Kiełki z kiełkownicy...
Kiełki z kiełkownicy...




Jest to bardzo wygodna metoda, dzięki której możemy hodować kilka rodzajów kiełków na raz. Dostępne są rożne rodzaje pojemników, najczęściej jest to zestaw składający się z dwóch lub trzech nakładających się na siebie tacek, zbiornika na wodę i pokrywy. Hodowlę przepłukujemy 2-3 razy dziennie, najlepiej każdą szalkę oddzielnie. Należy pamiętać o dokładnym odsączeniu nadmiaru wody po każdym płukaniu. Kiełkownica zapewnia nasionom równomierny dostęp światła, dzięki czemu najlepiej rosną w niej wytwarzające chlorofil zielone kiełki małych nasion, takich jak rzodkiewka, koniczyna, lucerna, brokuł czy kapusta.







Chcesz być informowana/y o nowych artykułach?
<< Dołącz do nas TUTAJ >>



Rodzaje pojemników do kiełkowania

Obecnie w sprzedaży dostępna jest cała gama pojemników do hodowli kiełków. Produkowane są kiełkownice z różnego rodzaju materiałów (plastikowe, szklane, ceramiczne), o różnych kształtach (tacki, kubeczki), jak również kiełkownice w pełni zautomatyzowane. Poniżej przedstawiono kilka najpopularniejszych modeli.


Kiełkownica z podłużnymi otworami zapewniającymi doskonały odpływ nadmiaru wody. Przezroczyste ścianki pojemników ułatwiają dostęp światła, co przyspiesza nieco wzrost kiełków. Każdą tackę przepłukujemy osobno, a następnie jak dokładniej odsączamy wodę. Świetnie nadaje się do uprawy kiełków zielonych, a także soczewicy czy mniejszych odmian fasoli (mung, adzuki).


Pojemnik dziurkowany "Sprout Master". Tacki nakładają się na siebie po założeniu pokrywki na każdą z nich. Duża ilość otworów gwarantuje doskonałą cyrkulację powietrza i wody. Doskonały do hodowli małych kiełków zielonych i mniejszych odmian fasoli.
Solidnie wykonane tacki świetnie nadają się do przechowywania kiełków w lodówce.


Pojemnik rowkowany z tzw. syfonami. Jedynym ujściem wody z każdej tacki jest pojedynczy syfon, co często prowadzi do zatrzymania wody, a w następstwie rozwoju pleśni. Jeżeli jesteśmy w posiadaniu tego typu kiełkownicy warto pamiętać o przepłukiwaniu, a następnie dokładnym odsączeniu nadmiaru wody z każdej szalki osobno.









kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 1 )

Kilka niesztampowych pomysłów na dania z Thermomix na Walentynki.Śledzik, ostatki - koniec karnawału!Pomysł na świąteczną dekorację ...Zdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełków

Wytrawne tarteletki z gruszką i serem pleśniowym Napój pomarańczowo-cytrynowy Chebki pita Digestive, Graham crackers

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów