Wyszukaj przepis - wpisz wyszukiwane słowo lub wybierz zdjęcie:


Ciasto do kawy | Serniki | Torty | Smakołyki na pikniki | Potrawy z grzybami | Bułki | Bagietki | Pierogi | Fingerfood Party | Pokaż najczęściej polecane | Przepisy Thermomix | Kiełkowanie nasion


Chałka - czarująca słodka buła | kielkismaku.pl Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpecikami | kielkismaku.pl Arcyprosty keks  | kielkismaku.pl Kapusta pekińska z kiełkami soczewicy | © kielkismaku.pl Mini pączki z serka ricotta | kielkismaku.pl Amerykanki | © kielkismaku.pl
Kiełkowanie prostsze niż myślisz...
Kiełkowanie prostsze niż myślisz...

Poświęcając zaledwie kilka minut dziennie, możemy zapewnić sobie dostęp do pełnej witamin, ekologicznej żywności niezależnie od pory roku. Sprawdź jak łatwo dziś wyhodować własne kiełki.
Jednym z popularniejszych i najmniej pracochłonnych sposobów kiełkowania jest skorzystanie ze specjalnego słoika do kiełkowania nasion. Już w 3-4 dni bez najmniejszego wysiłku postawisz na stole własne kiełki. Dla siebie i całej rodziny zapewnisz dostawę chrupiących i świeżych kiełków.
Sam proces kiełkowania wygląda następująco:
1) Najwygodniej zrobić to w słoiku do kiełkowania.
2) Wsypać odpowiednią ilość nasion i przepłukać je letnią przegotowaną wodą.
3) Namoczyć nasiona w kiełkownicy, w zależności od ich rodzaju (najczęściej ok. 10-12h, najlepiej na całą noc).
4) Przepłukiwać nasiona wodą 1-2 razy dziennie, tak aby utrzymać stałą wilgotność.
5) Aby kiełki nie stały w wodzie, każdorazowo usuń nadmiar wody przez sitko w wieczku słoika i odstawić w miejsce gdzie będą wzrastały.
6) Kiełki są gotowe po kilku dniach w zależności od rodzaju nasion. Czas kiełkowania może się zmieniać wraz z temperaturą otoczenia.


 »» czytaj więcej


Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotu | kielkismaku.pl Krem sułtański (deser) | © kielkismaku.pl Pierogi z truskawkami (na słodko) | kielkismaku.pl Wytrawne tarteletki z gruszką i serem pleśniowym | kielkismaku.pl Tarta budyniowa z białą czekoladą i owocami | kielkismaku.pl Pasta z pieczonego batata | © kielkismaku.pl
Barów mlecznych nieprzemijający urok
Barów mlecznych nieprzemijający urok

Nazywały się różnie: Maciuś, Akademicki, Targowy, Studencki, Popularny. Nie różniły się specjalnie wyglądem i wyposażeniem a ich wspólną cechą była różnorodność oferty oraz niskie ceny. Gdy teraz Internet zalewają memy z hasłem "Kiedyś było jakoś fajniej" chciałoby się krzyknąć: Kiedyś było fajnie, bo były bary mleczne!

Polska specjalność

W latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych minionego stulecia korespondenci gazet i telewizji zachodnich opisywali polskie społemowskie bary mleczne jako charakterystyczny dla ludności naszego kraju sposób żywienia zbiorowego.


 »» czytaj więcej


Chlebki do żurku | kielkismaku.pl Ciasteczka z maszynki | © kielkismaku.pl Szarlotka wałecka | kielkismaku.pl Chleb weselny (Thermomix) | kielkismaku.pl Ciasteczka bankietowe  | kielkismaku.pl Deserki amaretti | kielkismaku.pl
Często zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?
Często zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?

Jest wiele przykładów dań gdzie kasze odgrywają główną rolę. Niektórym kasze nasuwają na myśl mało atrakcyjne aromaty. Nic bardziej mylnego. Zobacz jak z nieatrakcyjnej kaszy przygotować najcudowniejsze kombinacje smakowe. Gdzie tkwi problem ... Gotując jakąkolwiek kaszę pamiętaj aby mocno przyprawić.
Kasze same w sobie nie mają wyrazistych smaków, dlatego by nie skupiać się na mdłym - na ogół - ich smaku powinniśmy je bardzo mocno przyprawić. Przyprawy doskonale wzbogacą i poszerzą wachlarz smakowy.

 »» czytaj więcej


Pomarańczowo - migdałowe ciasto  | kielkismaku.pl Bullet Proof coffee - kawa kuloodporna | © kielkismaku.pl Klasyczne ciasto marchewkowe z masą z serka ricotta | © kielkismaku.pl Drożdżówki z makiem | kielkismaku.pl Bułki z kiełków pszenicy | kielkismaku.pl CzekoLAdoWA | kielkismaku.pl Ziołowe bułeczki z pasztetem z nutą chrzanu | kielkismaku.pl Tagliatelle z polędwicą wieprzową w sosie śliwkowo-grzybowym | kielkismaku.pl Masło czosnkowe (formujesz jak chcesz) | kielkismaku.pl

Różane drożdżówki | kielkismaku.pl Ciasteczka z wróżbą | kielkismaku.pl Czworaczek - chleb pszenno-żytni | kielkismaku.pl Chrzanowo-jajeczny sos do kanapek | kielkismaku.pl Pierogi z soczewicą czerwoną | kielkismaku.pl Pesto z rzeżuchy | kielkismaku.pl
Jak wyhodować kiełki w domu?
Jak wyhodować kiełki w domu?

Starannie opłukane nasiona namaczamy w letniej, przegotowanej wodzie. Do płukania kiełków także używamy zawsze letniej, przegotowanej wody. Czas namaczania mniejszych nasion powinien być krótszy (4-6 godzin), większych - odpowiednio dłuższy (10-12 godzin).

Następnie nasiona dokładnie płuczemy i odstawiamy na cztery do sześciu dni w temperaturze pokojowej.

 »» czytaj więcej


Idealny biszkopt kakaowy | © kielkismaku.pl Pavlova - Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami | kielkismaku.pl Horchata Iced Coffe - meksykańska kawa mrożona z Thermomix | © kielkismaku.pl Nalewka z aronii z imbirem | © kielkismaku.pl Zupa krem z krewetek | kielkismaku.pl Tortilla - przepis podstawowy | kielkismaku.pl Placuszki z ricotty | kielkismaku.pl Ciastka - marchewkowe wspomnienie jesieni | kielkismaku.pl Pasteis de nata | kielkismaku.pl
Czy z tej mąki będzie chleb?
Czy z tej mąki będzie chleb?

Mąka - jeden z podstawowych składników wszelkiego rodzaju potraw i wypieków. Bez niej ciężko pomyśleć o naleśnikach, makaronach, chlebach, bułkach i ciastach. Dziś możemy wybierać i przebierać wśród wielu rodzajów, typów i grubości przemiału. Mnogość jednak ma też swoje minusy - nie zawsze wiemy, który rodzaj zastosować do danego wypieku czy potrawy. Poniżej postaramy się usystematyzować mąki i podpowiedzieć do czego je stosować.

 »» czytaj więcej


Majonez domowy | kielkismaku.pl Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami | kielkismaku.pl Mocno słonecznikowe bagietki | kielkismaku.pl Rogaliki | kielkismaku.pl Pierogi leniwe | kielkismaku.pl Korzenne bagietki | kielkismaku.pl RacuPizza - szybki zamiennik pizzy | kielkismaku.pl Ciasto milionera, Millionaire shortbread, Carmel slice | kielkismaku.pl Błyskawica - sernik bez sera z brzoskwiniami | kielkismaku.pl
Co jeść i pić zimą, by się rozgrzać
Co jeść i pić zimą, by się rozgrzać

Zimą mamy większą ochotę na wysokokaloryczne produkty. To zrozumiałe - potrzebujemy więcej energii. Jednak zajadanie się bez żadnych hamulców na pewno nie wyjdzie nam na zdrowie. Produkty, które powinny się znaleźć w naszej diecie zimą muszą być dobrze przemyślane. Wzmacniajmy odporność, zjadajmy witaminy, ale starajmy się przy tym nie złapać dodatkowych kilogramów.

 »» czytaj więcej


Koncentrat i dżem z pigwy lub pigwowca | kielkismaku.pl Torcik Kubuś | kielkismaku.pl Pierniczki | kielkismaku.pl Spagetti NIEbolognese (wegetariańskie) | © kielkismaku.pl Kruszonka | © kielkismaku.pl Domowy cukier waniliowy | © kielkismaku.pl Tigelada | kielkismaku.pl Bezglutenowe chrupkie gofry ryżowe | © kielkismaku.pl Rachatłukum, lokum | © kielkismaku.pl
Thermomix kontra piana z białek ...
Thermomix kontra piana z białek ...

Mówią, że każdy dzień jest dobry aby się czegoś nowego nauczyć. Dziś świetny dzień na trening z ubijania piany z białek w Thermomix.
Trzeba rozwiać wątpliwości... Udostępnij innym tą wiadomość - będą Ci wdzięczni.


Jest taki zgrabny test na suche naczynie miksujące Thermomix (które do ubijania piany musi być idealnie czyste i przy okazji dobrze by było, gdyby było idealnie suche).

 »» czytaj więcej


Jego wysokość czekoladowo-cukiniowy | kielkismaku.pl Sliżyki - litewskie ciasteczka makowe | © kielkismaku.pl Czizkejk | kielkismaku.pl Portugalskie drożdżówki z kokosem - Pao de Deus | kielkismaku.pl Frappe, kawa mrożona z Thermomix (z kawy z ekspesu) | © kielkismaku.pl Crumble ze śliwkami | kielkismaku.pl Sernik gotowany z musem z owoców borówki | kielkismaku.pl Letni czerwony koktajl z owoców | © kielkismaku.pl Brązowy syrop cukrowy | © kielkismaku.pl
Zielony majonez domowy (szczypiorkowy) | kielkismaku.pl Tarta z budyniem truskawkowym (Thermomix) | kielkismaku.pl Biała kapusta gotowana z koperkiem i marchewką | © kielkismaku.pl Ryba po grecku - inaczej | kielkismaku.pl Wieniec z bułeczek pszennych | kielkismaku.pl Toskański makaron PICI  | kielkismaku.pl Obwarzanki krakowskie (wersja wałecka) | kielkismaku.pl Tarta ze śliwkami pod pierzynką | kielkismaku.pl Domowy serek a'la ricotta z pesto | kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 4 )

Czy wiesz, że ...Kiełki soczewicy czerwonejKiełki brokułaW jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?