Wyszukaj przepis - wpisz wyszukiwane słowo lub wybierz zdjęcie:
![]() | Kiełkowanie prostsze niż myślisz... Poświęcając zaledwie kilka minut dziennie, możemy zapewnić sobie dostęp do pełnej witamin, ekologicznej żywności niezależnie od pory roku. Sprawdź jak łatwo dziś wyhodować własne kiełki.
Jednym z popularniejszych i najmniej pracochłonnych sposobów kiełkowania jest skorzystanie ze specjalnego słoika do kiełkowania nasion. Już w 3-4 dni bez najmniejszego wysiłku postawisz na stole własne kiełki. Dla siebie i całej rodziny zapewnisz dostawę chrupiących i świeżych kiełków. Sam proces kiełkowania wygląda następująco: 1) Najwygodniej zrobić to w słoiku do kiełkowania. 2) Wsypać odpowiednią ilość nasion i przepłukać je letnią przegotowaną wodą. 3) Namoczyć nasiona w kiełkownicy, w zależności od ich rodzaju (najczęściej ok. 10-12h, najlepiej na całą noc). 4) Przepłukiwać nasiona wodą 1-2 razy dziennie, tak aby utrzymać stałą wilgotność. 5) Aby kiełki nie stały w wodzie, każdorazowo usuń nadmiar wody przez sitko w wieczku słoika i odstawić w miejsce gdzie będą wzrastały. 6) Kiełki są gotowe po kilku dniach w zależności od rodzaju nasion. Czas kiełkowania może się zmieniać wraz z temperaturą otoczenia. |