Wyszukaj przepis - wpisz wyszukiwane słowo lub wybierz zdjęcie:


Ciasto do kawy | Serniki | Torty | Smakołyki na pikniki | Potrawy z grzybami | Bułki | Bagietki | Pierogi | Fingerfood Party | Pokaż najczęściej polecane | Przepisy Thermomix | Kiełkowanie nasion


SeroMaCzek | kielkismaku.pl Szybkie pierniczki | kielkismaku.pl Białe Brigadeirao | © kielkismaku.pl słoik kiełkowanie
ThermoMelman - chałka żyrafa | © kielkismaku.pl Ciastka - marchewkowe wspomnienie jesieni | kielkismaku.pl Tagliatelle z polędwicą wieprzową w sosie śliwkowo-grzybowym | kielkismaku.pl
Zdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełków
Zdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełków

Są smaczne i ładne - pięknie przyozdabiają eksponowane na talerzach potrawy, dając nam przy tym porcję składników odżywczych, której nie mamy szans znaleźć w innych produktach.
Kiełki można kupić w marketach - zapakowane w plastikowe pudełka kosztują kilka złotych. Gdyby kupować je codziennie i jeść do woli, to oznaczałoby niemały wydatek.

Istnieje prosty sposób ...

na posiadanie własnego, sprawdzonego, zdrowego i niezwykle taniego źródła kiełków - prywatna hodowla na kuchennym blacie.

Słoik niejedno ma przeznaczenie

Najprostsza hodowla kiełków nie wymaga ani miejsca, specjalistycznego sprzętu, ani znacznych nakładów pracy. Do produkcji zdrowych kiełków potrzebne są trzy rzeczy: słoik do kiełkowania, nasiona, woda.

 »» czytaj więcej


Bullet Proof coffee - kawa kuloodporna | © kielkismaku.pl Rura orzechowo-migdałowa,  trdelnik | kielkismaku.pl Sos bazyliowy | © kielkismaku.pl Ryba po grecku - inaczej | kielkismaku.pl Pasteis de nata | kielkismaku.pl Chlebek pszenno-żytni | © kielkismaku.pl
Barów mlecznych nieprzemijający urok
Barów mlecznych nieprzemijający urok

Nazywały się różnie: Maciuś, Akademicki, Targowy, Studencki, Popularny. Nie różniły się specjalnie wyglądem i wyposażeniem a ich wspólną cechą była różnorodność oferty oraz niskie ceny. Gdy teraz Internet zalewają memy z hasłem "Kiedyś było jakoś fajniej" chciałoby się krzyknąć: Kiedyś było fajnie, bo były bary mleczne!

Polska specjalność

W latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych minionego stulecia korespondenci gazet i telewizji zachodnich opisywali polskie społemowskie bary mleczne jako charakterystyczny dla ludności naszego kraju sposób żywienia zbiorowego.


 »» czytaj więcej


Brązowy syrop cukrowy | © kielkismaku.pl Urocze bułeczki na sezon gillowy | kielkismaku.pl Bułeczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami | kielkismaku.pl Domowy serek a'la ricotta z pesto | kielkismaku.pl Makowa panieńka | kielkismaku.pl Szybki deser tiramisu | kielkismaku.pl
Hiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnę
Hiszpańskie ciasto na stole i już czujemy wiosnę

Na wiosenne nowalijki trzeba jeszcze jakiś czas poczekać. Warto więc skupić się na czymś co nam ten czas umili.
Przyznam się, że skusiła mnie prostota wykonania tego ciasta. Z drugiej strony nieziemski smak połączonych pomarańczy z migdałami. Doskonała kompozycja smakowa i idealny zestaw do kawki. Zapraszam - częstujcie się!
Przeczytaj przepis

 »» czytaj więcej


Lekki sernik z ziemniakami (Sernik 'Wysoka osiemnastka') | kielkismaku.pl Wieniec z bułeczek pszennych | kielkismaku.pl Chleb weselny (Thermomix) | kielkismaku.pl Rolada kokosowo-czekoladowa - bez pieczenia | © kielkismaku.pl Czizkejk | kielkismaku.pl Torcik Kubuś | kielkismaku.pl Błyskawica - sernik bez sera z brzoskwiniami | kielkismaku.pl Kibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedarem | kielkismaku.pl Wafle domowe, rożki | © kielkismaku.pl
Czy wiesz, że ...
Czy wiesz, że ...

Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!
100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1



 »» czytaj więcej


Ciasto migdałowe | © kielkismaku.pl Crumble z jabłkami i orzechami | kielkismaku.pl Ciasteczka bankietowe  | kielkismaku.pl Pijana zakonnica (przepis na Thermomix) | kielkismaku.pl Pasta z pieczonego batata | © kielkismaku.pl Szybki deser jogurtowy | kielkismaku.pl
Makowców magiczny czas...
Makowców magiczny czas...

Boże Narodzenie coraz bliżej. Pora gorączkowych przygotowań, zakupów, sprzątania, ozdób na choinkę, prezentów a potem gotowania i wreszcie - biesiadowania w gronie rodziny i przyjaciół.
Każdy z nas ma własne wspomnienia smaków i zapachów wigilijnych dań przygotowywanych w kuchni babci czy mamy.
Tradycyjne potrawy: zupy, pierogi, ryby, sałatki, wypieki w różnych odmianach powielamy dzisiaj w naszych domach. Mamy wśród nich te szczególnie lubiane i te, które robimy, bo tak nakazuje polska tradycja.
Jest wśród nich jedno danie, które przygotowujemy z obu powodów - król świątecznych ciast - Jego Wysokość Makowiec.

Cicho jak makiem zasiał ...

Tradycja używania maku w kuchni sięga głębokiej przeszłości. Ale zanim mak stał się surowcem kulinarnym, był rośliną magiczną, stosowaną w obrzędach i medycynie ludowej.

 »» czytaj więcej


Sos cytrynowy (np. do ryby lub kurczaka) | © kielkismaku.pl Quesadilla - zapiekana tortilla | © kielkismaku.pl Kawa mielona w Thermomix | kielkismaku.pl Domowy serek a'la ricotta | kielkismaku.pl Różane drożdżówki | kielkismaku.pl Rollsy z pełnoziarnistej tortilli | kielkismaku.pl Bułeczki drożdżowe z sezonowymi owocami | kielkismaku.pl Makowiec japoński | kielkismaku.pl Krem sułtański (deser) | © kielkismaku.pl
Kiełki hodowane w woreczkach...
Kiełki hodowane w woreczkach...

Do hodowli kiełków nadają się specjalne woreczki wytwarzane są z tkanin lnianych i konopnych. Możemy również taki woreczek z odpowiednich materiałów wykonać samodzielnie.

Gotowe worki do kiełkowania można nabyć np. tutaj >>>

Jest to bardzo prosta, a zarazem skuteczna metoda,
która zapewnia nasionom swobodną cyrkulację powietrza i odpowiedni poziom wilgoci. Najlepszy sposób na wyhodowanie kiełków wszelkich odmian fasoli, zbóż, soczewicy oraz większych nasion wytwarzających śluz, takich jak soja czy ciecierzyca.

 »» czytaj więcej


Baklava | kielkismaku.pl Korzenne bagietki | kielkismaku.pl Kotlety jajeczne, kotleciki mielone z jajkiem | kielkismaku.pl Deserki amaretti | kielkismaku.pl Wielkanocny torcik - Marysieńka | kielkismaku.pl Bezglutenowe ciasto na uszka lub pierogi | © kielkismaku.pl Toskański makaron PICI  | kielkismaku.pl Tarta ze śliwkami pod pierzynką | kielkismaku.pl Zupa krem z krewetek | kielkismaku.pl
Co jeść i pić zimą, by się rozgrzać
Co jeść i pić zimą, by się rozgrzać

Zimą mamy większą ochotę na wysokokaloryczne produkty. To zrozumiałe - potrzebujemy więcej energii. Jednak zajadanie się bez żadnych hamulców na pewno nie wyjdzie nam na zdrowie. Produkty, które powinny się znaleźć w naszej diecie zimą muszą być dobrze przemyślane. Wzmacniajmy odporność, zjadajmy witaminy, ale starajmy się przy tym nie złapać dodatkowych kilogramów.

 »» czytaj więcej


Kruche babeczki orzechowe z czekoladowym kremem | kielkismaku.pl Karpatka doskonała (Thermomix) | kielkismaku.pl Krem czekoladowy nie tylko do tortów | kielkismaku.pl Chrzanowo-jajeczny sos do kanapek | kielkismaku.pl Wytrawne ciasteczka jajeczne z łososiem i chrzanową pianką | kielkismaku.pl Torcik czekoladowy | kielkismaku.pl Kruche ciasteczka świąteczne z galaretką | © kielkismaku.pl Pasta kanapkowa z solonych śledzi | kielkismaku.pl Chlebki do żurku | kielkismaku.pl
Thermomix kontra piana z białek ...
Thermomix kontra piana z białek ...

Mówią, że każdy dzień jest dobry aby się czegoś nowego nauczyć. Dziś świetny dzień na trening z ubijania piany z białek w Thermomix.
Trzeba rozwiać wątpliwości... Udostępnij innym tą wiadomość - będą Ci wdzięczni.


Jest taki zgrabny test na suche naczynie miksujące Thermomix (które do ubijania piany musi być idealnie czyste i przy okazji dobrze by było, gdyby było idealnie suche).

 »» czytaj więcej


Moje ulubione pączki  | kielkismaku.pl Jego wysokość czekoladowo-cukiniowy | kielkismaku.pl Mirelki | kielkismaku.pl Paluchy - Grissini | kielkismaku.pl Ciasto czekoladowe z budyniowym kremem i truskawkową kołderką | © kielkismaku.pl Kapusta pekińska z kiełkami soczewicy | © kielkismaku.pl Burekas z pomidorami, bakłażanem i mozzarellą | kielkismaku.pl FlapJack | © kielkismaku.pl Proziaki | © kielkismaku.pl
Czworaczek - chleb pszenno-żytni | kielkismaku.pl Pychotka znana też jako Pani Walewska | kielkismaku.pl Ketchup z cukinii | kielkismaku.pl Pesto z rzeżuchy | kielkismaku.pl Tortilla - pełnoziarnista | kielkismaku.pl Półkruche rurki z budyniowym kremem | kielkismaku.pl Pasta kanapkowa z wędliną | © kielkismaku.pl Chebki pita | kielkismaku.pl Chałka - czarująca słodka buła | kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 1 )

Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczaniaZdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełkówAntygrypina - cudowna mikstura na przeziębienieOlejki w kuchni