Pierogi |
Powszechne przekonanie - zarówno wśród Polaków, jak i cudzoziemców, że pierogi to typowe danie kuchni staropolskiej, nie jest to do końca prawdą.
Nie bójmy się powiedzieć, że ojczyzną pierogów są Chiny. Na europejskie stoły - a precyzyjnie mówiąc, włoskie - zostały przywiezione przez Marco Polo. Do Polski zaś, chiński pomysł gotowania pierogów, a rzadziej ich pieczenia lub smażenia dotarł dopiero w XIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który zakosztował ich podczas pobytu w Kijowie.
Na dowód tej chińskiej linii pochodzenia pierogów mamy do dziś panujący tam zwyczaj witania Nowego Roku talerzem pierogów (Jiao ze). Jak mówi tradycja - te ze słodkim nadzieniem przynoszą lekkie życie, z orzechami - obfity rok. Nic więc nie pozostało jak przygotowanie kilkunastu smaków i zastawienie stołu.
Będzie to stół do restauracji marzeń nie tylko Polaków, cudzoziemcy bardzo chętnie skorzystają z takiej propozycji.
Pierogi pod swoją nazwą zadomowiły się w polszczyźnie dopiero w XVII wieku. Według słownika Aleksandra Brucknera to jedyna u nas pozostałość z prasłowiańskiego słowa "pir" oznaczającego biesiadę - oraz bardziej specyficznie - nazwę ciasta obrzędowego. Niegdyś pierogi pieczone i podawane były tylko z okazji świąt. A każde święto miało swój różniący się nie tylko kształtem, ale i farszem pieróg. Duże pierogi weselne - kurniki - o wielu nadzieniach, ale zawsze z dodatkiem kurzego mięsa, knysze - pierogi żałobne znane ze styp, kolatki - pieczone w styczniu na początku Nowego Roku na pamiątkę pogańskiego święta "Kolady".
Spotkać można też było regionalne rodzaje pierogów, które powiązane były z różnymi regionami Polski. Tak też: hreczuszki - przyrządzane z mąki gryczanej oraz sanieszki i socznie - słodkie pierożki pieczone najczęściej z okazji imienin pojawiały się na polskich stołach.
Dziś pierogi w najróżniejszych rodzajach: na słono i na słodko, duże i małe, gotowane i pieczone, podawane z różnymi dodatkami w Polsce spotkasz wszędzie.
Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów