Kiełki w słoiku - to bajecznie proste
Kiełki w słoiku - to bajecznie proste






Nasiona wsypujemy do słoika i zalewamy letnią wodą. Ich ilość nie powinna przekraczać 1/4 objętości słoika, aby kiełki miały wystarczająco miejsca do wzrostu i stały dopływ powietrza. Kiedy nasiona są już odmoczone na otwór słoja zakładamy kawałek gazy i przymocowujemy ją gumką, lub specjalną pokrywkę - tak, aby po odwróceniu nasiona nie wypadły. Zlewamy wodę i przepłukujemy nasiona. Słoik ustawiamy odwrócony do góry dnem, pod kątem ok. 45°, aby nadmiar wody mógł odciekać do większego słoja (lub innej podstawki), który umieszczamy pod spodem. Kiełki płuczemy 2-3 razy dziennie i usuwamy wodę.
Bardzo wygodne są specjalne kiełkownice, słoiki do kiełkowania - minimum wysiłku, wspaniały efekt bez pleśni. Takie kiełki to smaczna dostawa mikroelementów za grosze.





Chcesz być informowana/y o nowych artykułach?
<< Dołącz do nas TUTAJ >>








kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 3 )

Pierogi Często zadajesz sobie pytanie - jak przyprawiać kasze?Szlachetne obżarstwo, czyli jak Święty Marcin zasłużył się łasuchomW stronę zdrowia - zdrowsze produkty

Groszek ptysiowy Sernik gotowany z musem z owoców borówki Tarta budyniowa z owocami (Thermomix) Rogaliki

Codzienne wyjazdy Holandia Belgia Niemcy


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów