Co warto wiedzieć, a czego unikać podczas gotowania jajek? |
Może się wydawać, że gotowanie jajek może być banalnie proste, ale w rzeczywistości to sztuka, która nie zawsze się udaje.
Od lekko płynnego żółtka w jajkach sadzonych po idealnie ugotowane na twardo jajka do krojenia w sałatkach - opcji jest wiele. Poznaj tajemnice doskonałego gotowania jajek i bądź mistrzem w kuchni!
Koniec z nieudanymi jajkami i pękającymi skorupkami. Oto najlepsze patenty...
Jajka to prawdziwa witaminowa bomba. Są bardzo pożywne i można z nich w krótkim czasie przygotować wiele prostych dań, np. sycące śniadania, świetne sałatki, kluczowe elementy dań obiadowych i doskonałe kolacje. Warto więc wiedzieć jak się zabrać za ich przygotowanie.
Wielkanoc to czas, kiedy spożywamy zdecydowanie najwięcej jajek w każdej możliwej postaci. Przygotowujemy pasty, ciasta, sałatki, pasztety i faszerowane przysmaki oraz oczywiście kolorowe pisanki.
Kiedy zabierasz się za przygotowanie do gotowania jajek, niezwykle ważne jest, aby pozwolić im osiągnąć temperaturę pokojową przed wrzuceniem ich do garnka. A proces gotowania również zacząć od letniej wody. Wrzucone na wrzącą wodę, a szczególnie prosto z lodówki gdy są zimne wystawiane są na nagłe zmiany temperatury co najpewniej spowoduje pękanie skorupki. Pozwól im więc odczekać na blacie kuchennym przez około 15, a nawet 30 minut przed gotowaniem - aby nabrały temperatury otoczenia.
Niezależnie od rodzaju techniki gotowania - po zakończonym czasie gotowania, odlej wrzątek a jajka delikatnie umieść w zimniejszej wodzie, aby przerwać proces gotowania.
Pozostawione we wrzątku będą poddane ciągłej obróbce termicznej, aż do czasu przestygnięcia wody - co może sprawić, że uzyskany efekt będzie mocno odbiegał od oczekiwanego.
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów