Wyszukaj przepis - wpisz wyszukiwane słowo lub wybierz zdjęcie:


Ciasto do kawy | Serniki | Torty | Smakołyki na pikniki | Potrawy z grzybami | Bułki | Bagietki | Pierogi | Fingerfood Party | Pokaż najczęściej polecane | Przepisy Thermomix | Kiełkowanie nasion


Murzynek z charakterem | kielkismaku.pl Truskawkowy torcik z karpatkowym kremem. | © kielkismaku.pl Pychotka znana też jako Pani Walewska | kielkismaku.pl Pijana zakonnica (przepis na Thermomix) | kielkismaku.pl Wielkanocny torcik - Marysieńka | kielkismaku.pl Arcyprosty keks  | kielkismaku.pl
Kiełkowanie prostsze niż myślisz...
Kiełkowanie prostsze niż myślisz...

Poświęcając zaledwie kilka minut dziennie, możemy zapewnić sobie dostęp do pełnej witamin, ekologicznej żywności niezależnie od pory roku. Sprawdź jak łatwo dziś wyhodować własne kiełki.
Jednym z popularniejszych i najmniej pracochłonnych sposobów kiełkowania jest skorzystanie ze specjalnego słoika do kiełkowania nasion. Już w 3-4 dni bez najmniejszego wysiłku postawisz na stole własne kiełki. Dla siebie i całej rodziny zapewnisz dostawę chrupiących i świeżych kiełków.
Sam proces kiełkowania wygląda następująco:
1) Najwygodniej zrobić to w słoiku do kiełkowania.
2) Wsypać odpowiednią ilość nasion i przepłukać je letnią przegotowaną wodą.
3) Namoczyć nasiona w kiełkownicy, w zależności od ich rodzaju (najczęściej ok. 10-12h, najlepiej na całą noc).
4) Przepłukiwać nasiona wodą 1-2 razy dziennie, tak aby utrzymać stałą wilgotność.
5) Aby kiełki nie stały w wodzie, każdorazowo usuń nadmiar wody przez sitko w wieczku słoika i odstawić w miejsce gdzie będą wzrastały.
6) Kiełki są gotowe po kilku dniach w zależności od rodzaju nasion. Czas kiełkowania może się zmieniać wraz z temperaturą otoczenia.


 »» czytaj więcej


Tarta budyniowa z białą czekoladą i owocami | kielkismaku.pl Makowiec - zawijany | kielkismaku.pl Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotu | kielkismaku.pl Bezowe ciasteczka z kremem z granatami | kielkismaku.pl Torcik Kubuś | kielkismaku.pl Kawowo-krówkowa kanapka z orzechami | kielkismaku.pl
Kiełki cebuli
Kiełki cebuli

Kiełki cebuli (Allium cepa) to sprzymierzeniec walki bakteriobójczej i odkwaszającej. Regularne ich spożywanie oczyszcza krew, powoduje spadek ciśnienia i zawartości cukru we krwi, jak również powoduje wzrost poziomu "dobrego" cholesterolu HDL, a obniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL.


 »» czytaj więcej


Klasyczne brownie z orzechami | kielkismaku.pl Mirelki | kielkismaku.pl Chrupiące gofry | kielkismaku.pl Kruche babeczki orzechowe z czekoladowym kremem | kielkismaku.pl Ciasto milionera, Millionaire shortbread, Carmel slice | kielkismaku.pl Sernik mango | © kielkismaku.pl
Słodko - kwaśny zwiastun wiosny, czyli miłość do placka rabarbarowego
Słodko - kwaśny zwiastun wiosny, czyli miłość do placka rabarbarowego

Wiosną przyroda szaleje i kto tylko może zakochuje się w kim lub w czym się da. Prawdziwi koneserzy wiosny są od lat zakochani bezgranicznie i niezmiennie w pewnej niezwykłej roślinie, która wiosną pojawia się w ogrodach jako jedna z pierwszych. Smakuje jak owoc i głównie do deserów się ją wykorzystuje, ale botanicznie rzecz ujmując jest rabarbar, bo o nim będzie mowa, byliną zaliczaną do warzyw.

 »» czytaj więcej


Pavlova - Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami | kielkismaku.pl Sernik pod czekoladową kołderką | kielkismaku.pl Tort  | kielkismaku.pl Jego wysokość czekoladowo-cukiniowy | kielkismaku.pl Zakochana Pavlova  | kielkismaku.pl Tort Borysa | kielkismaku.pl Szarlotka wałecka | kielkismaku.pl Sernik gotowany z musem z owoców borówki | kielkismaku.pl Tarta z budyniem truskawkowym (Thermomix) | kielkismaku.pl
Czy wiesz, że ...
Czy wiesz, że ...

Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!
100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1



 »» czytaj więcej


Mini szarlotki | kielkismaku.pl Makowa panieńka | kielkismaku.pl Makowiec świąteczny | kielkismaku.pl CzekoLAdoWA | kielkismaku.pl Mocnoczekoladowa tarta Marka - bez pieczenia | kielkismaku.pl Stefanka - miodownik | kielkismaku.pl
Makowców magiczny czas...
Makowców magiczny czas...

Boże Narodzenie coraz bliżej. Pora gorączkowych przygotowań, zakupów, sprzątania, ozdób na choinkę, prezentów a potem gotowania i wreszcie - biesiadowania w gronie rodziny i przyjaciół.
Każdy z nas ma własne wspomnienia smaków i zapachów wigilijnych dań przygotowywanych w kuchni babci czy mamy.
Tradycyjne potrawy: zupy, pierogi, ryby, sałatki, wypieki w różnych odmianach powielamy dzisiaj w naszych domach. Mamy wśród nich te szczególnie lubiane i te, które robimy, bo tak nakazuje polska tradycja.
Jest wśród nich jedno danie, które przygotowujemy z obu powodów - król świątecznych ciast - Jego Wysokość Makowiec.

Cicho jak makiem zasiał ...

Tradycja używania maku w kuchni sięga głębokiej przeszłości. Ale zanim mak stał się surowcem kulinarnym, był rośliną magiczną, stosowaną w obrzędach i medycynie ludowej.

 »» czytaj więcej


SeroMaCzek | kielkismaku.pl Chrupiące kawowe gofry - fit | kielkismaku.pl Czizkejk | kielkismaku.pl Karpatka doskonała (Thermomix) | kielkismaku.pl Makowiec japoński | kielkismaku.pl Sernik z musem piernikowym | kielkismaku.pl Torcik czekoladowy | kielkismaku.pl Tarta ze śliwkami pod pierzynką | kielkismaku.pl Walentynkowy torcik | kielkismaku.pl
Kiełki hodowane w woreczkach...
Kiełki hodowane w woreczkach...

Do hodowli kiełków nadają się specjalne woreczki wytwarzane są z tkanin lnianych i konopnych. Możemy również taki woreczek z odpowiednich materiałów wykonać samodzielnie.

Gotowe worki do kiełkowania można nabyć np. tutaj >>>

Jest to bardzo prosta, a zarazem skuteczna metoda,
która zapewnia nasionom swobodną cyrkulację powietrza i odpowiedni poziom wilgoci. Najlepszy sposób na wyhodowanie kiełków wszelkich odmian fasoli, zbóż, soczewicy oraz większych nasion wytwarzających śluz, takich jak soja czy ciecierzyca.

 »» czytaj więcej


Tarta budyniowa z owocami (Thermomix) | kielkismaku.pl Waniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcie | kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 2 )

Czy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?Mam Thermomix - co dalej? Jak zadbać o naczynie miksujące ThermomixZróbmy sobie delikatny domowy serek