Pesto z rzeżuchy

Popularne frazy: -> pesto, rzeżucha, Wielkanoc



Pesto z rzeżuchy
 Pesto z rzeżuchy
 
 

Poniższy przepis sprawia, że rzeżucha będzie gościć częściej na naszym stole - nie tylko jako dekoracja wielkanocna.


Rzeżucha wzmacnia i oczyszcza nasz organizm. Dostępna może być właściwie przez cały rok - bardzo łatwo ją uprawiać w domu przy minimalnych nakładach. Rzeżucha z powodzeniem zastąpi brak pełnowartościowych warzyw na przedwiośniu.


Składniki
- 1 duży ząbek czosnku
- 10g rzeżuchy
- 120g pestek słonecznika
- 70g oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego




Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy VIP >>



Przygotowanie:
1) Do naczynia miksującego wrzucić czosnek. Rozdrobnić. (3 sek. | obr. 8) Kopystką zgarnąć czosnek ze ścianek naczynia miksującego na dno.

2) Dodać słonecznik, rzeżuchę, (6 sek. | obr. 8). Kopystką zgarnąć masę ze ścianek naczynia miksującego na dno.

3) Dodać olej, sok z cytryny, sól, pieprz. Dokładnie wymieszać. ( 20 sek. | obr. 3 ).

4) Pesto użyć do wybranego dania lub przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.


Wskazówki:
-





Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl
Rogale Świętego Marcina Digestive, Graham crackers Ketchup z cukinii Chrupiące gofry

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?


Gotowe kiełki zachowują świeżość przechowywane w lodówce przez ok. 7 dni. Umieszczamy je w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką. Nie używamy plastikowych torebek, które całkowicie odcinają dopływ powietrza. Przed włożeniem do lodówki kiełki powinny być suche. Dodatkowo dno pojemnika można wyłożyć ligniną lub papierowym ręcznikiem, który absorbuje nadmiar wody. Papierowy ręcznik może również posłużyć nam jako pokrywka przez pierwszy dzień, do czasu aż woda odparuje. Kiełki są wrażliwe na zamarzanie, dlatego pojemnik powinniśmy trzymać w dolnych partiach lodówki, gdzie panuje nieco wyższa temperatura.



czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 4 )

W jaki sposób przechowujemy gotowe kiełki?Kiełki brokułaDla kogo dieta pudełkowa?Czy wiesz, że ...