Miód gryczany - płynne złoto z naszych pasiek |
Za wyjątkowe właściwości miodu gryczanego odpowiada specyficzna substancja bioaktywna - rutyna. Związek ten zwiększa przyswajalność witaminy C. W ten sposób może wpływać na poprawę odporności i wspomagać gojenie się ran. Produkt ten wyróżnia się również wysoką zawartością magnezu i żelaza. Pomyśleć o nim powinny zatem osoby borykające się z anemią bądź innymi chorobami układu krążenia. Regularne spożywanie miodu gryczanego może wpłynąć korzystnie na procesy krwiotwórcze oraz sprawność naczyń krwionośnych. Zapobiega zakażeniom oraz wspiera organizm w walce z chorobą.
Miód gryczany znany jest również ze swojego dobroczynnego wpływu na funkcjonowanie wątroby. Narząd ten pełni nadrzędną rolę w procesach detoksykacji i oczyszczania organizmu. Jego prawidłowe funkcjonowanie jest niezbędne dla zachowania zdrowia całego organizmu. Regularne spożywanie miodu gryczanego może wspomagać wątrobę poprzez działanie odtruwające, antybakteryjne i wzmacniające.
Miód gryczany, poza swoimi walorami smakowymi cechuje się również innymi właściwościami. Można wykorzystać go jako składnik domowej roboty kosmetyków. Jest to rozwiązanie bardzo ekologiczne oraz ekonomiczne. Wyrób z gryki nadaje się do sporządzania maseczek oraz peelingów do twarzy oraz skóry głowy. Może stanowić również składnik domowych kremów na zmarszczki. Substancje zawarte w miodzie wpływają na skórę odżywczo, działają antybakteryjnie oraz łagodząco. Posiadają właściwości wspomagające regenerację oraz spowalniające procesy starzenia się skóry.
Każdy miód, niezależnie od surowca z jakiego pochodzi, cechuje się opisywanymi właściwościami jedynie gdy produkowany jest w 100% z wysokiej jakości produktów. Warto wybierać wyroby ekologiczne lub te pochodzące od zaufanych producentów. Dobrej jakości miód cechuje się płynną konsystencją, ale z upływem czasu krystalizuje. Miód gryczany charakteryzuje się ponadto intensywnym ziołowym zapachem. Cena dobrej jakości takiego wyrobu waha się w przedziale od 35 do 55 zł.
Miód gryczany to bardzo zdrowy produkt, który należy jednak spożywać z umiarem. Jest to wyrób niezwykle bogaty w cukry proste. Zawiera aż 50% glukozy i 46% fruktozy. Z tego względu należy go spożywać w niewielkich ilościach, najlepiej w połączeniu z produktami obfitującymi w błonnik pokarmowy. Dobrym połączeniem będzie na przykład pełnoziarniste pieczywo z miodem bądź owsianka z dodatkiem gryczanego wyrobu. Warto jednak pamiętać, że miód zachowuje swoje właściwości tylko w temperaturze pokojowej lub niewiele wyższej. Nie należy dodawać go do gorącej herbaty, kawy lub jakiegokolwiek innego wyrobu. Ziołowy posmak miodu gryczanego wpasowuje się świetnie w różnego rodzaju wypieki. Warto jednak pamiętać, że w takich przypadkach będzie on stanowił jedynie dodatek smakowy, a nie wartościowy składnik odżywczy.
Optymalna dzienna porcja miodu to 1-2 łyżeczki. Wszystko zależy jednak od naszego stylu życia oraz spożywanych posiłków. Łączenie tego słodkiego specyfiku z pełnoziarnistymi produktami spowolni wchłanianie cukrów prostych w przewodzie pokarmowym, co pomoże zapobiec nagłym wahaniom poziomu glukozy we krwi. Osoby aktywne fizycznie również mogą pozwolić sobie na większą ilość miodu w diecie, ze względu na większe zapotrzebowanie na cukry proste. Unikać tego produktu powinny natomiast osoby z podwyższonym poziomem glukozy we krwi lub pacjenci chorujący na cukrzycę.
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów