Wyszukaj przepis - wpisz wyszukiwane słowo lub wybierz zdjęcie:


Ciasto do kawy | Serniki | Torty | Smakołyki na pikniki | Potrawy z grzybami | Bułki | Bagietki | Pierogi | Fingerfood Party | Pokaż najczęściej polecane | Przepisy Thermomix | Kiełkowanie nasion


Quesadilla - zapiekana tortilla | © kielkismaku.pl CzekoLAdoWA | kielkismaku.pl Jajka z kiełkami | kielkismaku.pl Frappe, kawa mrożona z Thermomix (z kawy z ekspesu) | © kielkismaku.pl Pasta kanapkowa z solonych śledzi | kielkismaku.pl Rachatłukum, lokum | © kielkismaku.pl
Kiełkowanie prostsze niż myślisz...
Kiełkowanie prostsze niż myślisz...

Poświęcając zaledwie kilka minut dziennie, możemy zapewnić sobie dostęp do pełnej witamin, ekologicznej żywności niezależnie od pory roku. Sprawdź jak łatwo dziś wyhodować własne kiełki.
Jednym z popularniejszych i najmniej pracochłonnych sposobów kiełkowania jest skorzystanie ze specjalnego słoika do kiełkowania nasion. Już w 3-4 dni bez najmniejszego wysiłku postawisz na stole własne kiełki. Dla siebie i całej rodziny zapewnisz dostawę chrupiących i świeżych kiełków.
Sam proces kiełkowania wygląda następująco:
1) Najwygodniej zrobić to w słoiku do kiełkowania.
2) Wsypać odpowiednią ilość nasion i przepłukać je letnią przegotowaną wodą.
3) Namoczyć nasiona w kiełkownicy, w zależności od ich rodzaju (najczęściej ok. 10-12h, najlepiej na całą noc).
4) Przepłukiwać nasiona wodą 1-2 razy dziennie, tak aby utrzymać stałą wilgotność.
5) Aby kiełki nie stały w wodzie, każdorazowo usuń nadmiar wody przez sitko w wieczku słoika i odstawić w miejsce gdzie będą wzrastały.
6) Kiełki są gotowe po kilku dniach w zależności od rodzaju nasion. Czas kiełkowania może się zmieniać wraz z temperaturą otoczenia.


 »» czytaj więcej


Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotu | kielkismaku.pl Sernik pod czekoladową kołderką | kielkismaku.pl Wigilijne pierogi z suszonymi śliwkami | kielkismaku.pl Crumble z jabłkami i orzechami | kielkismaku.pl Pizza z ziemniakami | © kielkismaku.pl Rura orzechowo-migdałowa,  trdelnik | kielkismaku.pl
Zróbmy sobie delikatny domowy serek
Zróbmy sobie delikatny domowy serek

Dobra wiadomość! W naszych zasobach pojawił się łatwy w wykonaniu i bardzo smaczny serek domowy ricotta.
Nie potrzeba do niego żadnych wymyślnych składników. Po prostu mleko i sok z cytryny! Zapraszamy do zapoznania się z naszą propozycją na serek ricotta.

 »» czytaj więcej


Ciasteczka czekoladowe z nutą mięty | kielkismaku.pl Sos pieczarkowy  | kielkismaku.pl Kapusta pekińska z kiełkami soczewicy | © kielkismaku.pl Bezglutenowe ciasto na uszka lub pierogi | © kielkismaku.pl Ciasto salceson, galaretkowiec, śmietanowiec | © kielkismaku.pl Makowa panieńka | kielkismaku.pl
Szlachetne obżarstwo, czyli jak Święty Marcin zasłużył się łasuchom
Szlachetne obżarstwo, czyli jak Święty Marcin zasłużył się łasuchom

Słodkie, kruche, cudownie pachnące, wypełnione mieszanką białego maku z najsmaczniejszymi bakaliami - rogale Marcińskie (zobacz przepis na Thermomix) . Tradycyjnie związane z patronem głównej poznańskiej ulicy są dla mieszkańców tego miasta czymś więcej, niż zwykłe ciastko. To ciastko kultowe, a niektórzy nawet uważają, że rogal Marciński to stan umysłu, bo według nich nie jest strawą dla ciała, ale przede wszystkim dla ducha.

Rogal, rogal pokaż rogi...

Symbolika rogów jest starsza od kultury chrześcijańskiej. Czy to w kolebce cywilizacji - starożytnym Egipcie, czy w Grecji w okresie minojskim albo w pogańskiej słowiańskiej Europie wszędzie czczono bóstwa, którym składano ofiary z bydła lub wręcz te bóstwa z bydłem utożsamiano. Składanie ofiar z bydła było jednak dość kosztowne, więc ofiary zastępowano ciastami wypiekanymi na kształt rogów.
Zwyczaj ów przyjął również kościół katolicki w Polsce, a pieczone rogale miały być symbolem podkowy, którą zgubił koń szlachetnego rycerza świętego Marcina.

 »» czytaj więcej


Placuszki z ricotty | kielkismaku.pl Torcik czekoladowy | kielkismaku.pl Tawa Tawas - boliwijskie pączki | kielkismaku.pl Tarta ze śliwkami pod pierzynką | kielkismaku.pl Sos czekoladowy | © kielkismaku.pl Rożki Jakuba | © kielkismaku.pl Ciasteczka z wróżbą | kielkismaku.pl Ciasteczka z maszynki | © kielkismaku.pl Rogaliki | kielkismaku.pl
20 jadalnych produktów zabijających cellulit
20 jadalnych produktów zabijających cellulit

Wiecie, że jedzenie może sprawić, że będziemy mieć cellulit? Albo może nam powstawanie cellulitu ograniczyć! Tak mówiąc prosto: warto wiedzieć co jeść, bo jedzenie albo karmi cellulit albo go zabija!
Przeczytaj informacje z pierwszej ręki


Sliżyki - litewskie ciasteczka makowe | © kielkismaku.pl Azorki - ciasteczka | kielkismaku.pl Serek domowy z kefiru | kielkismaku.pl Idealny biszkopt kakaowy | © kielkismaku.pl Waniliowe mleczko z nutą czekolady na biszkopcie | kielkismaku.pl Mocno słonecznikowe bagietki | kielkismaku.pl
Jak wyhodować kiełki w domu?
Jak wyhodować kiełki w domu?

Starannie opłukane nasiona namaczamy w letniej, przegotowanej wodzie. Do płukania kiełków także używamy zawsze letniej, przegotowanej wody. Czas namaczania mniejszych nasion powinien być krótszy (4-6 godzin), większych - odpowiednio dłuższy (10-12 godzin).

Następnie nasiona dokładnie płuczemy i odstawiamy na cztery do sześciu dni w temperaturze pokojowej.

 »» czytaj więcej


Amerykanki | © kielkismaku.pl Czizkejk | kielkismaku.pl Inny pleśniak | kielkismaku.pl Rollsy z pełnoziarnistej tortilli | kielkismaku.pl Spagetti NIEbolognese (wegetariańskie) | © kielkismaku.pl Toskański makaron PICI  | kielkismaku.pl Focaccia | kielkismaku.pl Arcyprosty keks  | kielkismaku.pl Tagliatelle z polędwicą wieprzową w sosie śliwkowo-grzybowym | kielkismaku.pl
Czy z tej mąki będzie chleb?
Czy z tej mąki będzie chleb?

Mąka - jeden z podstawowych składników wszelkiego rodzaju potraw i wypieków. Bez niej ciężko pomyśleć o naleśnikach, makaronach, chlebach, bułkach i ciastach. Dziś możemy wybierać i przebierać wśród wielu rodzajów, typów i grubości przemiału. Mnogość jednak ma też swoje minusy - nie zawsze wiemy, który rodzaj zastosować do danego wypieku czy potrawy. Poniżej postaramy się usystematyzować mąki i podpowiedzieć do czego je stosować.

 »» czytaj więcej


Szybki deser tiramisu | kielkismaku.pl Ketchup z cukinii | kielkismaku.pl Krem sułtański (deser) | © kielkismaku.pl Wielkanocna rolada schabowa | kielkismaku.pl Kibiny z ziemniakami, chedarem i chrzanem | kielkismaku.pl FlapJack | © kielkismaku.pl Syrop z mniszka lekarskiego | kielkismaku.pl Tarta z budyniem truskawkowym (Thermomix) | kielkismaku.pl Maślane ciasteczka pod stemple, stemplowane ciasteczka | © kielkismaku.pl
Co jeść i pić zimą, by się rozgrzać
Co jeść i pić zimą, by się rozgrzać

Zimą mamy większą ochotę na wysokokaloryczne produkty. To zrozumiałe - potrzebujemy więcej energii. Jednak zajadanie się bez żadnych hamulców na pewno nie wyjdzie nam na zdrowie. Produkty, które powinny się znaleźć w naszej diecie zimą muszą być dobrze przemyślane. Wzmacniajmy odporność, zjadajmy witaminy, ale starajmy się przy tym nie złapać dodatkowych kilogramów.

 »» czytaj więcej


Walentynkowy torcik | kielkismaku.pl Pasta kanapkowa z wędliną | © kielkismaku.pl Tortilla - pełnoziarnista | kielkismaku.pl Masło czosnkowe (formujesz jak chcesz) | kielkismaku.pl Bullet Proof coffee - kawa kuloodporna | © kielkismaku.pl Koncentrat i dżem z pigwy lub pigwowca | kielkismaku.pl Pasta z pieczonego batata | © kielkismaku.pl Stefanka - miodownik | kielkismaku.pl Chrupiące kawowe gofry - fit | kielkismaku.pl
Thermomix kontra piana z białek ...
Thermomix kontra piana z białek ...

Mówią, że każdy dzień jest dobry aby się czegoś nowego nauczyć. Dziś świetny dzień na trening z ubijania piany z białek w Thermomix.
Trzeba rozwiać wątpliwości... Udostępnij innym tą wiadomość - będą Ci wdzięczni.


Jest taki zgrabny test na suche naczynie miksujące Thermomix (które do ubijania piany musi być idealnie czyste i przy okazji dobrze by było, gdyby było idealnie suche).

 »» czytaj więcej


Paluchy - Grissini | kielkismaku.pl Brązowy syrop cukrowy | © kielkismaku.pl Niezły kwiatek na śniadanie - stokrotka | kielkismaku.pl Kotlety jajeczne, kotleciki mielone z jajkiem | kielkismaku.pl Ciasto na makaron domowy  | kielkismaku.pl Sernik mango | © kielkismaku.pl Karpatka doskonała (Thermomix) | kielkismaku.pl Kawa mrożona z Thermomix (z kawy rozpuszczalnej) | © kielkismaku.pl Urocze bułeczki na sezon gillowy | kielkismaku.pl
Ciasteczka bankietowe  | kielkismaku.pl Napój pomarańczowo-cytrynowy | kielkismaku.pl Kruche ciasteczka świąteczne z galaretką | © kielkismaku.pl Czebureki | © kielkismaku.pl Sernik z musem piernikowym | kielkismaku.pl Bułeczki hamburgerowe | kielkismaku.pl Obłędny rycerz - deser | © kielkismaku.pl Szybki deser jogurtowy | kielkismaku.pl Chebki pita | kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 1 )

Zdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełkówKiełkowanie prostsze niż myślisz...Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienie