Wyszukaj przepis - wpisz wyszukiwane słowo lub wybierz zdjęcie:


przepisy Thermomix Ciasto do kawy | Serniki | Torty | Smakołyki na pikniki | Potrawy z grzybami | Bułki | Bagietki | Pierogi | Fingerfood Party | Pokaż najczęściej polecane | Przepisy Thermomix | Kiełkowanie nasion

Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpecikami | kielkismaku.pl Jajka z kiełkami | kielkismaku.pl Toskański makaron PICI  | kielkismaku.pl
Zdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełków
Zdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełków

Są smaczne i ładne - pięknie przyozdabiają eksponowane na talerzach potrawy, dając nam przy tym porcję składników odżywczych, której nie mamy szans znaleźć w innych produktach.

 »» czytaj więcej


Bułeczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami | kielkismaku.pl Makowiec japoński | kielkismaku.pl Sylwestrowy tort Borysa | kielkismaku.pl Tarta budyniowa z białą czekoladą i owocami | kielkismaku.pl RacuPizza - szybki zamiennik pizzy | kielkismaku.pl Ciasto milionera, Millionaire shortbread, Carmel slice | kielkismaku.pl Sok ze śliwek + konfitura śliwkowa | kielkismaku.pl Kruszonka | © kielkismaku.pl Bezglutenowe chrupkie gofry ryżowe | © kielkismaku.pl
Olejki w kuchni
Olejki w kuchni

Olejki eteryczne doTERRA są najczystszą esencją roślin, a dzięki temu stanowią najlepszą przyprawę, dodatek i aromat jakie możemy wykorzystać w kuchni. Słoneczny, ciepły aromat skórki pomarańczy, cytryny, limonki czy mandarynki, uszlachetni każde ciasto albo orzeźwi napój. Pikantny, rozgrzewający cynamon, kardamon, goździk czy różowy pieprz, będzie niezastąpiony w pierniczkach, pieczonym mięsie, duszonych warzywach.
Zapraszamy do naszej olejkowej kuchni.



nasiona kiełkowanie
CzekoLAdoWA | kielkismaku.pl Tigelada | kielkismaku.pl Bułeczki z ziemniakami | kielkismaku.pl Serek domowy z kefiru | kielkismaku.pl Różane drożdżówki | kielkismaku.pl Sernik pod czekoladową kołderką | kielkismaku.pl
Kiełki to samo zdrowie!
Kiełki to samo zdrowie!

Historia kiełków ... Świeże kiełki to pomysł, który przywędrował z Dalekiego Wschodu. Jak donoszą chińskie podania kiełki odkryte zostały przez żeglarzy, którzy w poszukiwaniu lądu płynęli w górę rzeki Jang-tse-kiang. Kiedy jedynym pozostałym na pokładzie pożywieniem okazała się suszona fasola, która pod wpływem wilgoci zaczęła kiełkować, nie mając wyboru spożyli ją.
Jakie było ich zdziwienie gdy odkryli, że jest to nie tylko smaczne, ale także generuje dużo energii i dodaje sił. W ślad za tym wydarzeniem po dziś dzień spożywa się również kiełki wielu roślin strączkowych, zbóż, warzyw i nasion roślin oleistych.

 »» czytaj więcej


Ulęgałkowe ciasto | © kielkismaku.pl Konfitura z płatków róży | © kielkismaku.pl Chrupiące rożki z serem feta i ricotta | © kielkismaku.pl Chleb weselny (Thermomix) | kielkismaku.pl Letni czerwony koktajl z owoców | © kielkismaku.pl Kruche korzenne ciasteczka | kielkismaku.pl Kruche babeczki orzechowe z czekoladowym kremem | kielkismaku.pl Ziołowe bułeczki z pasztetem z nutą chrzanu | kielkismaku.pl Chrzanowo-jajeczny sos do kanapek | kielkismaku.pl
Kiełki soczewicy czerwonej
Kiełki soczewicy czerwonej

(Wystarczy ją wykiełkować, aby uzyskać sto razy większą ilość wartościowych składników...)

W słoiczku do kiełkowania nasion soczewicę wykiełkujesz już w 2-3 dni.


 »» czytaj więcej


Krem sułtański (deser) | © kielkismaku.pl Klasyczne brownie z orzechami | kielkismaku.pl Proziaki | © kielkismaku.pl Koncentrat i dżem z pigwy lub pigwowca | kielkismaku.pl Ciasto czekoladowe z budyniowym kremem i truskawkową kołderką | © kielkismaku.pl Szarlotka wałecka | kielkismaku.pl
Jak wyhodować kiełki w domu?
Jak wyhodować kiełki w domu?

Starannie opłukane nasiona namaczamy w letniej, przegotowanej wodzie. Do płukania kiełków także używamy zawsze letniej, przegotowanej wody. Czas namaczania mniejszych nasion powinien być krótszy (4-6 godzin), większych - odpowiednio dłuższy (10-12 godzin).

Następnie nasiona dokładnie płuczemy i odstawiamy na cztery do sześciu dni w temperaturze pokojowej.

 »» czytaj więcej


Crumble z jabłkami i orzechami | kielkismaku.pl Azorki - ciasteczka | kielkismaku.pl Pierogi z serem ricotta (na słodko) | kielkismaku.pl Ketchup z cukinii | kielkismaku.pl Nawóz drożdżowy pod rośliny | © kielkismaku.pl ThermoMelman - chałka żyrafa | © kielkismaku.pl Błyskawica - sernik bez sera z brzoskwiniami | kielkismaku.pl Makowa panieńka | kielkismaku.pl Arepa | kielkismaku.pl
Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia?
Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia?

Oprócz opisanych tutaj, jadalne kiełki wyhodujemy m.in. z nasion pora, sezamu, różnych odmian fasoli, grochu, gorczycy, gryki, jęczmienia, kalafiora, selera, rzodkwi, rukoli, siemienia lnianego, dyni, czosnku, ciecierzycy, komosy ryżowej, kopru, a nawet migdałów czy orzeszków ziemnych.


Nie należy wykorzystywać do hodowli nasion roślin psiankowatych - papryki, pomidora i ziemniaka, ponieważ zawierają one szkodliwe alkaloidy. Pamiętajmy również o tym, aby do hodowli kiełków używać tylko specjalnych nasion organicznych lub tych przeznaczonych do spożycia. Nasiona przeznaczone do uprawy rolnej zawierają pestycydy i inne środki chemiczne!


 »» czytaj więcej


Klasyczne ciasto marchewkowe z masą z serka ricotta | © kielkismaku.pl Arcyprosty keks  | kielkismaku.pl Wielkanocna rolada schabowa | kielkismaku.pl Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami | kielkismaku.pl Bułeczki i bułeczki w stylu włoskim | kielkismaku.pl Kremowa pasta śródziemnomorska | kielkismaku.pl Kibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedarem | kielkismaku.pl Lekki sernik z ziemniakami (Sernik 'Wysoka osiemnastka') | kielkismaku.pl Sok Kubuś | kielkismaku.pl
Kiełki rzodkiewki
Kiełki rzodkiewki

Kiełki rzodkiewki (Raphanus sativus) opinię wspaniałego leku na przeziębienie zawdzięczają nie tylko dużej zawartości witaminy C (zawierają jej 2,5 raza więcej niż korzeń rzodkiewki), ale również działaniu wykrztuśnemu.

 »» czytaj więcej


Frappe, kawa mrożona z Thermomix (z kawy z ekspresu) | kielkismaku.pl Ciasto migdałowe | © kielkismaku.pl Domowy serek a'la ricotta | kielkismaku.pl Bułki z kiełków pszenicy | kielkismaku.pl Tortilla - przepis podstawowy | kielkismaku.pl Chaczapuri - imeruli | © kielkismaku.pl Inny pleśniak | kielkismaku.pl Pychotka znana też jako Pani Walewska | kielkismaku.pl Tagliatelle z polędwicą wieprzową w sosie śliwkowo-grzybowym | kielkismaku.pl
Thermomix kontra piana z białek ...
Thermomix kontra piana z białek ...

Mówią, że każdy dzień jest dobry aby się czegoś nowego nauczyć. Dziś świetny dzień na trening z ubijania piany z białek w urządzeniu Thermomix.
Trzeba rozwiać wątpliwości... Udostępnij innym tą wiadomość - będą Ci wdzięczni.


 »» czytaj więcej


Moje ulubione pączki  | kielkismaku.pl Pierogi leniwe | kielkismaku.pl Quesadilla - zapiekana tortilla | © kielkismaku.pl Urocze bułeczki na sezon gillowy | kielkismaku.pl Bezglutenowe ciasto na uszka lub pierogi | © kielkismaku.pl Szybkie pierniczki | kielkismaku.pl Fit placuszki | kielkismaku.pl Czizkejk | kielkismaku.pl Chlebki indyjskie NAAN | kielkismaku.pl
Deserki amaretti | kielkismaku.pl Napój pomarańczowo-cytrynowy | kielkismaku.pl Paluchy - Grissini | kielkismaku.pl Różane ciasto ucierane z owocami | kielkismaku.pl Placuszki z ricotty | kielkismaku.pl Pierogi z soczewicą czerwoną | kielkismaku.pl Makowiec - zawijany | kielkismaku.pl Stefanka - miodownik | kielkismaku.pl Kawa mielona w Thermomix | kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 2 )

Mam Thermomix - co dalej? Czy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?Kilka sposobów na zagęszczenie sosu w ThermomixBarów mlecznych nieprzemijający urok