Pięknie podano do stołu. Kiełki pomogą ozdobić Twoje śniadanie.
Pięknie podano do stołu. Kiełki pomogą ozdobić Twoje śniadanie.


Śniadanie - to ono dostarcza nam energii i pozwala rozpocząć dzień z optymizmem i satysfakcją. Jednakże, oprócz jego funkcji odżywczych, warto zadbać także o estetykę podawania posiłków. Estetycznie podane śniadanie na talerzu może sprawić, że poranek nabierze zupełnie nowego blasku. Jednym z ciekawych i pięknie wyglądających dodatków do śniadaniowych potraw są mikro listki kiełki.

Pięknie podano do stołu. Kiełki pomogą ozdobić Twoje śniadanie. 



Pięknie podano do stołu. Kiełki pomogą ozdobić Twoje śniadanie.



Chcesz być informowana/y o nowych artykułach?
<< Dołącz do nas TUTAJ >>



Kiełki są małymi, ale niezwykle potężnymi bombami odżywczymi. Powstają z nasion roślin, gdy zaczynają one kiełkować. W tym procesie uwalniane są skarbnice witamin, minerałów i enzymów, co czyni kiełki jednym z najzdrowszych dodatków w naszych dietach. Są również źródłem błonnika, który jest zbawienny dla prawidłowego funkcjonowaniu układu trawiennego.

W dodatku do swoich właściwości odżywczych, kiełki mogą wnieść do naszego śniadania element artystyczny. Ich delikatny, zielony wygląd i subtelna struktura sprawiają, że są idealnym składnikiem do ozdabiania potraw. Oto kilka pomysłów, jak estetycznie podać śniadanie na talerzu, wykorzystując kiełki:


1. Dowolna kompozycja z jajecznicą i tostami. Doskonała symfonia smaku i estetyki, gdy upieczesz chrupiące tosty i położysz je na talerzu. Następnie dodasz warstwę świeżego awokado i posypiesz je delikatnie np. kiełkami brokuła. Kiełki nadadzą daniu nie tylko wyjątkowego smaku, ale także pięknego wyglądu.


2. Kolorowy omlet: przygotujesz z jajek i ulubionych warzyw. Gdy omlet będzie gotowy, ułóż na wierzchu lub z boku kolorowe pomidorki koktajlowe. Pomidorki możesz pokroić jeżeli są większe - będzie wygodniej je jeść. Całość uzupełnij np. kiełkami rzodkiewki lub soczewicy brązowej. Efektownie wyglądające, kolorowe kiełki będą stanowiły doskonały kontrast dla żółtego omletu.


3. Śniadaniowa tarta: ulep z ciasta kruchego niewielkie tartaletki i upiecz je. Następnie wypełnij je świeżym kremowym serkiem i udekoruj szpinakiem baby oraz kiełkami lucerny (o naturalnym smaku niczym sałata). Zestawienie delikatnych kiełków z zielonymi liśćmi szpinaku stworzy piękną kompozycję.


4. Może to też być wielobarwna sałatka owocowa. Wiosną pojawiają się już pierwsze truskawki. Przygotuj je - mieszając z innymi owocami. Gdy wszystko masz gotowe - do dekoracji użyj kiełki słonecznikowe. Wspaniała kompozycja. Zadowoli każdego.


Smacznego!






kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 2 )

Barów mlecznych nieprzemijający urokMam Thermomix - co dalej? Olejki w kuchniKtóre kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?

Lekki sernik z ziemniakami (Sernik 'Wysoka osiemnastka') Tagliatelle z polędwicą wieprzową w sosie śliwkowo-grzybowym Ryba po grecku - inaczej Pasztet wałecki - pasztet babci Uli

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów