Oprócz opisanych tutaj, jadalne kiełki wyhodujemy m.in. z nasion pora, sezamu, różnych odmian fasoli, grochu, gorczycy, gryki, jęczmienia, kalafiora, selera, rzodkwi, rukoli, siemienia lnianego, dyni, czosnku, ciecierzycy, komosy ryżowej, kopru, a nawet migdałów czy orzeszków ziemnych.



Nie należy wykorzystywać do hodowli nasion roślin psiankowatych - papryki, pomidora i ziemniaka, ponieważ zawierają one szkodliwe alkaloidy. Pamiętajmy również o tym, aby do hodowli kiełków używać tylko specjalnych nasion organicznych lub tych przeznaczonych do spożycia. Nasiona przeznaczone do uprawy rolnej zawierają pestycydy i inne środki chemiczne!








kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 3 )

Thermomix kontra piana z białek ...Pierogi Słodko - kwaśny zwiastun wiosny, czyli miłość do placka rabarbarowegoLeczenie wad postawy przez siedzący tryb życia

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:

Wytrawne tarteletki z gruszką i serem pleśniowymKoktajl z jarmużem i kiełkamiTarta z budyniem truskawkowym (Thermomix)Stefanka - miodownik

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania przepisów