KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Informacje o stronieInformacje o stronie
WspółpracaWspółpraca

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Idealna temperatura dla rozwoju kiełków w naszej domowej hodowli to 18-21 stopni Celsjusza. Kiełki w niższej temperaturze rosną zdecydowanie wolniej lub ich rozwój się zatrzymuje, a w wyższych może wystąpić proces gnicia nasion i psucia się naszej hodowli.
Do wzrostu kiełki potrzebują jeszcze półcienia (pełne słońce nie jest dobrze tolerowane przez młode roślinki) i dostęp do wody (częste płukanie).


Zobacz też:

księgarnia

książki tysiące książek w niskich cenach odbierz bezpłatnie empiku najnowsze bestsellery zapowiedzi recenzje sprawdź naszą ofertę
prawolingo.pl
Kiełki fasoli mung
Kiełki fasoli mung

przepisy na Thermomix kiełki zdrowa żywność

Kiełki fasoli mung (Vigna radiata), tak jak inne rośliny strączkowe jest doskonałym źródłem białka. Odmiana wyhodowana w Chinach, i dedykowana dla pozyskiwania kiełków.
Dzięki obecności wytwarzanych w procesie kiełkowania enzymów białko jest łatwoprzyswajalne, same kiełki zaś o wiele lżej strawne niż fasola. Fasola mung oprócz znacznych ilości białka, zawiera wszystkie ważne dla organizmu witaminy (A, B, C i E) oraz sole mineralne.


Kiełki fasoli mung obniżają również poziom "złego" cholesterolu i zawierają bardzo duże ilości antyutleniaczy, które zapobiegają chorobom serca i nowotworom.


Jak hodować:



Czas namaczania nasion: około 12 h

Czas kiełkowania: 3-4 dni w zależności od warunków.

Zalecana metoda hodowli: woreczek, kiełkownica, słoik

Jak spożywać: surowe lub podduszone



Wartości odżywcze kiełków fasoli mung

Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K

Składniki mineralne: Wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, jod, mangan, lit, selen, miedź, fosfor.

Inne: Błonnik, karoten, białko (25%).



kielkismaku.pl

Inne artykuły

Kiełki cebuliKiełki orkiszuKiełki buraka ćwikłowego, czerwonego

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Czworaczek - chleb pszenno-żytniBułeczki hamburgerowePierniczki

Zobacz sekrety i diety

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania