstwo, czyli jak Święty Marcin zasłużył się łasuchom

Słodkie, kruche, cudownie pachnące, wypełnione mieszanką białego maku z najsmaczniejszymi bakaliami - rogale Marcińskie (zobacz przepis na Thermomix) . Tradycyjnie związane z patronem głównej poznańskiej ulicy są dla mieszkańców tego miasta czymś więcej, niż zwykłe ciastko. To ciastko kultowe, a niektórzy nawet uważają, że rogal Marciński to stan umysłu, bo według nich nie jest strawą dla ciała, ale przede wszystkim dla ducha.

 »» czytaj więcej


Mirelki | kielkismaku.pl Klasyczne brownie z orzechami | kielkismaku.pl Murzynek z charakterem | kielkismaku.pl Najszybsza szarlotka | © kielkismaku.pl Karpatka doskonała (Thermomix) | kielkismaku.pl Chrupiące kawowe gofry - fit | kielkismaku.pl Sylwestrowy tort Borysa | kielkismaku.pl Tarta budyniowa z owocami (Thermomix) | kielkismaku.pl Sernik pod czekoladową kołderką | kielkismaku.pl
Czy wiesz, że ...
Czy wiesz, że ...

Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!
100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1



 »» czytaj więcej


Jego wysokość czekoladowo-cukiniowy | kielkismaku.pl Makowiec świąteczny | kielkismaku.pl Sernik z musem piernikowym | kielkismaku.pl Waniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcie | kielkismaku.pl Stefanka - miodownik | kielkismaku.pl Sernik mango | © kielkismaku.pl
Jak wyhodować kiełki w domu?
Jak wyhodować kiełki w domu?

Starannie opłukane nasiona namaczamy w letniej, przegotowanej wodzie. Do płukania kiełków także używamy zawsze letniej, przegotowanej wody. Czas namaczania mniejszych nasion powinien być krótszy (4-6 godzin), większych - odpowiednio dłuższy (10-12 godzin).

Następnie nasiona dokładnie płuczemy i odstawiamy na cztery do sześciu dni w temperaturze pokojowej.

 »» czytaj więcej


Chrupiące gofry | kielkismaku.pl Tort  | kielkismaku.pl Ciasto milionera, Millionaire shortbread, Carmel slice | kielkismaku.pl Tarta budyniowa z białą czekoladą i owocami | kielkismaku.pl Kruche babeczki orzechowe z czekoladowym kremem | kielkismaku.pl Pijana zakonnica (przepis na Thermomix) | kielkismaku.pl Tarta ze śliwkami pod pierzynką | kielkismaku.pl Kremówka, napoleonka - (przepis na Thermomix) | kielkismaku.pl Mini szarlotki | kielkismaku.pl
Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia?
Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia?

Oprócz opisanych tutaj, jadalne kiełki wyhodujemy m.in. z nasion pora, sezamu, różnych odmian fasoli, grochu, gorczycy, gryki, jęczmienia, kalafiora, selera, rzodkwi, rukoli, siemienia lnianego, dyni, czosnku, ciecierzycy, komosy ryżowej, kopru, a nawet migdałów czy orzeszków ziemnych.


Nie należy wykorzystywać do hodowli nasion roślin psiankowatych - papryki, pomidora i ziemniaka, ponieważ zawierają one szkodliwe alkaloidy. Pamiętajmy również o tym, aby do hodowli kiełków używać tylko specjalnych nasion organicznych lub tych przeznaczonych do spożycia. Nasiona przeznaczone do uprawy rolnej zawierają pestycydy i inne środki chemiczne!


 »» czytaj więcej


Arcyprosty keks  | kielkismaku.pl Pavlova - Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami | kielkismaku.pl CzekoLAdoWA | kielkismaku.pl Wielkanocny torcik - Marysieńka | kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 1 )

Sklep ze zdrową żywnością - moda czy konieczność?Miód gryczany - płynne złoto z naszych pasiekZdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełków