Słodko - kwaśny zwiastun wiosny, czyli miłość do placka rabarbarowego |
Rabarbar zawiera znaczne ilości witaminy C oraz witamin A, E, K, B6, ryboflawiny, tiaminy, niacyny i kwasu foliowego oraz minerałów: wapnia, magnezu, sodu, cynku, potasu, żelaza.
Naukowcy wyizolowali z upieczonego rabarbaru rapontygeninę - polifenol, który hamuje podział i rozrost komórek nowotworowych. Powiedzenie, że ciasto z rabarbarem wybitnie smakuje, to za mało - ono leczy i chroni przed nowotworami! A zapach, jaki unosi się z tego leku umieszczonego w piekarniku, drażni nosy sąsiadów w całej kamienicy i wszyscy nam zazdroszczą popołudniowej kawy.
Rabarbar nie uczula - przeciwnie działa antyalergicznie oraz wspomaga układ krążenia. Potrawy zawierające rabarbar zaleca się przy niedoborach estrogenów, w okresie klimakterium, przy rozroście gruczołu krokowego u mężczyzn, jako lek na trądzik młodzieńczy.
Nie powinni jeść rabarbarowych przysmaków chorzy cierpiący na schorzenia nerek oraz reumatyzm. Oczywiście, niewielki kawałek ciasta nie zaszkodzi na pewno nikomu - tylko znaczne ilości rabarbaru surowego są dla niektórych ludzi zakazanym owocem, a raczej warzywem.
Do spożycia używa się roślin młodych zrywanych w maju i czerwcu. Później ogonki liściowe stają się łykowate i gorzkie. Aby móc cieszyć się smakiem rabarbaru przez cały rok można przygotować przetwory albo zamrozić laski rabarbarowe obrane i pocięte na kawałki.
Klasyką rabarbarową jest kompot - orzeźwiający i gaszący pragnienie lepiej, niż inne napoje. Z racji znacznej zawartości kwasu zarówno kompot, jak sorbety, kisiele, galaretki czy ciasta wymagają użycia sporej ilości substancji słodzących.
Nie wszyscy znają smak rabarbaru w konfiguracji z potrawami wytrawnymi. Sos lub pianka przygotowane na bazie tego warzywa zwykły, nudny kawałek mięsa zamieniają w danie niezwykłe i wykwintne. Wystarczy kilka kawałków rabarbaru podsmażonych na niewielkiej ilości oleju z dodatkiem miodu, aby uzyskać spektakularny smak - słodki, kwaśny... rabarbarowy!
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów