Nie tylko na Wielkanoc, ale w tym czasie jak nigdy wcześniej wypadałoby idealnie ugotować jajka - czas pisanek. Jeden z podstawowych warunków jajka pod pisankę to cała, bez szczelin i pęknięć skorupka. Na szczęście wymyślono różne patenty, które uchronią je przed niefortunnymi uszkodzeniami w trakcie gotowania. Niezależnie więc czy gotujesz jajka w Thermomix czy w rondelku, warto znać te sposoby... |
Wypiekanie domowego pieczywa ma wiele korzyści. Sprawdź, które z tych argumentów do Ciebie przemawiają ... |
Wiosna! Czas, gdy natura budzi się do życia, a ogrody wypełniają się kolorami i świeżością. To idealny moment, aby również w nasze talerze wpuścić wiosenne wibracje wyglądu i smaku. Dziś chcę więc zaprosić Was na wspaniałą podróż kulinarną, która rozkwitnie w Twojej kuchni jak najpiękniejszy ogród! Nic nie dodaje smaku i świeżości potrawie, jak dodatek kiełków i młodych pędów jadalnych roślin. Zapraszam do lektury... |
Wielkanocna zielona łączka na stole świątecznym. |
Historia kiełków ... Świeże kiełki to pomysł, który przywędrował z Dalekiego Wschodu. Jak donoszą chińskie podania kiełki odkryte zostały przez żeglarzy, którzy w poszukiwaniu lądu płynęli w górę rzeki Jang-tse-kiang. Kiedy jedynym pozostałym na pokładzie pożywieniem okazała się suszona fasola, która pod wpływem wilgoci zaczęła kiełkować, nie mając wyboru spożyli ją. |
Myślę, że już wszyscy znamy to pytanie: jak smażyć łososia? W końcu to jedno z tych dań, które chcemy przygotować idealnie, zwłaszcza z uwagi na jego smak i korzyści dla zdrowia. Dlatego podpowiem Ci kilka wskazówek, które sprawią, że do przygotowania łososia będziesz wracać często, przygotowanie będzie sprawiać Ci przyjemność, a podane danie każdorazowo będzie smakowało wyśmienicie. Poznaj więc te wskazówki... |
Walentynki to doskonały czas, aby celebrować chwile wraz z bliską osobą. Co może być bardziej romantyczne niż wspólne gotowanie i spożywanie wyjątkowej kolacji przy świecach? Jeśli szukasz inspiracji na niezwykłe dania, które zachwycą Twoją drugą połówkę, mamy dla Ciebie kilka propozycji na romantyczną kolację walentynkową. Oto co naszym zdaniem mogłoby się pojawić na stole ... |
Karnawałowe hulanki zbliżają się ku końcowi, a my powoli żegnamy się z wyjątkową atmosferą, pełną zabawy, tańców i oczywiście pysznych przysmaków. Jednym z nieodłącznych symboli karnawału jest oczywiście śledzik - delikatna, ale pełna smaku przekąska, która doskonale komponuje się z różnorodnymi dodatkami. Przyjrzymy się, jak wykorzystać ten popularny składnik w kilku nietypowych, ale niezwykle smacznych potrawach. |
Kuchnia to miejsce, gdzie sztuka spotyka naukę, a kreatywność miesza się z tradycją. Dla wielu z nas gotowanie to nie tylko codzienny obowiązek, ale również pasja, która pozwala wyrazić nam siebie i eksperymentować z różnymi smakami, teksturami i technikami. Dlatego też w przepisach jakie znajdziesz na tym blogu królują inspiracje i nowe interpretacje poznanych gdzieś tam smaków. Rozgość się i częstuj się inspirującymi pomysłami na kuchenne eksperymenty, które pozwolą odkryć nowe smaki i kombinacje. W większości z tych przepisów pomoże |
Jak przełamać śniadaniową rutynę codzienności?
Śniadanie jest powszechnie uważane za najważniejszy posiłek dnia, ale czy zawsze musi być takie samo aż do znudzenia?
|
Oprócz opisanych tutaj, jadalne kiełki wyhodujemy m.in. z nasion pora, sezamu, różnych odmian fasoli, grochu, gorczycy, gryki, jęczmienia, kalafiora, selera, rzodkwi, rukoli, siemienia lnianego, dyni, czosnku, ciecierzycy, komosy ryżowej, kopru, a nawet migdałów czy orzeszków ziemnych. |
Boże Narodzenie coraz bliżej. Pora gorączkowych przygotowań, zakupów, sprzątania, ozdób na choinkę, prezentów a potem gotowania i wreszcie - biesiadowania w gronie rodziny i przyjaciół. |