Domowa ricotta - wiosenne odkrycie dla miłośników sera
Domowa ricotta - wiosenne odkrycie dla miłośników sera


Wiosna to doskonały czas na eksperymentowanie w kuchni i sięganie po domowe rozwiązania. Jeśli lubisz sery, warto spróbować przygotować ricottę w swojej kuchni. Ten kremowy i delikatny ser jest nie tylko prosty w wykonaniu, ale także wszechstronny w użyciu - idealny do deserów, past, sałatek czy kanapek.






Chcesz być informowana/y o nowych artykułach?
<< Dołącz do nas TUTAJ >>



Czym jest ricotta?

Ricotta to włoski ser o łagodnym smaku i lekkiej, kremowej konsystencji. Tradycyjnie powstaje z serwatki pozostałej po produkcji innych serów, jednak domową wersję można przygotować z mleka i kilku prostych składników. Co najlepsze, cały proces zajmuje zaledwie kilkadziesiąt minut!

Jak zrobić domową ricottę?

Przygotowanie domowej ricotty wymaga tylko kilku składników: pełnotłustego mleka, soku z cytryny lub octu. Wystarczy podgrzać mleko, dodać kwaśny składnik, a następnie przecedzić powstałe grudki przez gazę. Po krótkim odpoczynku gotowy ser można od razu używać w ulubionych przepisach.

Dobra wiadomość! W naszych przepisach znajdziesz łatwą w wykonaniu i bardzo smaczną wersję domowego sera ricotta.

Nie potrzeba do niego żadnych wymyślnych składników. Po dwa składniki i prosty przepis. Jeżeli nie znasz, to poznaj dziś serek ricotta z Thermomix?.

Dlaczego warto zrobić ricottę wiosną?

Wiosna to czas świeżych warzyw, kiełków, nowalijek i lekkich potraw, do których domowa ricotta pasuje idealnie. Świetnie komponuje się ze szparagami, świeżymi ziołami, szczypiorkiem, kiełkami i chrupiącym pieczywem.
Można ją wykorzystać do naleśników, domowych ravioli czy jako bazę do lekkich kremów i deserów.

Pomysły na wykorzystanie domowej ricotty


- Śniadaniowa ricotta z miodem i owocami - idealna na leniwe poranki.
- Lekka pasta z ricotty i ziół - świetna do smarowania pieczywa.
- Domowe ravioli z ricottą i szpinakiem - klasyka włoskiej kuchni.
- Słodki krem z ricotty z wanilią - doskonały do deserów i ciast.

Własnoręczne przygotowanie sera to satysfakcja i gwarancja jakości na Twoim talerzu ;)

Samodzielne wykonanie ricotty to nie tylko satysfakcja, ale także gwarancja najwyższej jakości składników. Możesz kontrolować skład, unikać konserwantów i dostosować smak do własnych upodobań.
Czyli wszystko to co mieści się w stwierdzeniu świadomości składu produktów jakie spożywamy.

Spróbuj tej wiosny zrobić swój pierwszy domowy ser i odkryj nową pasję kulinarną!

Daj znak jak poszło! :)
-> info@kielkismaku.pl






kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 4 )


Karpatka doskonała (Thermomix) Zielony majonez domowy (szczypiorkowy) Makowiec japoński Pizza (styl napoletana)

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów