Wyszukaj przepis - wpisz wyszukiwane słowo lub wybierz zdjęcie:


przepisy Thermomix Ciasto do kawy | Serniki | Torty | Smakołyki na pikniki | Potrawy z grzybami | Bułki | Bagietki | Pierogi | Fingerfood Party | Pokaż najczęściej polecane | Przepisy Thermomix | Kiełkowanie nasion

Napój pomarańczowo-cytrynowy | kielkismaku.pl Szampan w truskawkach | kielkismaku.pl Domowy serek a'la ricotta z pesto | kielkismaku.pl
Jagodzianki!
Jagodzianki!

Zapach świeżo wypiekanych jagodzianek unoszący się w kuchni, potrafi pobudzić apetyt, to prawdziwa uczta dla zmysłów! Czy istnieje coś bardziej kuszącego niż mięciutkie, puszyste ciasto otulające górę soczystych, sezonowych jagód? Oto dlaczego warto w sezonie zabrać się za przygotowanie tych wyjątkowych, apetycznych jagodzianek.

 »» czytaj więcej


SeroMaCzek | kielkismaku.pl Kruche korzenne ciasteczka | kielkismaku.pl Wytrawna kruszonka | kielkismaku.pl Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpecikami | kielkismaku.pl Mirelki | kielkismaku.pl Tarta budyniowa z białą czekoladą i owocami | kielkismaku.pl Zapiekanki z budki | © kielkismaku.pl Sernik mango | © kielkismaku.pl Sernik pod czekoladową kołderką | kielkismaku.pl
Kiełki cebuli
Kiełki cebuli

Kiełki cebuli (Allium cepa) to sprzymierzeniec walki bakteriobójczej i odkwaszającej. Regularne ich spożywanie oczyszcza krew, powoduje spadek ciśnienia i zawartości cukru we krwi, jak również powoduje wzrost poziomu "dobrego" cholesterolu HDL, a obniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL.


 »» czytaj więcej


nasiona kiełkowanie
Koktajl z jarmużem i kiełkami | kielkismaku.pl Bezowe ciasteczka z kremem z granatami | kielkismaku.pl Arcyprosty keks  | kielkismaku.pl Bułki z kiełków pszenicy | kielkismaku.pl Błyskawica - sernik bez sera z brzoskwiniami | kielkismaku.pl Portugalskie drożdżówki z kokosem - Pao de Deus | kielkismaku.pl
Kiełki to samo zdrowie!
Kiełki to samo zdrowie!

Historia kiełków ... Świeże kiełki to pomysł, który przywędrował z Dalekiego Wschodu. Jak donoszą chińskie podania kiełki odkryte zostały przez żeglarzy, którzy w poszukiwaniu lądu płynęli w górę rzeki Jang-tse-kiang. Kiedy jedynym pozostałym na pokładzie pożywieniem okazała się suszona fasola, która pod wpływem wilgoci zaczęła kiełkować, nie mając wyboru spożyli ją.
Jakie było ich zdziwienie gdy odkryli, że jest to nie tylko smaczne, ale także generuje dużo energii i dodaje sił. W ślad za tym wydarzeniem po dziś dzień spożywa się również kiełki wielu roślin strączkowych, zbóż, warzyw i nasion roślin oleistych.

 »» czytaj więcej


Wielkanocna rolada schabowa | kielkismaku.pl Kibiny z ziemniakami, chedarem i chrzanem | kielkismaku.pl Makowa panieńka | kielkismaku.pl Rogaliki | kielkismaku.pl Pierniczki | kielkismaku.pl Tortilla - przepis podstawowy | kielkismaku.pl Bułeczki z ziemniakami | kielkismaku.pl CzekoLAdoWA | kielkismaku.pl Bułeczki hamburgerowe | kielkismaku.pl

Digestive, Graham crackers | kielkismaku.pl Lekki sernik z ziemniakami (Sernik 'Wysoka osiemnastka') | kielkismaku.pl Białe Brigadeirao | © kielkismaku.pl Koreczki focaccia | kielkismaku.pl Focaccia | kielkismaku.pl Bagietki (styl włoski) | kielkismaku.pl
Miód gryczany - płynne złoto z naszych pasiek
Miód gryczany - płynne złoto z naszych pasiek

Miód gryczany nie należy do najczęściej wybieranych odmian tego cennego pszczelego nektaru. Nie oznacza to jednak, że należy przechodzić obok niego obojętnie. Wręcz przeciwnie, jest to jeden z najcenniejszych gatunków miodu, wyróżniający się spośród swoich krewnych nie tylko właściwościami odżywczymi, ale również wyjątkowo ciekawym smakiem. Miód gryczany cechuje się lekko ziarnistą, płyną konsystencją oraz ciemnobrązową barwą. Dodatkowo zaskakuje swoim charakterystycznym, intensywnym zapachem.
Jego smak odbiega nieco od klasycznej słodyczy miodu lipowego czy wielokwiatowego. Lekko ostra i ziołowa nutka nadaje gryczanemu wyrobowi znacznie oryginalniejszego i wyrazistego charakteru. Z tego powodu miód gryczany ma grono wielbicieli, ale jednocześnie nie każdy za nim przepada. Warto samemu przekonać się, czy ten specjał przypadnie nam do gustu.

 »» czytaj więcej


Tigelada | kielkismaku.pl Majonez domowy | kielkismaku.pl Masło klarowane z Thermomix | kielkismaku.pl Torcik Kubuś | kielkismaku.pl Inny pleśniak | kielkismaku.pl Murzynek z charakterem | kielkismaku.pl Tagliatelle z polędwicą wieprzową w sosie śliwkowo-grzybowym | kielkismaku.pl Kruche babeczki orzechowe z czekoladowym kremem | kielkismaku.pl Ciasteczka marchewkowe wspomnienie jesieni | kielkismaku.pl
Czy z tej mąki będzie chleb?
Czy z tej mąki będzie chleb?

Mąka - jeden z podstawowych składników wszelkiego rodzaju potraw i wypieków. Bez niej ciężko pomyśleć o naleśnikach, makaronach, chlebach, bułkach i ciastach. Dziś możemy wybierać i przebierać wśród wielu rodzajów, typów i grubości przemiału. Mnogość jednak ma też swoje minusy - nie zawsze wiemy, który rodzaj zastosować do danego wypieku czy potrawy. Poniżej postaramy się usystematyzować mąki i podpowiedzieć do czego je stosować.

 »» czytaj więcej


Tawa Tawas - boliwijskie pączki | kielkismaku.pl Ciasto milionera, Millionaire shortbread, Carmel slice | kielkismaku.pl Ryba po grecku - inaczej | kielkismaku.pl Pasteis de nata | kielkismaku.pl Sok ze śliwek + konfitura śliwkowa | kielkismaku.pl Ketchup z cukinii | kielkismaku.pl Bułeczki różyczki | kielkismaku.pl Koncentrat i dżem z pigwy lub pigwowca | kielkismaku.pl Tarta z płatków owsianych z owocami z kompotu | kielkismaku.pl
Kiełki rzodkiewki
Kiełki rzodkiewki

Kiełki rzodkiewki (Raphanus sativus) opinię wspaniałego leku na przeziębienie zawdzięczają nie tylko dużej zawartości witaminy C (zawierają jej 2,5 raza więcej niż korzeń rzodkiewki), ale również działaniu wykrztuśnemu.

 »» czytaj więcej


Kremówka, napoleonka - (przepis na Thermomix) | kielkismaku.pl Torcik czekoladowy | kielkismaku.pl Tarta ze śliwkami pod pierzynką | kielkismaku.pl Calzone | kielkismaku.pl Białe bułeczki | kielkismaku.pl Kibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedarem | kielkismaku.pl Sylwestrowy tort Borysa | kielkismaku.pl Pierogi z truskawkami (na słodko) | kielkismaku.pl Różane drożdżówki | kielkismaku.pl
Thermomix kontra piana z białek ...
Thermomix kontra piana z białek ...

Mówią, że każdy dzień jest dobry aby się czegoś nowego nauczyć. Dziś świetny dzień na trening z ubijania piany z białek w urządzeniu Thermomix.
Trzeba rozwiać wątpliwości... Udostępnij innym tą wiadomość - będą Ci wdzięczni.


 »» czytaj więcej


Jajka z kiełkami | kielkismaku.pl Sok z malin + dżem malinowy | kielkismaku.pl Bananasowa chmurka | kielkismaku.pl Mini pączki z serka ricotta | kielkismaku.pl Bułeczki drożdżowe z sezonowymi owocami | kielkismaku.pl Sałatka hiszpańska | kielkismaku.pl Sernik gotowany z musem z owoców borówki | kielkismaku.pl Paszteciki | kielkismaku.pl Placuszki z ricotty | kielkismaku.pl
Pychotka znana też jako Pani Walewska | kielkismaku.pl Deserki amaretti | kielkismaku.pl Koktajl z żurawiną | © kielkismaku.pl Crumble z jabłkami i orzechami | kielkismaku.pl Ulęgałkowe ciasto | © kielkismaku.pl Wieniec z bułeczek pszennych | kielkismaku.pl Walentynkowy torcik | kielkismaku.pl Mini szarlotki | kielkismaku.pl Chlebki indyjskie NAAN | kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 7 )

Musli na zdrowiePigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaCo jeść i pić zimą, by się rozgrzaćKiełki rzodkiewki