Wyszukaj przepis - wpisz wyszukiwane słowo lub wybierz zdjęcie:


przepisy Thermomix Ciasto do kawy | Serniki | Torty | Smakołyki na pikniki | Potrawy z grzybami | Bułki | Bagietki | Pierogi | Fingerfood Party | Pokaż najczęściej polecane | Przepisy Thermomix | Kiełkowanie nasion


Makowiec - zawijany | kielkismaku.pl Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotu | kielkismaku.pl Arcyprosty keks  | kielkismaku.pl słoik kiełkowanie
Wielkanocny torcik - Marysieńka | kielkismaku.pl Chrupiące kawowe gofry - fit | kielkismaku.pl Jego wysokość czekoladowo-cukiniowy | kielkismaku.pl
Zdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełków
Zdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełków

Są smaczne i ładne - pięknie przyozdabiają eksponowane na talerzach potrawy, dając nam przy tym porcję składników odżywczych, której nie mamy szans znaleźć w innych produktach.

 »» czytaj więcej


Szarlotka wałecka | kielkismaku.pl Makowiec japoński | kielkismaku.pl Tarta ze śliwkami pod pierzynką | kielkismaku.pl Torcik Kubuś | kielkismaku.pl Kawowo-krówkowa kanapka z orzechami | kielkismaku.pl Sernik pod czekoladową kołderką | kielkismaku.pl
Olejki w kuchni
Olejki w kuchni

Olejki eteryczne doTERRA są najczystszą esencją roślin, a dzięki temu stanowią najlepszą przyprawę, dodatek i aromat jakie możemy wykorzystać w kuchni. Słoneczny, ciepły aromat skórki pomarańczy, cytryny, limonki czy mandarynki, uszlachetni każde ciasto albo orzeźwi napój. Pikantny, rozgrzewający cynamon, kardamon, goździk czy różowy pieprz, będzie niezastąpiony w pierniczkach, pieczonym mięsie, duszonych warzywach.
Zapraszamy do naszej olejkowej kuchni.



nasiona kiełkowanie
Tort  | kielkismaku.pl Kremówka, napoleonka - (przepis na Thermomix) | kielkismaku.pl Kruche babeczki orzechowe z czekoladowym kremem | kielkismaku.pl Stefanka - miodownik | kielkismaku.pl Waniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcie | kielkismaku.pl Truskawkowy torcik z karpatkowym kremem. | © kielkismaku.pl
Kiełki amarantusa
Kiełki amarantusa

Kiełki amarantusa
(Szarłata spożywczego)

- uprawiany jest na świecie od ponad 5000 lat i pochodzi z Ameryki Południowej.

Podstawa diety Inków i Azteków. Traktowana z czcią, przypisywano jej nadnaturalne zdolności lecznicze.
Wartości odżywcze kiełków amarantusa doceniane są do dziś przez współczesnych badaczy. Dieta wielu sportowców uzupełniana jest amarantusem, a kosmonauci zabierają w swe kosmiczne podróże amarantusowe przekąski.

 »» czytaj więcej


Sylwestrowy tort Borysa | kielkismaku.pl Czizkejk | kielkismaku.pl Makowa panieńka | kielkismaku.pl Makowiec świąteczny | kielkismaku.pl Bezowe ciasteczka z kremem z granatami | kielkismaku.pl Pavlova - Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami | kielkismaku.pl Klasyczne brownie z orzechami | kielkismaku.pl Zakochana Pavlova  | kielkismaku.pl Mirelki | kielkismaku.pl

Torcik czekoladowy | kielkismaku.pl Pychotka znana też jako Pani Walewska | kielkismaku.pl Chrupiące gofry | kielkismaku.pl Sernik mango | © kielkismaku.pl Sernik z musem piernikowym | kielkismaku.pl Murzynek z charakterem | kielkismaku.pl
Migdałowych szaleństw czas
Migdałowych szaleństw czas

Z wyglądu przypomina inne mąki, ale jej smak i zapach są wyjątkowe - mąka migdałowa, bo o niej tu mowa, to produkt coraz częściej wybierany i doceniany w polskiej kuchni. W dalszej części artykułu świetny przepis na pomarańczowo-migdałowe ciasto...

Jak powstaje mąka migdałowa?

Surowcem do produkcji mąki migdałowej są nasiona migdałowca zwyczajnego – rośliny pochodzącej z odległych Chin należącej do rodziny różowatych.
W naszym klimacie rosną jedynie ozdobne odmiany. Nasiona owoców migdałowca pozyskuje się na plantacjach położonych na południu Europy, w Turcji, w Północnej Afryce, w Azji.

 »» czytaj więcej


Walentynkowy torcik | kielkismaku.pl Tarta z budyniem truskawkowym (Thermomix) | kielkismaku.pl Mini szarlotki | kielkismaku.pl CzekoLAdoWA | kielkismaku.pl Sernik gotowany z musem z owoców borówki | kielkismaku.pl Tarta budyniowa z owocami (Thermomix) | kielkismaku.pl Ciasto milionera, Millionaire shortbread, Carmel slice | kielkismaku.pl SeroMaCzek | kielkismaku.pl Tarta budyniowa z białą czekoladą i owocami | kielkismaku.pl
Kiełki hodowane w woreczkach...
Kiełki hodowane w woreczkach...

Do hodowli kiełków nadają się specjalne woreczki wytwarzane są z tkanin lnianych i konopnych. Możemy również taki woreczek z odpowiednich materiałów wykonać samodzielnie.

Gotowe worki do kiełkowania można nabyć np. tutaj >>>

Jest to bardzo prosta, a zarazem skuteczna metoda,
która zapewnia nasionom swobodną cyrkulację powietrza i odpowiedni poziom wilgoci. Najlepszy sposób na wyhodowanie kiełków wszelkich odmian fasoli, zbóż, soczewicy oraz większych nasion wytwarzających śluz, takich jak soja czy ciecierzyca.

 »» czytaj więcej


Pijana zakonnica (przepis na Thermomix) | kielkismaku.pl Karpatka doskonała (Thermomix) | kielkismaku.pl Mocnoczekoladowa tarta Marka - bez pieczenia | kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 4 )

Kiełki brokułaMiód na odchudzanie, detoks i oparzenia? Poznaj jego wyjątkowe właściwości!Butelka z wkładem filtrującym - twój towarzysz podczas letnich wypadów!Czy wiesz, że ...