Wyszukaj przepis - wpisz wyszukiwane słowo lub wybierz zdjęcie:


przepisy Thermomix Ciasto do kawy | Serniki | Torty | Smakołyki na pikniki | Potrawy z grzybami | Bułki | Bagietki | Pierogi | Fingerfood Party | Pokaż najczęściej polecane | Przepisy Thermomix | Kiełkowanie nasion

Bezglutenowe ciasto na uszka lub pierogi | © kielkismaku.pl Wigilijne pierogi z suszonymi śliwkami | kielkismaku.pl Pierogi z truskawkami (na słodko) | kielkismaku.pl
Kiełki w słoiku - to bajecznie proste
Kiełki w słoiku - to bajecznie proste


Nasiona wsypujemy do słoika i zalewamy letnią wodą. Ich ilość nie powinna przekraczać 1/4 objętości słoika, aby kiełki miały wystarczająco miejsca do wzrostu i stały dopływ powietrza. Kiedy nasiona są już odmoczone na otwór słoja zakładamy kawałek gazy i przymocowujemy ją gumką, lub specjalną pokrywkę - tak, aby po odwróceniu nasiona nie wypadły. Zlewamy wodę i przepłukujemy nasiona. Słoik ustawiamy odwrócony do góry dnem, pod kątem ok. 45°, aby nadmiar wody mógł odciekać do większego słoja (lub innej podstawki), który umieszczamy pod spodem. Kiełki płuczemy 2-3 razy dziennie i usuwamy wodę.
Bardzo wygodne są specjalne kiełkownice, słoiki do kiełkowania - minimum wysiłku, wspaniały efekt bez pleśni. Takie kiełki to smaczna dostawa mikroelementów za grosze.


 »» czytaj więcej


Pierogi z serem ricotta (na słodko) | kielkismaku.pl Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami | kielkismaku.pl Kibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedarem | kielkismaku.pl Pierogi leniwe | kielkismaku.pl Czebureki | © kielkismaku.pl Pierogi z soczewicą czerwoną | kielkismaku.pl Kibiny z ziemniakami, chedarem i chrzanem | kielkismaku.pl Rożki Jakuba | © kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 6 )

Zaburzenia odżywiania - objawy, rodzaje, przyczynyCzy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Czy z tej mąki będzie chleb?Prawdziwe miody polskie - dlaczego warto je kupować? Dowiedz się, gdzie znaleźć najlepsze