Wyszukaj przepis - wpisz wyszukiwane słowo lub wybierz zdjęcie:


Ciasto do kawy | Serniki | Torty | Smakołyki na pikniki | Potrawy z grzybami | Bułki | Bagietki | Pierogi | Fingerfood Party | Pokaż najczęściej polecane | Przepisy Thermomix | Kiełkowanie nasion


Sos pieczarkowy  | kielkismaku.pl Bułki z kiełków pszenicy | kielkismaku.pl Tarta ze śliwkami pod pierzynką | kielkismaku.pl słoik kiełkowanie
Murzynek z charakterem | kielkismaku.pl Portugalskie drożdżówki z kokosem - Pao de Deus | kielkismaku.pl Digestive, Graham crackers | kielkismaku.pl
Zdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełków
Zdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełków

Są smaczne i ładne - pięknie przyozdabiają eksponowane na talerzach potrawy, dając nam przy tym porcję składników odżywczych, której nie mamy szans znaleźć w innych produktach.
Kiełki można kupić w marketach - zapakowane w plastikowe pudełka kosztują kilka złotych. Gdyby kupować je codziennie i jeść do woli, to oznaczałoby niemały wydatek.

Istnieje prosty sposób ...

na posiadanie własnego, sprawdzonego, zdrowego i niezwykle taniego źródła kiełków - prywatna hodowla na kuchennym blacie.

Słoik niejedno ma przeznaczenie

Najprostsza hodowla kiełków nie wymaga ani miejsca, specjalistycznego sprzętu, ani znacznych nakładów pracy. Do produkcji zdrowych kiełków potrzebne są trzy rzeczy: słoik do kiełkowania, nasiona, woda.

 »» czytaj więcej


CzekoLAdoWA | kielkismaku.pl Antygrypina | © kielkismaku.pl Pasta kanapkowa z wędliną | © kielkismaku.pl Ciasteczka z maszynki | © kielkismaku.pl Karpatka doskonała (Thermomix) | kielkismaku.pl Napój pomarańczowo-cytrynowy | kielkismaku.pl
Mam Thermomix - co dalej?
Mam Thermomix - co dalej?

Nic prostszego - zapraszamy do naszej grupy tematycznej na Facebook.pl. Tutaj możesz do nas dołączyć aby czerpać inspiracje do wykorzystania tego robota kuchennego w codziennych działaniach...
Dołącz do nas: Dołącz teraz - grupę tworzy już ponad 150 000 osób.

Przepisy na Thermomix znajdziesz też na naszej stronie
Miłego miksowania i wpadaj do nas częściej!

 »» czytaj więcej


Kopytka / przepis podstawowy | © kielkismaku.pl Domowy cukier waniliowy | © kielkismaku.pl Kruche babeczki orzechowe z czekoladowym kremem | kielkismaku.pl Chebki pita | kielkismaku.pl Korzenne bagietki | kielkismaku.pl Koncentrat i dżem z pigwy lub pigwowca | kielkismaku.pl
Często zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?
Często zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?

Jest wiele przykładów dań gdzie kasze odgrywają główną rolę. Niektórym kasze nasuwają na myśl mało atrakcyjne aromaty. Nic bardziej mylnego. Zobacz jak z nieatrakcyjnej kaszy przygotować najcudowniejsze kombinacje smakowe. Gdzie tkwi problem ... Gotując jakąkolwiek kaszę pamiętaj aby mocno przyprawić.
Kasze same w sobie nie mają wyrazistych smaków, dlatego by nie skupiać się na mdłym - na ogół - ich smaku powinniśmy je bardzo mocno przyprawić. Przyprawy doskonale wzbogacą i poszerzą wachlarz smakowy.

 »» czytaj więcej


Arepa | kielkismaku.pl Tort  | kielkismaku.pl ThermoMelman - chałka żyrafa | © kielkismaku.pl Bullet Proof coffee - kawa kuloodporna | © kielkismaku.pl Masło czosnkowe (formujesz jak chcesz) | kielkismaku.pl Pierogi z serem ricotta (na słodko) | kielkismaku.pl Crumble ze śliwkami | kielkismaku.pl Ciasteczka czekoladowe z nutą mięty | kielkismaku.pl Masło ziołowo-czosnkowe | kielkismaku.pl
Czy wiesz, że ...
Czy wiesz, że ...

Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!
100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1



 »» czytaj więcej


Półkruche rurki z budyniowym kremem | kielkismaku.pl Wielkanocny torcik - Marysieńka | kielkismaku.pl Urocze bułeczki na sezon gillowy | kielkismaku.pl Kawowo-krówkowa kanapka z orzechami | kielkismaku.pl Chałka - czarująca słodka buła | kielkismaku.pl Chlebek pszenno-żytni | © kielkismaku.pl
Jak wyhodować kiełki w domu?
Jak wyhodować kiełki w domu?

Starannie opłukane nasiona namaczamy w letniej, przegotowanej wodzie. Do płukania kiełków także używamy zawsze letniej, przegotowanej wody. Czas namaczania mniejszych nasion powinien być krótszy (4-6 godzin), większych - odpowiednio dłuższy (10-12 godzin).

Następnie nasiona dokładnie płuczemy i odstawiamy na cztery do sześciu dni w temperaturze pokojowej.

 »» czytaj więcej


Chrupiące rożki z serem feta i ricotta | © kielkismaku.pl Bułeczki różyczki | kielkismaku.pl Pasztet wałecki - pasztet babci Uli | kielkismaku.pl Biała kapusta gotowana z koperkiem i marchewką | © kielkismaku.pl Domowe krakersy | kielkismaku.pl Torcik czekoladowy | kielkismaku.pl Sernik z musem piernikowym | kielkismaku.pl Bananasowa chmurka | kielkismaku.pl Pierogi leniwe | kielkismaku.pl
Kiełkowanie prostsze niż myślisz...
Kiełkowanie prostsze niż myślisz...

Poświęcając zaledwie kilka minut dziennie, możemy zapewnić sobie dostęp do pełnej witamin, ekologicznej żywności niezależnie od pory roku. Sprawdź jak łatwo dziś wyhodować własne kiełki.
Jednym z popularniejszych i najmniej pracochłonnych sposobów kiełkowania jest skorzystanie ze specjalnego słoika do kiełkowania nasion. Już w 3-4 dni bez najmniejszego wysiłku postawisz na stole własne kiełki. Dla siebie i całej rodziny zapewnisz dostawę chrupiących i świeżych kiełków.
Sam proces kiełkowania wygląda następująco:
1) Najwygodniej zrobić to w słoiku do kiełkowania.
2) Wsypać odpowiednią ilość nasion i przepłukać je letnią przegotowaną wodą.
3) Namoczyć nasiona w kiełkownicy, w zależności od ich rodzaju (najczęściej ok. 10-12h, najlepiej na całą noc).
4) Przepłukiwać nasiona wodą 1-2 razy dziennie, tak aby utrzymać stałą wilgotność.
5) Aby kiełki nie stały w wodzie, każdorazowo usuń nadmiar wody przez sitko w wieczku słoika i odstawić w miejsce gdzie będą wzrastały.
6) Kiełki są gotowe po kilku dniach w zależności od rodzaju nasion. Czas kiełkowania może się zmieniać wraz z temperaturą otoczenia.


 »» czytaj więcej


Rachatłukum, lokum | © kielkismaku.pl Błyskawica - sernik bez sera z brzoskwiniami | kielkismaku.pl Tortilla - pełnoziarnista | kielkismaku.pl Szybki deser jogurtowy | kielkismaku.pl Rogaliki | kielkismaku.pl Mocno słonecznikowe bagietki | kielkismaku.pl Chlebek ziołowy | kielkismaku.pl Quesadilla - zapiekana tortilla | © kielkismaku.pl Chrupiące kawowe gofry - fit | kielkismaku.pl
Pigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródka
Pigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródka

Pigwa to roślina pochodząca z Azji Mniejszej, prawdopodobnie z Kaukazu. W Starożytności rosła także na Krecie. Z Grecji pigwa przywędrowała do Rzymu, była tam znana pod nazwą Cotonea. Tak z biegiem czasu pigwa rozprzestrzeniła się na Europę. Dla lubiących ciekawostki dodam, że pigwa była tym słynnym "złotym jabłkiem", którym Parys nagrodził Afrodytę.

 »» czytaj więcej


Sos czekoladowy | © kielkismaku.pl Tortilla bezglutenowa - przepis podstawowy | © kielkismaku.pl Czizkejk | kielkismaku.pl Horchata Iced Coffe - meksykańska kawa mrożona z Thermomix | © kielkismaku.pl Kawa mrożona z Thermomix (z kawy rozpuszczalnej) | © kielkismaku.pl Moja najlepsza pizza | kielkismaku.pl Baklava | kielkismaku.pl Klasyczne brownie z orzechami | kielkismaku.pl Bułeczki drożdżowe z sezonowymi owocami | kielkismaku.pl
Thermomix kontra piana z białek ...
Thermomix kontra piana z białek ...

Mówią, że każdy dzień jest dobry aby się czegoś nowego nauczyć. Dziś świetny dzień na trening z ubijania piany z białek w Thermomix.
Trzeba rozwiać wątpliwości... Udostępnij innym tą wiadomość - będą Ci wdzięczni.


Jest taki zgrabny test na suche naczynie miksujące Thermomix (które do ubijania piany musi być idealnie czyste i przy okazji dobrze by było, gdyby było idealnie suche).

 »» czytaj więcej


Mocnoczekoladowy bananowy ekspress | © kielkismaku.pl SeroMaCzek | kielkismaku.pl Koreczki focaccia | kielkismaku.pl Niezły kwiatek na śniadanie - stokrotka | kielkismaku.pl Crumble z jabłkami i orzechami | kielkismaku.pl Holenderskie pączki - Oliebollen | © kielkismaku.pl Pierogi z soczewicą czerwoną | kielkismaku.pl Różane ciasto ucierane z owocami | kielkismaku.pl Makowiec - zawijany | kielkismaku.pl
Pasta kanapkowa z solonych śledzi | kielkismaku.pl Obwarzanki krakowskie (wersja wałecka) | kielkismaku.pl Maślane ciasteczka pod stemple, stemplowane ciasteczka | © kielkismaku.pl Wytrawne tarteletki z gruszką i serem pleśniowym | kielkismaku.pl Domowy serek a'la ricotta | kielkismaku.pl Sos cytrynowy (np. do ryby lub kurczaka) | © kielkismaku.pl Bezowe ciasteczka z kremem z granatami | kielkismaku.pl Masa marcepanowa | © kielkismaku.pl Majonez domowy | kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 4 )

Kiełki brokułaDla kogo dieta pudełkowa?W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?Czy wiesz, że ...