KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Informacje o stronieInformacje o stronie
WspółpracaWspółpraca

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy
Czy wiesz, że ...
Kiełki najlepiej jeść na surowo i większość z Was zapewne dodaje je głównie do kanapek lub posypuje nimi kanapki. Jednak niektóre z nich takie jak kiełki fasoli, soczewicy, fasolki mung, czy ciecierzycy dobrze jest lekko podgotować na parze. Podczas krótkiego gotowania na parze nie stracą one zbyt wielu składników, a staną się łatwiej strawne.


Zobacz też:
Kiełki orkiszu
Kiełki orkiszu

przepisy na Thermomix kiełki zdrowa żywność

Kiełki orkiszu doskonale wzmacniają układ nerwowy człowieka i pobudzają krążenie krwi. Wspomagają funkcjonowanie układu krwionośnego. Regenerują organizm osób palących poprawiając kondycje płuc.
Stanowią bardzo dobry dodatek do: sałatek, sosów, kanapek, surówek, musli.


Stosowane również jako składnik wypieków. Polecane również dla alergików, znakomita alternatywa dla osób uczulonych na pszenicę.
Są skuteczne w walce przeciw zakażeniom Candida. Wpływają dobroczynnie na wydajność psychiczną i fizyczną.




Jak hodować:



Czas namaczania nasion: około 10-14h

Czas kiełkowania: 3-5 dni w zależności od warunków.

Zalecana metoda hodowli: woreczek, kiełkownica, słoik

Jak spożywać: surowe lub podduszone



Wartości odżywcze kiełków orkiszu

Witaminy: B,C,E,PP

Składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk

Inne: aminokwasy, białko, kwas pantotenowy, kwas krzemowy



kielkismaku.pl

Inne artykuły

Kiełki słonecznikaKiełki lucerny (Kiełki alfalfa)Tak wiele dobrodziejstwa za tak niewielką cenę ...

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Chlebki do żurkuPijana zakonnica (przepis na Thermomix)Chleb jogurtowy

rzeczy odnowa

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania