Meksyk w kuchni!
Meksyk w kuchni!




Wszystko, co musisz wiedzieć o kuchni meksykańskiej!


Meksykańska sztuka kulinarna ma swoich zwolenników na całym świecie. Jest niezwykle bogata. Pośród potraw odnajdziemy wpływy zarówno starodawnej kultury Indian, jak i ludzi przybyłych z tzw. "Nowego Świata". Łączy w sobie smaki kultury hiszpańskiej, prekolumbijskiej, amerykańskiej i europejskiej. W tym artykule znajdziesz wszystko, co najważniejsze, by zacząć przygodę z kuchnią Meksyku.


Potrawy meksykańskie opierają się w większości na głównych składnikach. Wynika to z faktu, iż to właśnie one są uprawiane w tym rejonie świata. Wykorzystuje się, zatem kukurydze, rośliny strączkowe takie, jak fasole, paprykę, papryczkę chili, a także owoce morza. Połączenie smaków i naleciałości z różnych kultur sprawia, że dania są kolorowe, różnorodne i wyraziste.


Najbardziej znane potrawy i produkty to:


Buritto - jest to danie składające się z tortilli - wykonanej najczęściej z pszenicy. Do środka placka wrzuca się kukurydzę, pomidory, paprykę, fasolę, oraz mięso wołowe. Dodatkiem jest również ryż.


Enchiladas - jest to tortilla przyrządzona na bazie mąki kukurydzianej. Smaży się ją z serem, warzywami i mięsem wołowym - czasem mielonym, a czasem w kawałkach.


Nachos - przekąska znana z kin. Są to niewielkie kawałki pieczonej kukurydzanej tortilli podawane w towarzystwie roztopionego sera i dodatków. Często dodaje się do zestawu ostry sos chili.


Tacos - kolejne danie na bazie tortilli przygotowywane wraz z pikantną bazą mięsną i warzywami.


Tequilla - alkohol na bazie specjalnej odmiany niebieskiej agawy. Występuje w dwóch odmianach - złotej i srebrnej.


Guacamole - aromatyczna pasta z awokado przyrządzana wraz z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, ziołami i chilli. Podawana do tortilli lub chlebka typu pita.


Patatas - dania, w których główną role grają ziemniaki lub bataty. Częstym dodatkiem jest sos pomidorowy, fasola i kukurydza.


Podsumowując, można powiedzieć, że Meksyk oferuje dania mocne i aromatyczne - często bardzo ostre. W większości dań wykorzystuje się kukurydzę oraz mąkę kukurydzianą. Dominują dania mięsne i mocno przyprawione.







Inne artykuły - ( 1 )

Olejki w kuchniAntygrypina - cudowna mikstura na przeziębienieJak ugotować soczewicę - bez wcześniejszego namaczaniaZdrowie za grosz, czyli własna hodowla kiełków

Domowy serek a'la ricotta Kremowa pasta śródziemnomorska Makowiec świąteczny Koreczki focaccia

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów