Meksyk w kuchni!
Meksyk w kuchni!




Wszystko, co musisz wiedzieć o kuchni meksykańskiej!


Meksykańska sztuka kulinarna ma swoich zwolenników na całym świecie. Jest niezwykle bogata. Pośród potraw odnajdziemy wpływy zarówno starodawnej kultury Indian, jak i ludzi przybyłych z tzw. "Nowego Świata". Łączy w sobie smaki kultury hiszpańskiej, prekolumbijskiej, amerykańskiej i europejskiej. W tym artykule znajdziesz wszystko, co najważniejsze, by zacząć przygodę z kuchnią Meksyku.




Chcesz być informowana/y o nowych artykułach?
<< Dołącz do nas TUTAJ >>



Potrawy meksykańskie opierają się w większości na głównych składnikach. Wynika to z faktu, iż to właśnie one są uprawiane w tym rejonie świata. Wykorzystuje się, zatem kukurydze, rośliny strączkowe takie, jak fasole, paprykę, papryczkę chili, a także owoce morza. Połączenie smaków i naleciałości z różnych kultur sprawia, że dania są kolorowe, różnorodne i wyraziste.


Najbardziej znane potrawy i produkty to:


Buritto - jest to danie składające się z tortilli - wykonanej najczęściej z pszenicy. Do środka placka wrzuca się kukurydzę, pomidory, paprykę, fasolę, oraz mięso wołowe. Dodatkiem jest również ryż.


Enchiladas - jest to tortilla przyrządzona na bazie mąki kukurydzianej. Smaży się ją z serem, warzywami i mięsem wołowym - czasem mielonym, a czasem w kawałkach.


Nachos - przekąska znana z kin. Są to niewielkie kawałki pieczonej kukurydzanej tortilli podawane w towarzystwie roztopionego sera i dodatków. Często dodaje się do zestawu ostry sos chili.


Tacos - kolejne danie na bazie tortilli przygotowywane wraz z pikantną bazą mięsną i warzywami.


Tequilla - alkohol na bazie specjalnej odmiany niebieskiej agawy. Występuje w dwóch odmianach - złotej i srebrnej.


Guacamole - aromatyczna pasta z awokado przyrządzana wraz z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, ziołami i chilli. Podawana do tortilli lub chlebka typu pita.


Patatas - dania, w których główną role grają ziemniaki lub bataty. Częstym dodatkiem jest sos pomidorowy, fasola i kukurydza.


Podsumowując, można powiedzieć, że Meksyk oferuje dania mocne i aromatyczne - często bardzo ostre. W większości dań wykorzystuje się kukurydzę oraz mąkę kukurydzianą. Dominują dania mięsne i mocno przyprawione.







Inne artykuły - ( 1 )

Zdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełkówJesienny temat - GRZYBY  (1)Antygrypina - cudowna mikstura na przeziębienieKiełkowanie prostsze niż myślisz...

Tort Fit placuszki Czizkejk Chrzanowo-jajeczny sos do kanapek

Codzienne wyjazdy Holandia


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów