przepisy na Thermomix kiełki zdrowa żywność
Instagram przepisy na Thermomix Thermomix facebook kielkismaku
Thermomix inspiracje przepisy

KIELKISMAKU.PL

Strona startowaStrona startowa
WiadomościWiadomości
Nasza czytelnia (do kawki)Nasza czytelnia (do kawki)
KontaktKontakt
Informacje o stronieInformacje o stronie
Inne artykułyInne artykuły
WspółpracaWspółpraca
Polityka prywatnościPolityka prywatności

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

JAK HODOWAĆ ...

Szukaj (kiełki informacje)Szukaj (kiełki informacje)

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Idealna temperatura dla rozwoju kiełków w naszej domowej hodowli to 18-21 stopni Celsjusza. Kiełki w niższej temperaturze rosną zdecydowanie wolniej lub ich rozwój się zatrzymuje, a w wyższych może wystąpić proces gnicia nasion i psucia się naszej hodowli.
Do wzrostu kiełki potrzebują jeszcze półcienia (pełne słońce nie jest dobrze tolerowane przez młode roślinki) i dostęp do wody (częste płukanie).
Zobacz też:


lublin odszkodowania powypadkowe

odszkodowania powypadkowe bez opłat wstępnych lublin zadzwoń lub uzupełnij formularz

kalwaria zebrzydowska meble

zadzwoń meble tapicerowane komplety wypoczynkowe wersalki i narożniki na wymiar wystawa w kalwarii barwałd górny zobacz teraz

Kiełki buraka ćwikłowego, czerwonego
Kiełki buraka ćwikłowego, czerwonego


Wartości, których nie znajdziesz w innych kiełkach. Przy okazji niezwykle dekoracyjne za sprawą swojego koloru. Świetnie sprawdzą się jako dodatki do przeróżnych potraw, nie da się ich nie zauważyć na stole ...


kiełki buraka czerwonego kiełki buraka czerwonego wyhodowane kiełki buraka czerwonego

Kiełki buraka ćwikłowego / czerwonego to dwa bardzo rzadkie metale - rubin i cez. Ponadto spora dawka innych składników mineralnych jak: potas, wapń, żelazo, magnez, miedź, mangan. W dużych ilościach również witaminy A, C, B1.
Przy leczeniu anemii stosowane ze względu na zawartość niezbędnego w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi kobaltu.

Kiełki buraka obniżają ciśnienie i odkwaszają organizm. Ponieważ zawierają sporo błonnika i ułatwiają trawienie są szczególnie zalecane przy schorzeniach gastrologicznych.
Zawierają kwas foliowy, którego niedobór może powodować złe samopoczucie, rozdrażnienie i niespokojny sen. Działają dobroczynnie na włosy i paznokcie. Betacyjanina, substancja odpowiedzialna za czerwony kolor buraków ma działanie przeciwnowotworowe.
Ważne aby przed spożyciem kiełków buraka usunąć bardzo twarde, niestrawne skorupki.



Jak hodować:



Czas namaczania nasion: około 10 h

Czas kiełkowania: 7-8 dni w zależności od warunków.

Zalecana metoda hodowli: woreczek lniany, kiełkownica

Jak spożywać: surowe



Wartości odżywcze kiełków buraka

Witaminy: A, B1, B2, B6, B9, C.

Składniki mineralne:Wapń, żelazo, magnez, potas, mangan, miedź, kobalt, rubid, cez.

Inne: Błonnik, betacyjanina, białko.




kielkismaku.pl

Inne artykuły

Dla kogo dieta pudełkowa?20 jadalnych produktów zabijających cellulitW jaki sposób wybrać najlepsze musli?

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Wieniec z bułeczek pszennychCzekoLAdoWANapój pomarańczowo-cytrynowy

Zobacz sekrety i diety

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania