Wyszukaj przepis - wpisz wyszukiwane słowo lub wybierz zdjęcie:


Ciasto do kawy | Serniki | Torty | Smakołyki na pikniki | Potrawy z grzybami | Bułki | Bagietki | Pierogi | Fingerfood Party | Pokaż najczęściej polecane | Przepisy Thermomix | Kiełkowanie nasion


Murzynek z charakterem | kielkismaku.pl Tarta budyniowa z białą czekoladą i owocami | kielkismaku.pl Chrupiące kawowe gofry - fit | kielkismaku.pl Mirelki | kielkismaku.pl Klasyczne brownie z orzechami | kielkismaku.pl Makowiec japoński | kielkismaku.pl
Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienie
Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienie

Dopadło Cię już przeziębienie? Jeśli nie to wszystko przed Tobą! Nie, wcale nie życzymy ci choroby, nie pomyśl o nas źle. Wręcz przeciwnie chcemy podpowiedzieć jak zadziałać naturalnie na organizm i precyzyjnym ostrzem pozbyć się problemów związanych z przeziębieniem. Będziemy Cię dziś przekonywać do zrobienia sobie antygrypiny!

 »» czytaj więcej


Karpatka doskonała (Thermomix) | kielkismaku.pl Czizkejk | kielkismaku.pl Stefanka - miodownik | kielkismaku.pl Sernik z musem piernikowym | kielkismaku.pl Tarta budyniowa z owocami (Thermomix) | kielkismaku.pl Mini szarlotki | kielkismaku.pl
Jak zadbać o naczynie miksujące Thermomix
Jak zadbać o naczynie miksujące Thermomix
(Cenne sposoby na czyszczenie Thermomixów)

Naczynie miksujące wykonane jest z wysokogatunkowej stali nierdzewnej, która jest odporna na przebarwienia powstające wskutek procesu utleniania. Prawdopodobieństwo wystąpienia przebarwień w naczyniu miksującym urządzenia Thermomix jest bardzo niskie, ale nie jest to niemożliwe.
Jak dbać o to, abyśmy cieszyli się jak najdłużej lśniącym i pachnącym czystością naczyniem? Oto kilka przydatnych rad.

 »» czytaj więcej


Makowiec - zawijany | kielkismaku.pl CzekoLAdoWA | kielkismaku.pl SeroMaCzek | kielkismaku.pl Pychotka znana też jako Pani Walewska | kielkismaku.pl Kawowo-krówkowa kanapka z orzechami | kielkismaku.pl Szarlotka wałecka | kielkismaku.pl
Często zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?
Często zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?

Jest wiele przykładów dań gdzie kasze odgrywają główną rolę. Niektórym kasze nasuwają na myśl mało atrakcyjne aromaty. Nic bardziej mylnego. Zobacz jak z nieatrakcyjnej kaszy przygotować najcudowniejsze kombinacje smakowe. Gdzie tkwi problem ... Gotując jakąkolwiek kaszę pamiętaj aby mocno przyprawić.
Kasze same w sobie nie mają wyrazistych smaków, dlatego by nie skupiać się na mdłym - na ogół - ich smaku powinniśmy je bardzo mocno przyprawić. Przyprawy doskonale wzbogacą i poszerzą wachlarz smakowy.

 »» czytaj więcej


Tarta ze śliwkami pod pierzynką | kielkismaku.pl Zakochana Pavlova  | kielkismaku.pl Makowa panieńka | kielkismaku.pl Sernik pod czekoladową kołderką | kielkismaku.pl Jego wysokość czekoladowo-cukiniowy | kielkismaku.pl Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotu | kielkismaku.pl Chrupiące gofry | kielkismaku.pl Waniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcie | kielkismaku.pl Pavlova - Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami | kielkismaku.pl
Czy wiesz, że ...
Czy wiesz, że ...

Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!
100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1



 »» czytaj więcej


Pijana zakonnica (przepis na Thermomix) | kielkismaku.pl Ciasto milionera, Millionaire shortbread, Carmel slice | kielkismaku.pl Sernik gotowany z musem z owoców borówki | kielkismaku.pl Arcyprosty keks  | kielkismaku.pl Mocnoczekoladowa tarta Marka - bez pieczenia | kielkismaku.pl Makowiec świąteczny | kielkismaku.pl
Jak wyhodować kiełki w domu?
Jak wyhodować kiełki w domu?

Starannie opłukane nasiona namaczamy w letniej, przegotowanej wodzie. Do płukania kiełków także używamy zawsze letniej, przegotowanej wody. Czas namaczania mniejszych nasion powinien być krótszy (4-6 godzin), większych - odpowiednio dłuższy (10-12 godzin).

Następnie nasiona dokładnie płuczemy i odstawiamy na cztery do sześciu dni w temperaturze pokojowej.

 »» czytaj więcej


Tort  | kielkismaku.pl Tarta z budyniem truskawkowym (Thermomix) | kielkismaku.pl Sylwestrowy tort Borysa | kielkismaku.pl Truskawkowy torcik z karpatkowym kremem. | © kielkismaku.pl Kruche babeczki orzechowe z czekoladowym kremem | kielkismaku.pl Torcik czekoladowy | kielkismaku.pl Sernik mango | © kielkismaku.pl Wielkanocny torcik - Marysieńka | kielkismaku.pl Bezowe ciasteczka z kremem z granatami | kielkismaku.pl
Kiełki hodowane w woreczkach...
Kiełki hodowane w woreczkach...

Do hodowli kiełków nadają się specjalne woreczki wytwarzane są z tkanin lnianych i konopnych. Możemy również taki woreczek z odpowiednich materiałów wykonać samodzielnie.

Gotowe worki do kiełkowania można nabyć np. tutaj >>>

Jest to bardzo prosta, a zarazem skuteczna metoda,
która zapewnia nasionom swobodną cyrkulację powietrza i odpowiedni poziom wilgoci. Najlepszy sposób na wyhodowanie kiełków wszelkich odmian fasoli, zbóż, soczewicy oraz większych nasion wytwarzających śluz, takich jak soja czy ciecierzyca.

 »» czytaj więcej


Walentynkowy torcik | kielkismaku.pl Torcik Kubuś | kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 3 )

Często zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?Kiełki amarantusaHiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnęSzlachetne obżarstwo, czyli jak Święty Marcin zasłużył się łasuchom