Często zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze? |
Wskazanie jednoznaczne dodatku do mięs i kotletów warzywnych ma gotowana kasza gryczana. Każdy spotkał się z nią przynajmniej raz na talerzu. Kasza gryczana będzie smakowała o niebo lepiej kiedy dodamy do niej, po ugotowaniu, sporą ilość drobno posiekanych ziół.
Na smak kaszy (nie tylko gryczanej) możesz też wpłynąć już na starcie, gdy rozpoczyna się gotować. Jej aksamitny smak wywołać możesz dodatkiem łyżki masła lub 2-3 łyżek oliwy czy oleju dodanych do gotującej się wody.
Jeżeli w planie masz podanie dania z lekko pikantnym dodatkiem w postaci kaszy - dodaj też podczas gotowania płaską łyżeczkę przyprawy curry. Wchłonie ją kasza z wody i nabierze lekko pikantnego smaku.
Do odważnych świat należy. Być może właśnie tak odkryjesz zupełnie nowy smak kaszy, który przypadnie Ci do gustu.
Przyprawy z dodatkiem kurkumy (jak curry) mają w sobie też inny dodatkowy walor. Kasza nabierze żółtawego koloru - nie będzie już taka szarobura.
Kasze na ogół gotujemy w osolonej wodzie - ważne więc, gdy korzystasz z gotowych mieszanek przypraw, sprawdź czy w składzie nie ma już soli, bo może to wpłynąć na zbyt słony smak kaszy po ugotowaniu.
Niewielu wie, że łyżeczka mączki grzybowej (suszonych grzybów w proszku) dodana do wody podczas gotowania kaszy uwolni zaskakująco apetyczną gamę smaków doskonale komponujących się w daniach z kaszami. W takich daniach na ogół występuje również gęsty sos. To samo tyczy się gotowania kasz w bulionach lub z ich dodatkiem - to zupełnie inny wymiar kasz.
Zioła dodawane do kasz powinno się podgrzewać przed dodaniem. Uwalnia się wtedy zdecydowanie więcej olejków eterycznych. Sprawdź jak aromatyczne potrafią być włoskie zioła podgrzane na suchej patelni przez kilka chwil.
Przed gotowanie kaszy gryczanej można też podprażyć ją na patelni z odrobiną tłuszczu. Prosty zabieg a doskonały sposób na uwolnienie z kaszy gryczanej wspaniałego orzechowego aromatu.
Do wielu dań z kaszami pasują również kiełki - czyli to co najbardziej lubimy!
Zadbaj więc o własne zdrowe kiełki, pachnące zioła w domowych zielnikach i do dzieła! Mieszaj, eksperymentuj i twórz wspaniałe kulinarne dzieła.
Z taką wiedzą możemy śmiało dopisać - smacznego!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów