Wyszukaj przepis - wpisz wyszukiwane słowo lub wybierz zdjęcie:


Ciasto do kawy | Serniki | Torty | Smakołyki na pikniki | Potrawy z grzybami | Bułki | Bagietki | Pierogi | Fingerfood Party | Pokaż najczęściej polecane | Przepisy Thermomix | Kiełkowanie nasion


Pychotka znana też jako Pani Walewska | kielkismaku.pl Mocnoczekoladowa tarta Marka - bez pieczenia | kielkismaku.pl Domowe krakersy | kielkismaku.pl Zupa krem z krewetek | kielkismaku.pl Tarta ze śliwkami pod pierzynką | kielkismaku.pl Kruche babeczki orzechowe z czekoladowym kremem | kielkismaku.pl
Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczania
Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczania

Klasycznie - wszystkie "strączkowe" namaczamy przed gotowaniem. Soczewica czerwona jest wyjątkiem od tej zasady. Można przygotować ją naprawdę bardzo szybko i nie trzeba pozostawiać jej na noc w wodzie. Dodatkowo, w przeciwieństwie do ciecierzycy, fasoli, czy soi - soczewica wymaga znacznie krótszego czasu obróbki termicznej.

 »» czytaj więcej


Tarta budyniowa z owocami (Thermomix) | kielkismaku.pl RacuPizza - szybki zamiennik pizzy | kielkismaku.pl Czworaczek - chleb pszenno-żytni | kielkismaku.pl Ciasto na makaron domowy  | kielkismaku.pl Chrzanowa zupa krem z awokado i pulpecikami | kielkismaku.pl Wielkanocna rolada schabowa | kielkismaku.pl
Zakropiłem Maryśkę ... sami zobaczcie jak wyszło
Zakropiłem Maryśkę ... sami zobaczcie jak wyszło

Przepyszne ciasto deserowe, które z powodzeniem może być torcikiem imprezowym. Polecam, delikatne kawowo-kakaowe biszkopty, wilgotne, aksamitny krem z nutą migdałową a w środku orzechowo-bezowa wspaniałość. Ciasto zwieńczone polewą czekoladową z nutą miodu i chrupiącym orzechem w roli dekoracji. Torcik rozpływa się w ustach - idealny do kawki. Zadowoli nawet najwybredniejszych smakoszy.
Przeczytaj przepis

 »» czytaj więcej


Ananasowo-malinowa chmurka | kielkismaku.pl Koktajl z jarmużem i kiełkami | kielkismaku.pl Pierogi z serem ricotta (na słodko) | kielkismaku.pl Kawa mielona w Thermomix | kielkismaku.pl Różane ciasto ucierane z owocami | kielkismaku.pl Wytrawne tarteletki z gruszką i serem pleśniowym | kielkismaku.pl
Często zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?
Często zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?

Jest wiele przykładów dań gdzie kasze odgrywają główną rolę. Niektórym kasze nasuwają na myśl mało atrakcyjne aromaty. Nic bardziej mylnego. Zobacz jak z nieatrakcyjnej kaszy przygotować najcudowniejsze kombinacje smakowe. Gdzie tkwi problem ... Gotując jakąkolwiek kaszę pamiętaj aby mocno przyprawić.
Kasze same w sobie nie mają wyrazistych smaków, dlatego by nie skupiać się na mdłym - na ogół - ich smaku powinniśmy je bardzo mocno przyprawić. Przyprawy doskonale wzbogacą i poszerzą wachlarz smakowy.

 »» czytaj więcej


Kawowo-krówkowa kanapka z orzechami | kielkismaku.pl Tawa Tawas - boliwijskie pączki | kielkismaku.pl Bułki z kiełków pszenicy | kielkismaku.pl Deserki amaretti | kielkismaku.pl Ketchup z cukinii | kielkismaku.pl Urocze bułeczki na sezon gillowy | kielkismaku.pl Rogale Świętego Marcina | kielkismaku.pl Domowy serek a'la ricotta | kielkismaku.pl SeroMaCzek | kielkismaku.pl
Dla kogo dieta pudełkowa?
Dla kogo dieta pudełkowa?

W coraz to bardziej zapracowanym i zajętym społeczeństwie, wolny czas staje się na wagę złota. To samo dotyczy przygotowywania posiłków, zwłaszcza jeśli nasza dieta podlega jakimkolwiek ograniczeniom.

 »» czytaj więcej


Kremowa pasta śródziemnomorska | kielkismaku.pl Wieniec z bułeczek pszennych | kielkismaku.pl Moje ulubione pączki  | kielkismaku.pl Bułeczki Mr Ziarenko | kielkismaku.pl Wytrawna kruszonka | kielkismaku.pl Białe Brigadeirao | © kielkismaku.pl
Makowców magiczny czas...
Makowców magiczny czas...

Boże Narodzenie coraz bliżej. Pora gorączkowych przygotowań, zakupów, sprzątania, ozdób na choinkę, prezentów a potem gotowania i wreszcie - biesiadowania w gronie rodziny i przyjaciół.
Każdy z nas ma własne wspomnienia smaków i zapachów wigilijnych dań przygotowywanych w kuchni babci czy mamy.
Tradycyjne potrawy: zupy, pierogi, ryby, sałatki, wypieki w różnych odmianach powielamy dzisiaj w naszych domach. Mamy wśród nich te szczególnie lubiane i te, które robimy, bo tak nakazuje polska tradycja.
Jest wśród nich jedno danie, które przygotowujemy z obu powodów - król świątecznych ciast - Jego Wysokość Makowiec.

Cicho jak makiem zasiał ...

Tradycja używania maku w kuchni sięga głębokiej przeszłości. Ale zanim mak stał się surowcem kulinarnym, był rośliną magiczną, stosowaną w obrzędach i medycynie ludowej.

 »» czytaj więcej


Pomarańczowo - migdałowe ciasto  | kielkismaku.pl Szybkie pierniczki | kielkismaku.pl Tarta z budyniem truskawkowym (Thermomix) | kielkismaku.pl Szybki deser jogurtowy | kielkismaku.pl Sernik pod czekoladową kołderką | kielkismaku.pl Pierniczki | kielkismaku.pl Crumble z jabłkami i orzechami | kielkismaku.pl Pijana zakonnica (przepis na Thermomix) | kielkismaku.pl Makowiec japoński | kielkismaku.pl
Kiełkowanie prostsze niż myślisz...
Kiełkowanie prostsze niż myślisz...

Poświęcając zaledwie kilka minut dziennie, możemy zapewnić sobie dostęp do pełnej witamin, ekologicznej żywności niezależnie od pory roku. Sprawdź jak łatwo dziś wyhodować własne kiełki.
Jednym z popularniejszych i najmniej pracochłonnych sposobów kiełkowania jest skorzystanie ze specjalnego słoika do kiełkowania nasion. Już w 3-4 dni bez najmniejszego wysiłku postawisz na stole własne kiełki. Dla siebie i całej rodziny zapewnisz dostawę chrupiących i świeżych kiełków.
Sam proces kiełkowania wygląda następująco:
1) Najwygodniej zrobić to w słoiku do kiełkowania.
2) Wsypać odpowiednią ilość nasion i przepłukać je letnią przegotowaną wodą.
3) Namoczyć nasiona w kiełkownicy, w zależności od ich rodzaju (najczęściej ok. 10-12h, najlepiej na całą noc).
4) Przepłukiwać nasiona wodą 1-2 razy dziennie, tak aby utrzymać stałą wilgotność.
5) Aby kiełki nie stały w wodzie, każdorazowo usuń nadmiar wody przez sitko w wieczku słoika i odstawić w miejsce gdzie będą wzrastały.
6) Kiełki są gotowe po kilku dniach w zależności od rodzaju nasion. Czas kiełkowania może się zmieniać wraz z temperaturą otoczenia.


 »» czytaj więcej


Krem czekoladowy nie tylko do tortów | kielkismaku.pl Walentynkowy torcik | kielkismaku.pl Ziołowe bułeczki z pasztetem z nutą chrzanu | kielkismaku.pl Chałka - czarująca słodka buła | kielkismaku.pl Makowiec - zawijany | kielkismaku.pl Koreczki focaccia | kielkismaku.pl Chleb jogurtowy | kielkismaku.pl Ciasto milionera, Millionaire shortbread, Carmel slice | kielkismaku.pl Sernik z musem piernikowym | kielkismaku.pl
Co jeść i pić zimą, by się rozgrzać
Co jeść i pić zimą, by się rozgrzać

Zimą mamy większą ochotę na wysokokaloryczne produkty. To zrozumiałe - potrzebujemy więcej energii. Jednak zajadanie się bez żadnych hamulców na pewno nie wyjdzie nam na zdrowie. Produkty, które powinny się znaleźć w naszej diecie zimą muszą być dobrze przemyślane. Wzmacniajmy odporność, zjadajmy witaminy, ale starajmy się przy tym nie złapać dodatkowych kilogramów.

 »» czytaj więcej


Chlebki indyjskie NAAN | kielkismaku.pl Burekas z pomidorami, bakłażanem i mozzarellą | kielkismaku.pl Tagliatelle z polędwicą wieprzową w sosie śliwkowo-grzybowym | kielkismaku.pl Portugalskie drożdżówki z kokosem - Pao de Deus | kielkismaku.pl Bułeczki z ziemniakami | kielkismaku.pl Tortilla - pełnoziarnista | kielkismaku.pl Różane drożdżówki | kielkismaku.pl Kruche korzenne ciasteczka | kielkismaku.pl Torcik czekoladowy | kielkismaku.pl
Thermomix kontra piana z białek ...
Thermomix kontra piana z białek ...

Mówią, że każdy dzień jest dobry aby się czegoś nowego nauczyć. Dziś świetny dzień na trening z ubijania piany z białek w Thermomix.
Trzeba rozwiać wątpliwości... Udostępnij innym tą wiadomość - będą Ci wdzięczni.


Jest taki zgrabny test na suche naczynie miksujące Thermomix (które do ubijania piany musi być idealnie czyste i przy okazji dobrze by było, gdyby było idealnie suche).

 »» czytaj więcej


Kibiny z ziemniakami, suszonymi pomidorami i chedarem | kielkismaku.pl Mini pączki z serka ricotta | kielkismaku.pl Chlebki do żurku | kielkismaku.pl Chebki pita | kielkismaku.pl Ciasteczka z wróżbą | kielkismaku.pl Błyskawica - sernik bez sera z brzoskwiniami | kielkismaku.pl Pasteis de nata | kielkismaku.pl Placuszki z ricotty | kielkismaku.pl Majonez domowy | kielkismaku.pl
Szybki deser tiramisu | kielkismaku.pl Obwarzanki krakowskie (wersja wałecka) | kielkismaku.pl Masło klarowane z Thermomix | kielkismaku.pl Masło ziołowo-czosnkowe | kielkismaku.pl Moja najlepsza pizza | kielkismaku.pl Makowiec świąteczny | kielkismaku.pl Bananasowa chmurka | kielkismaku.pl Rura orzechowo-migdałowa,  trdelnik | kielkismaku.pl Stefanka - miodownik | kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 4 )

20 jadalnych produktów zabijających cellulitDla kogo dieta pudełkowa?Czy wiesz, że ...W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?