Nie dodawaj tych owoców na surowo do galaretki ...
Nie dodawaj tych owoców na surowo do galaretki ...


Do tradycyjnej galaretki nie dodaje się owoce zawierające enzymy proteolityczne, takie jak ananasy, papaje, mango i kiwi. Te enzymy mogą rozkładać białka żelatyny i spowodować, że galaretka nie stężeje prawidłowo. Teraz już wiesz dlaczego Twoje ciasto z galaretką i owocami nie stężało ;)
Triki jakie możesz zastosować ... Jeżeli bardzo jednak chcesz skorzystać z tych owoców, to:






Chcesz być informowana/y o nowych artykułach?
<< Dołącz do nas TUTAJ >>



- świeży ananas nie nadaje się do użycia w deserze z galaretką, ale już z powodzeniem zastosować możesz owoc z puszki. Jeśli bardzo zależy nam na obecności pozostałych owoców z zakazanej listy, możemy na krótko wrzucić je do gotującej się wody lub zalać wrzątkiem, a następnie umieścić w lodowatej wodzie. Taki zabieg rozwiąże problem z zastyganiem galaretki w towarzystwie tych owoców.


Jeśli masz te owoce i chciałbyś je wykorzystać w innych przepisach, skorzystaj z poniższych podpowiedzi ...

Smoothie:


dodaj surowe owoce - ananasa, papaję, mango lub kiwi do swojego ulubionego smoothie. Te owoce nadają mu słodkości i egzotycznego smaku. Doskonale zbudują głębię smaku tej odżywczej mieszanki witamin i mikroskładników.

Sałatka owocowa:


pokrój owoce na mniejsze kawałki i połącz je w doskonałą sałatkę owocową. Możesz dodać kilka swoich ulubionych owoców, np. truskawki, banany, winogrona, arbuz czy pomarańcze. Śmiało też taką sałatkę wzbogacisz i przyprawić sałatkę jogurtem lub miodem. Możesz też poeksperymentować tutaj z niewielką ilością owocowych octów balsamicznych.

Sosy do mięsa:


Ananas, papaja, mango i kiwi mogą być wykorzystane do przygotowania doskonałych sosów do mięsa. Możesz przyrządzić np. sos ananasowy do kurczaka lub sos papajowy do grillowanych mięs. Znajdziesz zapewne też więcej doskonałych kompozycji - nie bój się eksperymentować!

Desery owocowe:


wykorzystaj te owoce do przygotowania deserów, takich jak sorbety, owoce w syropie lub zapiekanki owocowe. W każdej z tych wersji owoce te sprawdzą się doskonale.

Koktajle i napoje:


Dodaj owoce do koktajli, smoothie lub napojów. Ananas, mango, papaja i kiwi nadadzą napojom egzotycznego smaku.
Polecam zestaw: ananas, mango i melon.

Sosy do sałatek:


przygotuj sosy do sałatek, dodając te owoce do mieszanki. Możesz połączyć je z oliwą z oliwek, octem balsamicznym i innymi przyprawami.

Marynaty do mięsa:


Uwaga to będzie hit! Wykorzystaj owoce do marynaty do mięsa, zwłaszcza do drobiu. Możesz dodać je do marynaty razem z przyprawami i oliwą z oliwek.
Spróbuj marynaty z sokiem ananasa do klasycznej karkówki... będzie efekt WOW!

Kisiele:


Mango, ananasy, papaje i kiwi wręcz idealnie nadają się również do przygotowania kisielu. Dodaj je bezpośrednio do gotowego kisielu ;)

Pamiętaj, że te owoce mają intensywny smak, więc warto kontrolować ilość używaną w przepisach, aby nie dominowały nad innymi składnikami. Możesz eksperymentować z różnymi przepisami, aby znaleźć swoje ulubione dania z wykorzystaniem tych aromatycznych owoców. Podziel się swoimi ulubionymi zestawami smakowymi ...






kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 5 )

Dlaczego owoce i warzywa są niezbędnym elementem codziennej diety?Świat poduszekWładza wybaczenia - jak uwolnić się od emocjonalnych bagaży?Migdałowych szaleństw czas

CzekoLAdoWA Pizza (styl napoletana) Tarta z budyniem truskawkowym (Thermomix) Fit placuszki

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów