![]() Jak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczania |
Czerwona soczewica gotuje się najszybciej i w dodatku jest jedną z najbardziej lekkostrawnych z rodziny warzyw strączkowych. Zielona i brązowa z kolei to odmiany najbogatsze w korzystne dla zdrowia składniki odżywcze. My jednak bliżej przyjrzymy się czerwonej.
Orientacyjny czas gotowania:
- soczewica czerwona 15 minut
- soczewica żółta i zielona 20 minut
- soczewica brązowa: nawet 35 minut
Podczas gotowania całych ziaren soczewice pękają na połówki. To naturalny objaw, nic czym powinniśmy się martwić. Jeżeli dysponujesz połówkami ziaren soczewicy weź małą poprawkę na czas gotowania - czas może skrócić się nawet o połowę.
Gotowa soczewica będzie miękka i bardzo łatwo rozgnieciesz ją pod widelcem. Warto jednak sprawdzać stan gotowości soczewicy, aby nie dopuścić do jej rozgotowania. Rozgotowana straci sporo wartości odżywczych i zdecydowanie straci na wyglądzie.
Rodzi się pytanie. Kiedy dodać sól?
Najlepiej dodać ją pod koniec gotowania, a niektóre przepisy podają nawet, aby dodać ją już po ugotowaniu.
Ostatni krok...
Wyłącz ogień i pozostaw pod przykryciem jeszcze 5-10 minut.
Czym przyprawiać soczewicę?
Doskonale komponuje się z wieloma przyprawami, a najlepszą kompozycję smakową uzyskasz stosując wszelkie indyjskie mieszanki przyprawowe.
Razem z solą pod koniec gotowania można dodać do soczewicy: kolendrę, curry, kumin, paprykę chili lub kardamon. Świetnie z soczewicą połączy się mleko kokosowe, a odrobina soku z limonki pogłębi jej smak. Ciekawą kompozycję smakową uzyskasz również gdy dodasz grzyby i niewielką ilość brązowego cukru.
Soczewica to świetny dodatek do drugich dań, w których towarzyszą rybie, mięsom i wegetariańskim posiłkom. Zupełnie tak jak w praktyce stosujemy ryż czy kaszę.
Na zimno - niezastąpiony składnik wielu sałatek.
Ugotowaną i wystudzoną można śmiało przechowywać przez kolejne 2-3 dni w lodówce, szczelnie przykrytą aby nie łapała obcych zapachów. Celowo więc można ugotować jej więcej i używać do kolejnych dań przez 2-3 dni.
Pisząc o soczewicy nie sposób nie wspomnieć o niej, jako rewelacyjnym składniku zup jednogarnkowych.
Znajdziecie wiele indyjskich przepisów z użyciem soczewicy.
Czy to wszystko? Nie!
Ugotowaną i przestudzoną soczewicę można śmiało zmiksować. Otrzymamy doskonałą pastę, którą stosować można jako bazę smarowideł, kremów do kanapek. Świetnie sprawdzi się w roli bazy do dipów lub jako uzupełnienie wartościowych koktajli.
W dowolnej formie ugotowaną soczewicę wykorzystasz też jako składnik farszów, pasztetów lub kotletów. Często wegańska i wegetariańska kuchnia sięga po ten cenny składnik w swoich przepisach, bo dobrze przyrządzona jest bardzo zdrowa.
Odpowiednie ziarna np. soczewicy czerwonej świetnie nadają się też na kiełki
Zobacz jak kiełkować nasiona soczewicy czerwonej
Inne artykuły - ( 3 )
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów