Wyszukaj przepis - wpisz wyszukiwane słowo lub wybierz zdjęcie:
![]() | Hiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnę Na wiosenne nowalijki trzeba jeszcze jakiś czas poczekać. Warto więc skupić się na czymś co nam ten czas umili. Przyznam się, że skusiła mnie prostota wykonania tego ciasta. Z drugiej strony nieziemski smak połączonych pomarańczy z migdałami. Doskonała kompozycja smakowa i idealny zestaw do kawki. Zapraszam - częstujcie się! Przeczytaj przepis |
![]() | Migdałowych szaleństw czas Z wyglądu przypomina inne mąki, ale jej smak i zapach są wyjątkowe - mąka migdałowa, bo o niej tu mowa, to produkt coraz częściej wybierany i doceniany w polskiej kuchni. W dalszej części artykułu świetny przepis na pomarańczowo-migdałowe ciasto... Jak powstaje mąka migdałowa?Surowcem do produkcji mąki migdałowej są nasiona migdałowca zwyczajnego – rośliny pochodzącej z odległych Chin należącej do rodziny różowatych.W naszym klimacie rosną jedynie ozdobne odmiany. Nasiona owoców migdałowca pozyskuje się na plantacjach położonych na południu Europy, w Turcji, w Północnej Afryce, w Azji. |