Zdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełków
Zdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełków


Są smaczne i ładne - pięknie przyozdabiają eksponowane na talerzach potrawy, dając nam przy tym porcję składników odżywczych, której nie mamy szans znaleźć w innych produktach.






Chcesz być informowana/y o nowych artykułach?
<< Dołącz do nas TUTAJ >>



Kiełki można kupić w marketach - zapakowane w plastikowe pudełka kosztują kilka złotych. Gdyby kupować je codziennie i jeść do woli, to oznaczałoby niemały wydatek.

Istnieje prosty sposób ...


na posiadanie własnego, sprawdzonego, zdrowego i niezwykle taniego źródła kiełków - prywatna hodowla na kuchennym blacie.

Słoik niejedno ma przeznaczenie


Najprostsza hodowla kiełków nie wymaga ani miejsca, specjalistycznego sprzętu, ani znacznych nakładów pracy. Do produkcji zdrowych kiełków potrzebne są trzy rzeczy:
słoik do kiełkowania, nasiona, woda.

No i jeszcze jakieś dwie minuty czasu dziennie.

W sieci można znaleźć mnóstwo przepisów na hodowanie kiełków w słoikach przykrytych bawełnianą gazą. Metoda zalecana jako niezwykle tania, może nas jednak sporo kosztować.

Po pierwsze zakładanie gazy na wylot słoika jest niewygodne - gumka recepturka trzymająca materiał może pęknąć i cała zawartość słoika spłynie razem z wodą do zlewu.

Po drugie - gaza może być używana tylko raz (chyba, że ktoś upierze i zdezynfekuje), więc każde nowe nastawienie kiełków wymaga użycia (czytaj: zakupienia) nowej gazy.

Ale nie to jest wadą największą słoików z gazą. One są niebezpieczne z punktu widzenia higieny. Gaza nie wysycha dokładnie - to dobrze dla poziomu wilgotności w słoiku, ale niedobrze dla rozwoju pleśni, grzybów, bakterii. Mokra powierzchnia gazy to wspaniała pożywka dla rozwoju mikroorganizmów.

Lepiej więc zainwestować w profesjonalny słoik z nakrętką zaopatrzoną w metalową siatkę. Siatka wykonana ze stali doskonale uchroni kiełki przed pleśnią czy bakteriami - antyseptyczne właściwości stali nierdzewnej znane są od dawna.

Kiełki ze słoika - dlaczego warto?


Jeśli porównamy kiełki z ich dorosłymi postaciami, to przekonamy się o ich wyższości. Małe jest naprawdę wielkie: zawartość białka, minerałów a przede wszystkim witamin w kiełkach przekracza kilkukrotnie, a czasami kilkudziesięciokrotnie zawartość tych składników w roślinach dorosłych. Przy tym kiełki mają mało kalorii - można więc bezkarnie objadać się nimi podczas diet redukcyjnych.






kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 7 )

Pigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaKiełki rzodkiewkiMusli na zdrowieCo jeść i pić zimą, by się rozgrzać

Kawowo-krówkowa kanapka z orzechami Domowy serek a'la ricotta z pesto Jego wysokość czekoladowo-cukiniowy Ulęgałkowe ciasto

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów