Norweska biorafineria opracowała metodę, dzięki której przetwarza drewniane wióry na tłuszcz, z którego można produkować lody czy hot dogi. Podobno w smaku nie odbiega od oryginału, z tą różnicą, że nie tuczy - informacje podaje norweski serwis TheLocal.no.

Firma Borregaard uruchomiła już pierwszą swoją biorafinerię w USA w stanie Wisconsin. Produkuje w niej substancję nazwaną Sense-Fi. Jest to coś w rodzaju sztucznego błonnika. Została ona już zatwierdzona w Stanach Zjednoczonych.

Substancja produkowana jest z wiór drewna, ma właściwości tłuszczu, w tym smak i zapach, jednak nie jest trawiona przez ludzki organizm, a to oznacza, że nie dostarcza energii i nie powoduje przyrostu wagi. Tego sztucznego tłuszczu można używać m.in. do produkcji lodów, majonezu czy hot dogów.

To o tyle ważne, że Norwegowie są jednym z narodów europejskich, które mają największy problem z otyłością.
Według raportu Światowej Organizacji Zdrowia do 2030 roku aż 76 proc. mężczyzn w tym kraju będzie miało problem z nadwagą. Nieco lepsze prognozy dotyczą kobiet - w 2030 roku 58 proc. Norweżek ma cierpieć na nadwagę.

Borregaard pracowała nad Sense-Fi od dziesięciu lat. Opracowanie metody jej produkcji kosztowało kilka milionów dolarów.

W przyszłym roku firma planuje uruchomić kolejną fabrykę, tym razem na terenie Norwegii.




Chcesz być informowana/y o nowych artykułach?
<< Dołącz do nas TUTAJ >>








kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 7 )

Pigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaMusli na zdrowieCo jeść i pić zimą, by się rozgrzaćKiełki rzodkiewki

Tarta budyniowa z owocami (Thermomix) Tort Borysa Bułeczki Mr Ziarenko Mocnoczekoladowa tarta Marka - bez pieczenia

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów