Wyszukaj przepis - wpisz wyszukiwane słowo lub wybierz zdjęcie:


przepisy Thermomix Ciasto do kawy | Serniki | Torty | Smakołyki na pikniki | Potrawy z grzybami | Bułki | Bagietki | Pierogi | Fingerfood Party | Pokaż najczęściej polecane | Przepisy Thermomix | Kiełkowanie nasion


Bezowe ciasteczka z kremem z granatami | kielkismaku.pl Ananasowo-malinowa chmurka | kielkismaku.pl Lekki sernik z ziemniakami (Sernik 'Wysoka osiemnastka') | kielkismaku.pl słoik kiełkowanie
Surówka grillowa | kielkismaku.pl Bezglutenowe ciasto na uszka lub pierogi | © kielkismaku.pl Majonez domowy | kielkismaku.pl
Miód gryczany - płynne złoto z naszych pasiek
Miód gryczany - płynne złoto z naszych pasiek

Miód gryczany nie należy do najczęściej wybieranych odmian tego cennego pszczelego nektaru. Nie oznacza to jednak, że należy przechodzić obok niego obojętnie. Wręcz przeciwnie, jest to jeden z najcenniejszych gatunków miodu, wyróżniający się spośród swoich krewnych nie tylko właściwościami odżywczymi, ale również wyjątkowo ciekawym smakiem. Miód gryczany cechuje się lekko ziarnistą, płyną konsystencją oraz ciemnobrązową barwą. Dodatkowo zaskakuje swoim charakterystycznym, intensywnym zapachem.
Jego smak odbiega nieco od klasycznej słodyczy miodu lipowego czy wielokwiatowego. Lekko ostra i ziołowa nutka nadaje gryczanemu wyrobowi znacznie oryginalniejszego i wyrazistego charakteru. Z tego powodu miód gryczany ma grono wielbicieli, ale jednocześnie nie każdy za nim przepada. Warto samemu przekonać się, czy ten specjał przypadnie nam do gustu.

 »» czytaj więcej


Crumble z jabłkami i orzechami | kielkismaku.pl Rolada kokosowo-czekoladowa - bez pieczenia | © kielkismaku.pl Ciasto czekoladowe z budyniowym kremem i truskawkową kołderką | © kielkismaku.pl Chlebki do żurku | kielkismaku.pl Jajka z kiełkami | kielkismaku.pl Mocnoczekoladowy bananowy ekspress | © kielkismaku.pl
Czy herbatki dla dzieci muszą zawierać cukier? Poznaj ekologiczne propozycje dla niemowląt
Czy herbatki dla dzieci muszą zawierać cukier? Poznaj ekologiczne propozycje dla niemowląt

Nasze babcie podawały dzieciom wodę z cukrem, a rodzice - dosładzali herbatki. Chcesz uzupełnić dietę malucha ciepłym albo schłodzonym naparem, jednak obawiasz się, że niesłodzony będzie dla dziecka nieatrakcyjny? Sprawdź, po jakie mieszanki warto sięgnąć - szybko przekonasz się, że granulowane herbatki dla dzieci to nie jedyne rozwiązanie.

 »» czytaj więcej


nasiona kiełkowanie
Chrupiące kawowe gofry - fit | kielkismaku.pl Klasyczne brownie z orzechami | kielkismaku.pl Digestive, Graham crackers | kielkismaku.pl Tigelada | kielkismaku.pl Pijana zakonnica (przepis na Thermomix) | kielkismaku.pl Zupa krem z krewetek | kielkismaku.pl
Często zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?
Często zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?

Jest wiele przykładów dań gdzie kasze odgrywają główną rolę. Niektórym kasze nasuwają na myśl mało atrakcyjne aromaty. Nic bardziej mylnego. Zobacz jak z nieatrakcyjnej kaszy przygotować najcudowniejsze kombinacje smakowe. Gdzie tkwi problem ... Gotując jakąkolwiek kaszę pamiętaj aby mocno przyprawić.
Kasze same w sobie nie mają wyrazistych smaków, dlatego by nie skupiać się na mdłym - na ogół - ich smaku powinniśmy je bardzo mocno przyprawić. Przyprawy doskonale wzbogacą i poszerzą wachlarz smakowy.

 »» czytaj więcej


Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotu | kielkismaku.pl Tarta budyniowa z białą czekoladą i owocami | kielkismaku.pl Sliżyki - litewskie ciasteczka makowe | © kielkismaku.pl Sos pieczarkowy  | kielkismaku.pl Krem czekoladowy nie tylko do tortów | kielkismaku.pl Jego wysokość czekoladowo-cukiniowy | kielkismaku.pl Wieniec z bułeczek pszennych | kielkismaku.pl Ciasteczka marchewkowe wspomnienie jesieni | kielkismaku.pl Szybki likier czekoladowo-miętowy | © kielkismaku.pl
20 jadalnych produktów zabijających cellulit
20 jadalnych produktów zabijających cellulit

Wiecie, że jedzenie może sprawić, że będziemy mieć cellulit? Albo może nam powstawanie cellulitu ograniczyć! Tak mówiąc prosto: warto wiedzieć co jeść, bo jedzenie albo karmi cellulit albo go zabija!
Przeczytaj informacje z pierwszej ręki


Niezły kwiatek na śniadanie - stokrotka | kielkismaku.pl Pierogi z kapustą kiszoną i grzybami | kielkismaku.pl Kruszonka | © kielkismaku.pl Bananasowa chmurka | kielkismaku.pl Fit placuszki | kielkismaku.pl Tortilla - przepis podstawowy | kielkismaku.pl
Migdałowych szaleństw czas
Migdałowych szaleństw czas

Z wyglądu przypomina inne mąki, ale jej smak i zapach są wyjątkowe - mąka migdałowa, bo o niej tu mowa, to produkt coraz częściej wybierany i doceniany w polskiej kuchni. W dalszej części artykułu świetny przepis na pomarańczowo-migdałowe ciasto...

Jak powstaje mąka migdałowa?

Surowcem do produkcji mąki migdałowej są nasiona migdałowca zwyczajnego – rośliny pochodzącej z odległych Chin należącej do rodziny różowatych.
W naszym klimacie rosną jedynie ozdobne odmiany. Nasiona owoców migdałowca pozyskuje się na plantacjach położonych na południu Europy, w Turcji, w Północnej Afryce, w Azji.

 »» czytaj więcej


ThermoMelman - chałka żyrafa | © kielkismaku.pl Konfitura z płatków róży | © kielkismaku.pl Pierogi z soczewicą czerwoną | kielkismaku.pl Nawóz drożdżowy pod rośliny | © kielkismaku.pl Domowe krakersy | kielkismaku.pl Chlebki indyjskie NAAN | kielkismaku.pl Rożki Jakuba | © kielkismaku.pl Bezglutenowe chrupkie gofry ryżowe | © kielkismaku.pl Chrupiące rożki z serem feta i ricotta | © kielkismaku.pl
Czy z tej mąki będzie chleb?
Czy z tej mąki będzie chleb?

Mąka - jeden z podstawowych składników wszelkiego rodzaju potraw i wypieków. Bez niej ciężko pomyśleć o naleśnikach, makaronach, chlebach, bułkach i ciastach. Dziś możemy wybierać i przebierać wśród wielu rodzajów, typów i grubości przemiału. Mnogość jednak ma też swoje minusy - nie zawsze wiemy, który rodzaj zastosować do danego wypieku czy potrawy. Poniżej postaramy się usystematyzować mąki i podpowiedzieć do czego je stosować.

 »» czytaj więcej


Azorki - ciasteczka | kielkismaku.pl Bułeczki Mr Ziarenko | kielkismaku.pl Kawa mrożona z Thermomix (z mleka skondensowanego i kawy z ekspresu) | kielkismaku.pl Klasyczne ciasto marchewkowe z masą z serka ricotta | © kielkismaku.pl Makowa panieńka | kielkismaku.pl Focaccia | kielkismaku.pl Chlebek pszenno-żytni | © kielkismaku.pl Frappe, kawa mrożona z Thermomix (z kawy z ekspresu) | kielkismaku.pl Pychotka znana też jako Pani Walewska | kielkismaku.pl
Co jeść i pić zimą, by się rozgrzać
Co jeść i pić zimą, by się rozgrzać

Zimą mamy większą ochotę na wysokokaloryczne produkty. To zrozumiałe - potrzebujemy więcej energii. Jednak zajadanie się bez żadnych hamulców na pewno nie wyjdzie nam na zdrowie. Produkty, które powinny się znaleźć w naszej diecie zimą muszą być dobrze przemyślane. Wzmacniajmy odporność, zjadajmy witaminy, ale starajmy się przy tym nie złapać dodatkowych kilogramów.

 »» czytaj więcej


Pasta kanapkowa z wędliną | © kielkismaku.pl FlapJack | © kielkismaku.pl Kruche ciasteczka świąteczne z galaretką | © kielkismaku.pl Szybkie zacierki | kielkismaku.pl Korzenne bagietki | kielkismaku.pl Kotlety jajeczne, kotleciki mielone z jajkiem | kielkismaku.pl Najszybsza szarlotka | © kielkismaku.pl Burekas z pomidorami, bakłażanem i mozzarellą | kielkismaku.pl Chebki pita | kielkismaku.pl
Thermomix kontra piana z białek ...
Thermomix kontra piana z białek ...

Mówią, że każdy dzień jest dobry aby się czegoś nowego nauczyć. Dziś świetny dzień na trening z ubijania piany z białek w urządzeniu Thermomix.
Trzeba rozwiać wątpliwości... Udostępnij innym tą wiadomość - będą Ci wdzięczni.


 »» czytaj więcej


Chleb weselny (Thermomix) | kielkismaku.pl Proziaki | © kielkismaku.pl Zimowe ciasteczka | kielkismaku.pl Wytrawna kruszonka | kielkismaku.pl Makowiec japoński | kielkismaku.pl Kibiny z ziemniakami, chedarem i chrzanem | kielkismaku.pl Domowy serek a'la ricotta z pesto | kielkismaku.pl Sylwestrowy tort Borysa | kielkismaku.pl Szafranowa baba | kielkismaku.pl
Syrop z mięty pieprzowej | kielkismaku.pl Horchata Iced Coffe - meksykańska kawa mrożona z Thermomix | © kielkismaku.pl Moje ulubione pączki  | kielkismaku.pl Domowy cukier waniliowy | © kielkismaku.pl Sałatka hiszpańska | kielkismaku.pl Sernik pod czekoladową kołderką | kielkismaku.pl Półkruche rurki z budyniowym kremem | kielkismaku.pl Obłędny rycerz - deser | © kielkismaku.pl Chaczapuri - imeruli | © kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 3 )

Pizza domowa ... Pierogi Szlachetne obżarstwo, czyli jak Święty Marcin zasłużył się łasuchomKiełki to samo zdrowie!