Kiełki z kiełkownicy... |
Rodzaje pojemników do kiełkowania
Obecnie w sprzedaży dostępna jest cała gama pojemników do hodowli kiełków. Produkowane są kiełkownice z różnego rodzaju materiałów (plastikowe, szklane, ceramiczne), o różnych kształtach (tacki, kubeczki), jak również kiełkownice w pełni zautomatyzowane. Poniżej przedstawiono kilka najpopularniejszych modeli.
Kiełkownica z podłużnymi otworami zapewniającymi doskonały odpływ nadmiaru wody. Przezroczyste ścianki pojemników ułatwiają dostęp światła, co przyspiesza nieco wzrost kiełków. Każdą tackę przepłukujemy osobno, a następnie jak dokładniej odsączamy wodę. Świetnie nadaje się do uprawy kiełków zielonych, a także soczewicy czy mniejszych odmian fasoli (mung, adzuki).
Pojemnik dziurkowany "Sprout Master". Tacki nakładają się na siebie po założeniu pokrywki na każdą z nich. Duża ilość otworów gwarantuje doskonałą cyrkulację powietrza i wody. Doskonały do hodowli małych kiełków zielonych i mniejszych odmian fasoli.
Solidnie wykonane tacki świetnie nadają się do przechowywania kiełków w lodówce.
Pojemnik rowkowany z tzw. syfonami. Jedynym ujściem wody z każdej tacki jest pojedynczy syfon, co często prowadzi do zatrzymania wody, a w następstwie rozwoju pleśni. Jeżeli jesteśmy w posiadaniu tego typu kiełkownicy warto pamiętać o przepłukiwaniu, a następnie dokładnym odsączeniu nadmiaru wody z każdej szalki osobno.
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów