KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Informacje o stronieInformacje o stronie
WspółpracaWspółpraca

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że - aronia
Zastosowanie aronii: nalewki, soki, dżemy, galaretki i jako naturalny barwnik.

Należy do grupy żywności o wysokich wartościach odżywczych gdyż ma właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Spożywana regularnie zmniejsza ryzyko wystąpienie chorób układu sercowo-naczyniowego. Obniża również stężenie cholesterolu we krwi.

Aronia jest bogata w witaminę C (ok. 2,4mg/100g), witaminę E, karotenoidy oraz witaminy z grupy B (B2, B6, PP). W owocach aronii znajdziesz również składniki mineralne takie jak: molibden, mangan, miedź, kobalt. W 100g masy owocowej znajduje się ok. 5g błonnika pokarmowego.


Zobacz też:
rzeczywistość rozszerzona (augmented reality) to technologia łącząca w sobie świat wirtualny i rzeczywisty za pomocą aplikacji mobilnych. Sprawdź nasze rozwiązania!
Kiełki cebuli
Kiełki cebuli

przepisy na Thermomix kiełki zdrowa żywność

Kiełki cebuli (Allium cepa) to sprzymierzeniec walki bakteriobójczej i odkwaszającej. Regularne ich spożywanie oczyszcza krew, powoduje spadek ciśnienia i zawartości cukru we krwi, jak również powoduje wzrost poziomu "dobrego" cholesterolu HDL, a obniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL.


kiełki cebuli kiełkowane w worku


kiełki cebuli kiełkowane w worku


kiełki cebuli kiełkowane w worku



Dzięki dużej zawartości siarki kiełki cebuli mają dobroczynny wpływ na włosy. Są wyjątkowo bogate w witaminę C, selen, siarkę, fluor i mangan. Według niektórych badaczy pomagają w profilaktyce nowotworowej.

Nasiona zaczynają wypuszczać kiełki po ok. 4-5 dniach. Nasiona cebuli mają twarde, mocno przylegające do kiełków skorupki, dlatego wymagają dłuższego namaczania niż inne nasiona podobnej wielkości. Warto poczekać, aż kiełki osiągną długość ok 3-4 cm gdyż skorupki te miękną w miarę rozwoju kiełka.





Jak hodować:



Czas namaczania nasion: nawet 12 h

Czas kiełkowania: 7-10 dni w zależności od warunków.

Zalecana metoda hodowli: worek, kiełkownica

Jak spożywać: surowe



Wartości odżywcze kiełków cebuli

Witaminy: A, B, C, E.

Składniki mineralne:Wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, fosfor, fluor, mangan, selen, siarka.

Inne: Karoten, chlorofil, białko (20%).



kielkismaku.pl

Inne artykuły

Kiełki lucerny (Kiełki alfalfa)Kiełki cebuliTak wiele dobrodziejstwa za tak niewielką cenę ...

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Majonez domowyNajlepsza pizzaPierogi z truskawkami (na słodko)

Zobacz sekrety i diety

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania