Strona startowaStrona startowa
KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Polityka prywatnościPolityka prywatności
WspółpracaWspółpraca
Informacje o stronieInformacje o stronie

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Kiełki soi - to wielkie pokłady witamin C i E, karotenu, żelaza, wapnia, cynku oraz białka w postaci wolnych aminokwasów. Regularne zjadanie kiełków soi koi nerwy, dodaje energii i poprawia apetyt.
Zobacz też:


Wyszukaj przepisu na naszej stronie:

Wpisz wyszukiwane słowo lub wybierz zdjęcie:

Wyszukaj lub skorzystaj z gotowych zapytań
Ciasto do kawy | Smakołyki na pikniki | Bułki | Pierogi | Pokaż najczęściej polecane | Przepisy Thermomix

Paluchy - Grissini | kielkismaku.pl Deserki amaretti | kielkismaku.pl Szybki deser jogurtowy | kielkismaku.pl Klasyczne brownie z orzechami | kielkismaku.pl Bułeczki hamburgerowe | kielkismaku.pl Masło ziołowo-czosnkowe | kielkismaku.pl Kremowa pasta śródziemnomorska | kielkismaku.pl Domowy serek a'la ricotta | kielkismaku.pl Jajka z kiełkami | kielkismaku.pl

Redakcja poleca:
Które kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?

Które kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym? Najłatwiej jest uzyskać kiełki z ziaren soczewicy, fasoli mung, lucerny czy rzodkiewki, natomiast kłopoty mogą sprawić nam kiełki soi, gorczycy, ciecierzycy oraz siemienia lnianego - ich nasiona podczas kiełkowania wytwarzają śluz, przez co hodowla wymaga częstego płukania (3-4 razy dziennie).
Kiełki słonecznika są dosyć podatne na gnicie - przyczyną jest  »» czytaj więcej



Digestive, Graham crackers | © kielkismaku.pl Mini szarlotki | kielkismaku.pl Jesienne bułeczki drożdżowe z sezonowymi owocami | kielkismaku.pl Bułeczki różyczki | kielkismaku.pl Burekas z pomidorami, bakłażanem i mozzarellą | kielkismaku.pl Paszteciki | kielkismaku.pl Różane drożdżówki | kielkismaku.pl Domowy serek a'la ricotta z pesto | kielkismaku.pl Chlebek ziołowy | kielkismaku.pl
Redakcja poleca:
Kiełki to samo zdrowie!

Historia kiełków ...


Świeże kiełki to pomysł, który przywędrował z Dalekiego Wschodu. Jak donoszą chińskie podania kiełki odkryte zostały przez żeglarzy, którzy w poszukiwaniu lądu płynęli w górę rzeki Jang-tse-kiang. Kiedy jedynym pozostałym na pokładzie pożywieniem okazała się suszona fasola, która pod wpływem wilgoci zaczęła kiełkować, nie mając wyboru spożyli ją.
Jakie było ich zdziwienie gdy odkryli, że jest to nie tylko smaczne, ale także generuje dużo energii i dodaje sił. W ślad za tym wydarzeniem po dziś dzień spożywa się również kiełki wielu roślin strączkowych, zbóż, warzyw i nasion roślin oleistych.
 »» czytaj więcej



Ciastka - marchewkowe wspomnienie jesieni | kielkismaku.pl Chlebki indyjskie NAAN | kielkismaku.pl Ciasteczka bankietowe  | kielkismaku.pl Majonez domowy | kielkismaku.pl Rollsy z pełnoziarnistej tortilli | kielkismaku.pl Niezły kwiatek na śniadanie - stokrotka | kielkismaku.pl Ciasteczka czekoladowe z nutą mięty | kielkismaku.pl Urocze bułeczki na sezon gillowy | kielkismaku.pl