![]() Domowa ricotta - wiosenne odkrycie dla miłośników sera |
Ricotta to włoski ser o łagodnym smaku i lekkiej, kremowej konsystencji. Tradycyjnie powstaje z serwatki pozostałej po produkcji innych serów, jednak domową wersję można przygotować z mleka i kilku prostych składników. Co najlepsze, cały proces zajmuje zaledwie kilkadziesiąt minut!
Przygotowanie domowej ricotty wymaga tylko kilku składników: pełnotłustego mleka, soku z cytryny lub octu. Wystarczy podgrzać mleko, dodać kwaśny składnik, a następnie przecedzić powstałe grudki przez gazę. Po krótkim odpoczynku gotowy ser można od razu używać w ulubionych przepisach.
Dobra wiadomość! W naszych przepisach znajdziesz łatwą w wykonaniu i bardzo smaczną wersję domowego sera ricotta.
Nie potrzeba do niego żadnych wymyślnych składników. Po dwa składniki i prosty przepis. Jeżeli nie znasz, to poznaj dziś serek ricotta z Thermomix?.
Wiosna to czas świeżych warzyw, kiełków, nowalijek i lekkich potraw, do których domowa ricotta pasuje idealnie. Świetnie komponuje się ze szparagami, świeżymi ziołami, szczypiorkiem, kiełkami i chrupiącym pieczywem.
Można ją wykorzystać do naleśników, domowych ravioli czy jako bazę do lekkich kremów i deserów.
Samodzielne wykonanie ricotty to nie tylko satysfakcja, ale także gwarancja najwyższej jakości składników. Możesz kontrolować skład, unikać konserwantów i dostosować smak do własnych upodobań.
Czyli wszystko to co mieści się w stwierdzeniu świadomości składu produktów jakie spożywamy.
Spróbuj tej wiosny zrobić swój pierwszy domowy ser i odkryj nową pasję kulinarną!
Daj znak jak poszło! :)
-> info@kielkismaku.pl
Inne artykuły - ( 6 )
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów