przepisy na Thermomix kiełki zdrowa żywność
Instagram przepisy na Thermomix Thermomix facebook kielkismaku
Thermomix inspiracje przepisy
WiadomościWiadomości
WspółpracaWspółpraca
KontaktKontakt
Strona startowaStrona startowa

KIELKISMAKU.PL

Polityka prywatnościPolityka prywatności
Informacje o stronieInformacje o stronie

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Za spożywaniem kiełków przemawiają też liczby!

100 g ugotowanej soczewicy to 1,5 mg witaminy C, zaś 100 g skiełkowanej soczewicy to aż 18 mg wit. C!

Średnio, w skiełkowanych nasionach mamy :
600% więcej witaminy C
300% więcej witamin A i B2
200% więcej witaminy B6
50 % więcej witaminy B5
25 % więcej witaminy PP
20% więcej witaminy B1

W skiełkowanej pszenicy np. mamy dodatkowo:
140% więcej fosforu
150% więcej magnezu
60% więcej wapnia
Zobacz też:



Kiełki fasoli mung
Kiełki fasoli mung


Kiełki fasoli mung (Vigna radiata), tak jak inne rośliny strączkowe jest doskonałym źródłem białka. Odmiana wyhodowana w Chinach, i dedykowana dla pozyskiwania kiełków.
Dzięki obecności wytwarzanych w procesie kiełkowania enzymów białko jest łatwoprzyswajalne, same kiełki zaś o wiele lżej strawne niż fasola. Fasola mung oprócz znacznych ilości białka, zawiera wszystkie ważne dla organizmu witaminy (A, B, C i E) oraz sole mineralne.


Kiełki fasoli mung obniżają również poziom "złego" cholesterolu i zawierają bardzo duże ilości antyutleniaczy, które zapobiegają chorobom serca i nowotworom.


Jak hodować:



Czas namaczania nasion: około 12 h

Czas kiełkowania: 3-4 dni w zależności od warunków.

Zalecana metoda hodowli: woreczek, kiełkownica, słoik

Jak spożywać: surowe lub podduszone



Wartości odżywcze kiełków fasoli mung

Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K

Składniki mineralne: Wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, jod, mangan, lit, selen, miedź, fosfor.

Inne: Błonnik, karoten, białko (25%).




kielkismaku.pl

Inne artykuły

Kontuzje a rehabilitacja sportowaJak wyhodować kiełki w domu?Musli na zdrowie

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Koktajl z jarmużem i kiełkamiKoncentrat i dżem z pigwy lub pigwowcaBułeczki z ziemniakami

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania