Wyszukaj przepis - wpisz wyszukiwane słowo lub wybierz zdjęcie:


Ciasto do kawy | Serniki | Torty | Smakołyki na pikniki | Potrawy z grzybami | Bułki | Bagietki | Pierogi | Fingerfood Party | Pokaż najczęściej polecane | Przepisy Thermomix | Kiełkowanie nasion


Ciasteczka czekoladowe z nutą mięty | kielkismaku.pl Chlebki indyjskie NAAN | kielkismaku.pl Mini szarlotki | kielkismaku.pl Majonez domowy | kielkismaku.pl Klasyczne brownie z orzechami | kielkismaku.pl Domowy serek a'la ricotta z pesto | kielkismaku.pl
Kiełkowanie prostsze niż myślisz...
Kiełkowanie prostsze niż myślisz...

Poświęcając zaledwie kilka minut dziennie, możemy zapewnić sobie dostęp do pełnej witamin, ekologicznej żywności niezależnie od pory roku. Sprawdź jak łatwo dziś wyhodować własne kiełki.
Jednym z popularniejszych i najmniej pracochłonnych sposobów kiełkowania jest skorzystanie ze specjalnego słoika do kiełkowania nasion. Już w 3-4 dni bez najmniejszego wysiłku postawisz na stole własne kiełki. Dla siebie i całej rodziny zapewnisz dostawę chrupiących i świeżych kiełków.
Sam proces kiełkowania wygląda następująco:
1) Najwygodniej zrobić to w słoiku do kiełkowania.
2) Wsypać odpowiednią ilość nasion i przepłukać je letnią przegotowaną wodą.
3) Namoczyć nasiona w kiełkownicy, w zależności od ich rodzaju (najczęściej ok. 10-12h, najlepiej na całą noc).
4) Przepłukiwać nasiona wodą 1-2 razy dziennie, tak aby utrzymać stałą wilgotność.
5) Aby kiełki nie stały w wodzie, każdorazowo usuń nadmiar wody przez sitko w wieczku słoika i odstawić w miejsce gdzie będą wzrastały.
6) Kiełki są gotowe po kilku dniach w zależności od rodzaju nasion. Czas kiełkowania może się zmieniać wraz z temperaturą otoczenia.


 »» czytaj więcej


Niezły kwiatek na śniadanie - stokrotka | kielkismaku.pl Wielkanocne paluchy | © kielkismaku.pl Bułeczki różyczki | kielkismaku.pl Bułeczki hamburgerowe | kielkismaku.pl Surówka grillowa | © kielkismaku.pl Kremowa pasta śródziemnomorska | kielkismaku.pl
Kilka sposobów na zagęszczenie sosu w Thermomix
Kilka sposobów na zagęszczenie sosu w Thermomix

Zapewne nie raz, ani nie dwa ... "udało" Ci się ugotować zbyt wodnisty sos. Oto najtrafniejsze podpowiedzi jak go zagęścić. Tak aby konsystencja idealnie nadawała się do podania.


1. Odparować, zredukować - chyba najprostsza wskazówka i sposób na zagęszczenie sosu zwłaszcza dla tych, którzy nie chcą dodawać dodatkowych kalorii swojej potrawie. Tak - strzał w sedno. Należy zredukować ilość wody w sosie.

 »» czytaj więcej


Urocze bułeczki na sezon gillowy | kielkismaku.pl Szybki deser jogurtowy | kielkismaku.pl Bułeczki Mr Ziarenko | kielkismaku.pl Korzenne bagietki | kielkismaku.pl Deserki amaretti | kielkismaku.pl Burekas z pomidorami, bakłażanem i mozzarellą | kielkismaku.pl
Pizza domowa ...
Pizza domowa ...

Pyszna alternatywa zamawianych smakołyków. W kilkanaście minut przygotujesz ją samodzielnie w domu. Zobacz cenne wskazówki jak zrobić najsmaczniejszą pizzę .

 »» czytaj więcej


Mocno słonecznikowe bagietki | kielkismaku.pl Chlebek ziołowy | kielkismaku.pl Kruche korzenne ciasteczka | kielkismaku.pl Zielony majonez domowy (szczypiorkowy) | kielkismaku.pl Jajka z kiełkami | kielkismaku.pl Domowy serek a'la ricotta | kielkismaku.pl Paluchy - Grissini | kielkismaku.pl Ziołowe bułeczki z pasztetem z nutą chrzanu | kielkismaku.pl Ciasteczka bankietowe  | kielkismaku.pl
Kiełki soczewicy czerwonej
Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.
Kiełki soczewicy (Lens culinaris) szczególnie polecane są dla kobiet w ciąży, gdyż dostarczają organizmowi kwasu foliowego, substancji ściśle związanej z prawidłowym rozwojem mózgu i układu nerwowego przyszłego dziecka. W dorosłym życiu niedobór kwasu foliowego powoduje m.in. zahamowanie procesu krwiotwórczego w szpiku kostnym.
Soczewica po wykiełkowaniu zawiera witaminy z grupy B i aminokwasy, oprócz tego duże ilości wapnia, cynku, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Są doskonałym źródłem witaminy C, skutecznie przeciwdziałają zakażeniom wirusowym i mają działanie antynowotworowe. Wykazują korzystny wpływ na zęby i cerę, pomagają przy chorobach takich jak cukrzyca, kamica żółciowa, miażdżyca. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza.


 »» czytaj więcej


Masło ziołowo-czosnkowe | kielkismaku.pl Pasta kanapkowa z solonych śledzi | kielkismaku.pl Ciastka - marchewkowe wspomnienie jesieni | kielkismaku.pl Paszteciki | kielkismaku.pl Pasta kanapkowa z wędliną | © kielkismaku.pl Rollsy z pełnoziarnistej tortilli | kielkismaku.pl
Co chcesz dziś ugotować? Oswajamy cookidoo.pl
Co chcesz dziś ugotować? Oswajamy cookidoo.pl

28 lutego na platformie cookidoo zaszły bardzo poważne zmiany. Mocno rozbudowano platformę z przepisami dedykowaną dla urządzenia Thermomix.
Poniższa informacja ułatwi pierwsze kroki z nową platformą.
Platforma cały czas się zmienia - poniższe informacje również będą się zmieniały, tak aby w miarę możliwości naprowadzić użytkowników cookidoo na najsprawniejszą drogę poruszania się po aplikacji.


 »» czytaj więcej


Digestive, Graham crackers | kielkismaku.pl Różane drożdżówki | kielkismaku.pl Maślane ciasteczka pod stemple, stemplowane ciasteczka | © kielkismaku.pl Bułeczki drożdżowe z sezonowymi owocami | kielkismaku.pl Pasta z pieczonego batata | © kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 1 )

Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienieZdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełkówKiełkowanie prostsze niż myślisz...