Co warto wiedzieć, a czego unikać podczas gotowania jajek?
Co warto wiedzieć, a czego unikać podczas gotowania jajek?


Nie tylko na Wielkanoc, ale w tym czasie jak nigdy wcześniej wypadałoby idealnie ugotować jajka - czas pisanek. Jeden z podstawowych warunków jajka pod pisankę to cała, bez szczelin i pęknięć skorupka. Na szczęście wymyślono różne patenty, które uchronią je przed niefortunnymi uszkodzeniami w trakcie gotowania. Niezależnie więc czy gotujesz jajka w Thermomix czy w rondelku, warto znać te sposoby...

Co warto wiedzieć, a czego unikać podczas gotowania jajek? 





Chcesz być informowana/y o nowych artykułach?
<< Dołącz do nas TUTAJ >>



Może się wydawać, że gotowanie jajek może być banalnie proste, ale w rzeczywistości to sztuka, która nie zawsze się udaje.
Od lekko płynnego żółtka w jajkach sadzonych po idealnie ugotowane na twardo jajka do krojenia w sałatkach - opcji jest wiele. Poznaj tajemnice doskonałego gotowania jajek i bądź mistrzem w kuchni!
Koniec z nieudanymi jajkami i pękającymi skorupkami. Oto najlepsze patenty...


Co warto wiedzieć, a czego unikać podczas gotowania jajek? 

Wybór jajek jest niezwykle ważny.


Pierwszy krok w kierunku doskonałego jajka zaczyna się od dobrego wyboru jajek. W zależności od tego na czym Ci zależy - wybierz odpowiednie jajka. Wybieraj zawsze jajka świeże, najlepiej pochodzące od lokalnych hodowców lub dostępne w sklepach z ekologicznymi produktami jeżeli chcesz wycisnąć z nich maksymalną porcję smaku i korzyści dla siebie. Świeże jajka zapewniają zawsze lepszy smak i konsystencję. Są przypadki kiedy lepiej wybrać nieco starsze jajka, ale o nich nieco później...


Co warto wiedzieć, a czego unikać podczas gotowania jajek?

Jajka to prawdziwa witaminowa bomba. Są bardzo pożywne i można z nich w krótkim czasie przygotować wiele prostych dań, np. sycące śniadania, świetne sałatki, kluczowe elementy dań obiadowych i doskonałe kolacje. Warto więc wiedzieć jak się zabrać za ich przygotowanie.

Wielkanoc to czas, kiedy spożywamy zdecydowanie najwięcej jajek w każdej możliwej postaci. Przygotowujemy pasty, ciasta, sałatki, pasztety i faszerowane przysmaki oraz oczywiście kolorowe pisanki.


Ważna jest temperatura jajek.

Kiedy zabierasz się za przygotowanie do gotowania jajek, niezwykle ważne jest, aby pozwolić im osiągnąć temperaturę pokojową przed wrzuceniem ich do garnka. A proces gotowania również zacząć od letniej wody. Wrzucone na wrzącą wodę, a szczególnie prosto z lodówki gdy są zimne wystawiane są na nagłe zmiany temperatury co najpewniej spowoduje pękanie skorupki. Pozwól im więc odczekać na blacie kuchennym przez około 15, a nawet 30 minut przed gotowaniem - aby nabrały temperatury otoczenia.

Czas gotowania jest ważny!


Założę się, że spotykasz podczas gotowania szarą obwódkę na żółtku, jajko po przecięciu nie wygląda już tak estetycznie. Aby uniknąć tego precyzyjnie odlicz czas gotowania jajek.
Zbyt długo gotowane jajka będą miały właśnie tą bardzo dobrze widoczną szarą obwódkę na żółtku.
W urządzeniu Thermomix skorzystaj z programu gotowania jajek, tam precyzyjnie ustawisz jak mają wyglądać już ugotowane jajka. Jeżeli używasz klasycznej metody w rondelku dodaj tyle wody, aby jajka w całości były zakryte. Dalej ustaw czas gotowania i dopilnuj aby nie trwało to dłużej niż potrzeba, zagwarantuje to najlepszy z możliwych efektów.

Niezależnie od rodzaju techniki gotowania - po zakończonym czasie gotowania, odlej wrzątek a jajka delikatnie umieść w zimniejszej wodzie, aby przerwać proces gotowania.
Pozostawione we wrzątku będą poddane ciągłej obróbce termicznej, aż do czasu przestygnięcia wody - co może sprawić, że uzyskany efekt będzie mocno odbiegał od oczekiwanego.

Czy dodać sól do wody?


Nad tym pytaniem warto się zastanowić, gdy zależy Ci na zwiększeniu szansy na całe, bez pęknięć skorupki. Przy przygotowaniu pisanek - to parametr obowiązkowy.
Dodaj łyżeczkę soli do gotującej się wody. Osolona woda powstrzyma pękanie skorupek jaj. Odpowiedź więc - warto!

Cytryna - magiczny dodatek do gotowania jajek ...


Wyciśnięty kawałek cytryny lub po prostu plasterek cytryny dodany do gotujących się jajek ułatwi późniejsze ich obieranie. Kluczowe też niestety jest czy jajka są bardzo świeże czy kilkudniowe. Te najświeższe niestety najtrudniej będą się obierać.

Z jajkami obchodź się delikatnie...


Nie bez powodu mówi się, że należy obchodzić się jak z jajkiem. Tutaj sposób przekładania i wkładania jajek do gotowania będzie miał również kluczowe znaczenie. Trzeba to wykonać maksymalnie delikatnie. Każde mikropęknięcie skorupki jajka przed gotowaniem, po gotowaniu zmieni się w sporą szczelinę.
Jeżeli więc zależy Ci na całych jajkach - obchodź się z nimi bardzo delikatnie.
Profilaktycznie warto też gotując jajka na pisanki wziąć dwa lub trzy więcej niż oczekiwana ilość - na wypadek gdyby któreś nam pękło.


kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 7 )

Co jeść i pić zimą, by się rozgrzaćMusli na zdrowiePigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródka

Chleb ziarenka smaku z żurawiną Pierogi z serem ricotta (na słodko) Pierogi z soczewicą czerwoną Chlebek ziołowy

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów