Kiełki cebuli
Kiełki cebuli




Kiełki cebuli (Allium cepa) to sprzymierzeniec walki bakteriobójczej i odkwaszającej. Regularne ich spożywanie oczyszcza krew, powoduje spadek ciśnienia i zawartości cukru we krwi, jak również powoduje wzrost poziomu "dobrego" cholesterolu HDL, a obniżenie poziomu "złego" cholesterolu LDL.






Chcesz być informowana/y o nowych artykułach?
<< Dołącz do nas TUTAJ >>




kiełki cebuli kiełkowane w worku



kiełki cebuli kiełkowane w worku



kiełki cebuli kiełkowane w worku





Dzięki dużej zawartości siarki kiełki cebuli mają dobroczynny wpływ na włosy. Są wyjątkowo bogate w witaminę C, selen, siarkę, fluor i mangan. Według niektórych badaczy pomagają w profilaktyce nowotworowej.



Nasiona zaczynają wypuszczać kiełki po ok. 4-5 dniach. Nasiona cebuli mają twarde, mocno przylegające do kiełków skorupki, dlatego wymagają dłuższego namaczania niż inne nasiona podobnej wielkości. Warto poczekać, aż kiełki osiągną długość ok 3-4 cm gdyż skorupki te miękną w miarę rozwoju kiełka.









Jak hodować:



Czas namaczania nasion: nawet 12 h

Czas kiełkowania: 7-10 dni w zależności od warunków.

Zalecana metoda hodowli: worek, kiełkownica

Jak spożywać: surowe

Wartości odżywcze kiełków cebuli

Witaminy: A, B, C, E.

Składniki mineralne:Wapń, żelazo, magnez, cynk, potas, fosfor, fluor, mangan, selen, siarka.

Inne: Karoten, chlorofil, białko (20%).




kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 4 )

Kiełki soczewicy czerwonejKiełki brokułaW jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?Czy wiesz, że ...

Chlebki do żurku Sok Kubuś Ciasto na makaron domowy Mirelki

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów