Do tradycyjnej galaretki nie dodaje się owoce zawierające enzymy proteolityczne, takie jak ananasy, papaje, mango i kiwi. Te enzymy mogą rozkładać białka żelatyny i spowodować, że galaretka nie stężeje prawidłowo. Teraz już wiesz dlaczego Twoje ciasto z galaretką i owocami nie stężało ;)
Triki jakie możesz zastosować ...
Jeżeli bardzo jednak chcesz skorzystać z tych owoców, to:
- świeży ananas nie nadaje się do użycia w deserze z galaretką, ale już z powodzeniem zastosować możesz owoc z puszki. Jeśli bardzo zależy nam na obecności pozostałych owoców z zakazanej listy, możemy na krótko wrzucić je do gotującej się wody lub zalać wrzątkiem, a następnie umieścić w lodowatej wodzie. Taki zabieg rozwiąże problem z zastyganiem galaretki w towarzystwie tych owoców.
Jeśli masz te owoce i chciałbyś je wykorzystać w innych przepisach, skorzystaj z poniższych podpowiedzi ...
Smoothie:
dodaj surowe owoce - ananasa, papaję, mango lub kiwi do swojego ulubionego smoothie. Te owoce nadają mu słodkości i egzotycznego smaku. Doskonale zbudują głębię smaku tej odżywczej mieszanki witamin i mikroskładników.
Sałatka owocowa:
pokrój owoce na mniejsze kawałki i połącz je w doskonałą sałatkę owocową. Możesz dodać kilka swoich ulubionych owoców, np. truskawki, banany, winogrona, arbuz czy pomarańcze. Śmiało też taką sałatkę wzbogacisz i przyprawić sałatkę jogurtem lub miodem. Możesz też poeksperymentować tutaj z niewielką ilością owocowych octów balsamicznych.
Sosy do mięsa:
Ananas, papaja, mango i kiwi mogą być wykorzystane do przygotowania doskonałych sosów do mięsa. Możesz przyrządzić np. sos ananasowy do kurczaka lub sos papajowy do grillowanych mięs. Znajdziesz zapewne też więcej doskonałych kompozycji - nie bój się eksperymentować!
Desery owocowe:
wykorzystaj te owoce do przygotowania deserów, takich jak sorbety, owoce w syropie lub zapiekanki owocowe. W każdej z tych wersji owoce te sprawdzą się doskonale.
Koktajle i napoje:
Dodaj owoce do koktajli, smoothie lub napojów. Ananas, mango, papaja i kiwi nadadzą napojom egzotycznego smaku.
Polecam zestaw: ananas, mango i melon.
Sosy do sałatek:
przygotuj sosy do sałatek, dodając te owoce do mieszanki. Możesz połączyć je z oliwą z oliwek, octem balsamicznym i innymi przyprawami.
Marynaty do mięsa:
Uwaga to będzie hit! Wykorzystaj owoce do marynaty do mięsa, zwłaszcza do drobiu. Możesz dodać je do marynaty razem z przyprawami i oliwą z oliwek.
Spróbuj marynaty z sokiem ananasa do klasycznej karkówki... będzie efekt WOW!
Kisiele:
Mango, ananasy, papaje i kiwi wręcz idealnie nadają się również do przygotowania kisielu. Dodaj je bezpośrednio do gotowego kisielu ;)
Pamiętaj, że te owoce mają intensywny smak, więc warto kontrolować ilość używaną w przepisach, aby nie dominowały nad innymi składnikami. Możesz eksperymentować z różnymi przepisami, aby znaleźć swoje ulubione dania z wykorzystaniem tych aromatycznych owoców. Podziel się swoimi ulubionymi zestawami smakowymi ...