Wyszukaj przepis - wpisz wyszukiwane słowo lub wybierz zdjęcie:


Podobne wyszukiwania: Ciasto do kawy | Serniki | Torty | Smakołyki na pikniki | Potrawy z grzybami | Bułki | Pierogi | Pokaż najczęściej polecane | Przepisy Thermomix | Kiełkowanie nasion

Pychotka znana też jako Pani Walewska | kielkismaku.pl Mirelki | kielkismaku.pl Sernik pod czekoladową kołderką | kielkismaku.pl Tarta budyniowa z owocami (Thermomix) | kielkismaku.pl Chrupiące kawowe gofry - fit | kielkismaku.pl Czizkejk | kielkismaku.pl Wielkanocny torcik - Marysieńka | kielkismaku.pl Makowiec - zawijany | kielkismaku.pl
Szlachetne obżarstwo, czyli jak Święty Marcin zasłużył się łasuchom
Szlachetne obżarstwo, czyli jak Święty Marcin zasłużył się łasuchom

Słodkie, kruche, cudownie pachnące, wypełnione mieszanką białego maku z najsmaczniejszymi bakaliami - rogale Marcińskie (zobacz przepis na Thermomix) . Tradycyjnie związane z patronem głównej poznańskiej ulicy są dla mieszkańców tego miasta czymś więcej, niż zwykłe ciastko. To ciastko kultowe, a niektórzy nawet uważają, że rogal Marciński to stan umysłu, bo według nich nie jest strawą dla ciała, ale przede wszystkim dla ducha.

Rogal, rogal pokaż rogi...

Symbolika rogów jest starsza od kultury chrześcijańskiej. Czy to w kolebce cywilizacji - starożytnym Egipcie, czy w Grecji w okresie minojskim albo w pogańskiej słowiańskiej Europie wszędzie czczono bóstwa, którym składano ofiary z bydła lub wręcz te bóstwa z bydłem utożsamiano. Składanie ofiar z bydła było jednak dość kosztowne, więc ofiary zastępowano ciastami wypiekanymi na kształt rogów.
Zwyczaj ów przyjął również kościół katolicki w Polsce, a pieczone rogale miały być symbolem podkowy, którą zgubił koń szlachetnego rycerza świętego Marcina.

 »» czytaj więcej


Makowiec świąteczny | kielkismaku.pl Truskawkowy torcik z karpatkowym kremem. | © kielkismaku.pl Mocnoczekoladowa tarta Marka - bez pieczenia | kielkismaku.pl Tarta ze śliwkami pod pierzynką | kielkismaku.pl Waniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcie | kielkismaku.pl Jego wysokość czekoladowo-cukiniowy | kielkismaku.pl Sernik gotowany z musem z owoców borówki | kielkismaku.pl Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotu | kielkismaku.pl
Kiełki cebuli
Kiełki cebuli

Kiełki cebuli (Allium cepa) to sprzymierzeniec walki bakteriobójczej i odkwaszającej. Regularne ich spożywanie oczyszcza krew, powoduje spadek ciśnienia i zawartości cukru we krwi, jak również powoduje wzrost poziomu "dobrego" cholesterolu HDL, a obniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL.


 »» czytaj więcej


Makowa panieńka | kielkismaku.pl Tarta z budyniem truskawkowym (Thermomix) | kielkismaku.pl Pijana zakonnica (przepis na Thermomix) | kielkismaku.pl Pavlova - Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami | kielkismaku.pl Murzynek z charakterem | kielkismaku.pl Makowiec japoński | kielkismaku.pl Stefanka - miodownik | kielkismaku.pl Sernik z musem piernikowym | kielkismaku.pl
Kiełki to samo zdrowie!
Kiełki to samo zdrowie!

Historia kiełków ...


Świeże kiełki to pomysł, który przywędrował z Dalekiego Wschodu. Jak donoszą chińskie podania kiełki odkryte zostały przez żeglarzy, którzy w poszukiwaniu lądu płynęli w górę rzeki Jang-tse-kiang. Kiedy jedynym pozostałym na pokładzie pożywieniem okazała się suszona fasola, która pod wpływem wilgoci zaczęła kiełkować, nie mając wyboru spożyli ją.
Jakie było ich zdziwienie gdy odkryli, że jest to nie tylko smaczne, ale także generuje dużo energii i dodaje sił. W ślad za tym wydarzeniem po dziś dzień spożywa się również kiełki wielu roślin strączkowych, zbóż, warzyw i nasion roślin oleistych.

 »» czytaj więcej


CzekoLAdoWA | kielkismaku.pl Kruche babeczki orzechowe z czekoladowym kremem | kielkismaku.pl SeroMaCzek | kielkismaku.pl Karpatka doskonała (Thermomix) | kielkismaku.pl Chrupiące gofry | kielkismaku.pl Kawowo-krówkowa kanapka z orzechami | kielkismaku.pl Ciasto milionera, Millionaire shortbread, Carmel slice | kielkismaku.pl Szarlotka wałecka | kielkismaku.pl Mini szarlotki | kielkismaku.pl Torcik czekoladowy | kielkismaku.pl Klasyczne brownie z orzechami | kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 2 )

Barów mlecznych nieprzemijający urokCzy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?Kiełki cebuliKilka sposobów na zagęszczenie sosu w Thermomix