Wyszukaj przepis - wpisz wyszukiwane słowo lub wybierz zdjęcie:


Ciasto do kawy | Serniki | Torty | Smakołyki na pikniki | Potrawy z grzybami | Bułki | Bagietki | Pierogi | Fingerfood Party | Pokaż najczęściej polecane | Przepisy Thermomix | Kiełkowanie nasion


Arcyprosty keks  | kielkismaku.pl Mocnoczekoladowa tarta Marka - bez pieczenia | kielkismaku.pl Chrupiące gofry | kielkismaku.pl Zakochana Pavlova  | kielkismaku.pl Mini szarlotki | kielkismaku.pl Kruche babeczki orzechowe z czekoladowym kremem | kielkismaku.pl
Olejki w kuchni
Olejki w kuchni

Olejki eteryczne doTERRA są najczystszą esencją roślin, a dzięki temu stanowią najlepszą przyprawę, dodatek i aromat jakie możemy wykorzystać w kuchni. Słoneczny, ciepły aromat skórki pomarańczy, cytryny, limonki czy mandarynki, uszlachetni każde ciasto albo orzeźwi napój. Pikantny, rozgrzewający cynamon, kardamon, goździk czy różowy pieprz, będzie niezastąpiony w pierniczkach, pieczonym mięsie, duszonych warzywach.
Zapraszamy do naszej olejkowej kuchni.



Klasyczne brownie z orzechami | kielkismaku.pl Tarta budyniowa z owocami (Thermomix) | kielkismaku.pl Pychotka znana też jako Pani Walewska | kielkismaku.pl Tarta ze śliwkami pod pierzynką | kielkismaku.pl Szarlotka wałecka | kielkismaku.pl Karpatka doskonała (Thermomix) | kielkismaku.pl
Kiełki cebuli
Kiełki cebuli

Kiełki cebuli (Allium cepa) to sprzymierzeniec walki bakteriobójczej i odkwaszającej. Regularne ich spożywanie oczyszcza krew, powoduje spadek ciśnienia i zawartości cukru we krwi, jak również powoduje wzrost poziomu "dobrego" cholesterolu HDL, a obniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL.


 »» czytaj więcej


Torcik Kubuś | kielkismaku.pl Mirelki | kielkismaku.pl Walentynkowy torcik | kielkismaku.pl Pijana zakonnica (przepis na Thermomix) | kielkismaku.pl Wielkanocny torcik - Marysieńka | kielkismaku.pl Pavlova - Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami | kielkismaku.pl
Pierogi
Pierogi

Polska kuchnia pokochała pierogi. Od lat są one naszą specjalnością kulinarną. Zachwycają turystów przyjeżdżających do Polski. Polacy również chętnie zabierają przepisy na nie wyjeżdżając do innych krajów. Tak też rośnie polska sława pierogów.
Robiły je nasze prababcie, babcie, mamy, a teraz robi je nasze pokolenie, ponieważ są niezwykle smaczne. Dziś trudno ich nie spotkać na polskim stole.

 »» czytaj więcej


Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotu | kielkismaku.pl Czizkejk | kielkismaku.pl Stefanka - miodownik | kielkismaku.pl Bezowe ciasteczka z kremem z granatami | kielkismaku.pl Sernik z musem piernikowym | kielkismaku.pl Sernik gotowany z musem z owoców borówki | kielkismaku.pl Jego wysokość czekoladowo-cukiniowy | kielkismaku.pl Makowiec świąteczny | kielkismaku.pl Makowiec japoński | kielkismaku.pl
Dla kogo dieta pudełkowa?
Dla kogo dieta pudełkowa?

W coraz to bardziej zapracowanym i zajętym społeczeństwie, wolny czas staje się na wagę złota. To samo dotyczy przygotowywania posiłków, zwłaszcza jeśli nasza dieta podlega jakimkolwiek ograniczeniom.

 »» czytaj więcej


Tarta z budyniem truskawkowym (Thermomix) | kielkismaku.pl Sernik pod czekoladową kołderką | kielkismaku.pl Kawowo-krówkowa kanapka z orzechami | kielkismaku.pl SeroMaCzek | kielkismaku.pl Sernik mango | © kielkismaku.pl Makowiec - zawijany | kielkismaku.pl
Makowców magiczny czas...
Makowców magiczny czas...

Boże Narodzenie coraz bliżej. Pora gorączkowych przygotowań, zakupów, sprzątania, ozdób na choinkę, prezentów a potem gotowania i wreszcie - biesiadowania w gronie rodziny i przyjaciół.
Każdy z nas ma własne wspomnienia smaków i zapachów wigilijnych dań przygotowywanych w kuchni babci czy mamy.
Tradycyjne potrawy: zupy, pierogi, ryby, sałatki, wypieki w różnych odmianach powielamy dzisiaj w naszych domach. Mamy wśród nich te szczególnie lubiane i te, które robimy, bo tak nakazuje polska tradycja.
Jest wśród nich jedno danie, które przygotowujemy z obu powodów - król świątecznych ciast - Jego Wysokość Makowiec.

Cicho jak makiem zasiał ...

Tradycja używania maku w kuchni sięga głębokiej przeszłości. Ale zanim mak stał się surowcem kulinarnym, był rośliną magiczną, stosowaną w obrzędach i medycynie ludowej.

 »» czytaj więcej


Ciasto milionera, Millionaire shortbread, Carmel slice | kielkismaku.pl CzekoLAdoWA | kielkismaku.pl Waniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcie | kielkismaku.pl Truskawkowy torcik z karpatkowym kremem. | © kielkismaku.pl Chrupiące kawowe gofry - fit | kielkismaku.pl Torcik czekoladowy | kielkismaku.pl Tort  | kielkismaku.pl Murzynek z charakterem | kielkismaku.pl Tort Borysa | kielkismaku.pl
Kiełki hodowane w woreczkach...
Kiełki hodowane w woreczkach...

Do hodowli kiełków nadają się specjalne woreczki wytwarzane są z tkanin lnianych i konopnych. Możemy również taki woreczek z odpowiednich materiałów wykonać samodzielnie.

Gotowe worki do kiełkowania można nabyć np. tutaj >>>

Jest to bardzo prosta, a zarazem skuteczna metoda,
która zapewnia nasionom swobodną cyrkulację powietrza i odpowiedni poziom wilgoci. Najlepszy sposób na wyhodowanie kiełków wszelkich odmian fasoli, zbóż, soczewicy oraz większych nasion wytwarzających śluz, takich jak soja czy ciecierzyca.

 »» czytaj więcej


Makowa panieńka | kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 1 )

Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienieKiełki soczewicy czerwonejZdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełkówOlejki w kuchni