Wyszukaj przepis - wpisz wyszukiwane słowo lub wybierz zdjęcie:


przepisy Thermomix Ciasto do kawy | Serniki | Torty | Smakołyki na pikniki | Potrawy z grzybami | Bułki | Bagietki | Pierogi | Fingerfood Party | Pokaż najczęściej polecane | Przepisy Thermomix | Kiełkowanie nasion

Rollsy z pełnoziarnistej tortilli | kielkismaku.pl Digestive, Graham crackers | kielkismaku.pl Ciasteczka bankietowe  | kielkismaku.pl
Pomysł na świąteczną dekorację ...
Pomysł na świąteczną dekorację ...
Owies, pszenica lub orkisz w roli głównej

Wielkanocna zielona łączka na stole świątecznym.
Na takiej dekoracji możemy umieścić inne elementy dekoracyjne jak: kwiatki, ptaszki czy baranka.

Jako materiał siewny można użyć nasiona pszenicy, owsa, orkiszu lub żyta. Czytaj dalej, instrukcja wysiewu i wskazówki...

 »» czytaj więcej


Zapiekanki z budki | © kielkismaku.pl Domowy serek a'la ricotta | kielkismaku.pl Pasta kanapkowa z wędliną | © kielkismaku.pl Pasta z pieczonego batata | © kielkismaku.pl Chlebki indyjskie NAAN | kielkismaku.pl Urocze bułeczki na sezon gillowy | kielkismaku.pl Paluchy - Grissini | kielkismaku.pl Szybki deser jogurtowy | kielkismaku.pl Różane drożdżówki | kielkismaku.pl
Barów mlecznych nieprzemijający urok
Barów mlecznych nieprzemijający urok

Nazywały się różnie: Maciuś, Akademicki, Targowy, Studencki, Popularny. Nie różniły się specjalnie wyglądem i wyposażeniem a ich wspólną cechą była różnorodność oferty oraz niskie ceny. Gdy teraz Internet zalewają memy z hasłem "Kiedyś było jakoś fajniej" chciałoby się krzyknąć: Kiedyś było fajnie, bo były bary mleczne!

Polska specjalność

W latach siedemdziesiątych i osiemdziesiątych minionego stulecia korespondenci gazet i telewizji zachodnich opisywali polskie społemowskie bary mleczne jako charakterystyczny dla ludności naszego kraju sposób żywienia zbiorowego.


 »» czytaj więcej


nasiona kiełkowanie
Masło ziołowo-czosnkowe | kielkismaku.pl Burekas z pomidorami, bakłażanem i mozzarellą | kielkismaku.pl Kruche korzenne ciasteczka | kielkismaku.pl Kremowa pasta śródziemnomorska | kielkismaku.pl Deserki amaretti | kielkismaku.pl Maślane ciasteczka pod stemple, stemplowane ciasteczka | © kielkismaku.pl
Szlachetne obżarstwo, czyli jak Święty Marcin zasłużył się łasuchom
Szlachetne obżarstwo, czyli jak Święty Marcin zasłużył się łasuchom

Słodkie, kruche, cudownie pachnące, wypełnione mieszanką białego maku z najsmaczniejszymi bakaliami - rogale Marcińskie (zobacz przepis na Thermomix) . Tradycyjnie związane z patronem głównej poznańskiej ulicy są dla mieszkańców tego miasta czymś więcej, niż zwykłe ciastko. To ciastko kultowe, a niektórzy nawet uważają, że rogal Marciński to stan umysłu, bo według nich nie jest strawą dla ciała, ale przede wszystkim dla ducha.

 »» czytaj więcej


Jesienne bułeczki | kielkismaku.pl Paszteciki | kielkismaku.pl Domowy serek a'la ricotta z pesto | kielkismaku.pl Jajka z kiełkami | kielkismaku.pl Ciasteczka czekoladowe z nutą mięty | kielkismaku.pl Korzenne bagietki | kielkismaku.pl Niezły kwiatek na śniadanie - stokrotka | kielkismaku.pl Bułeczki i bułeczki w stylu włoskim | kielkismaku.pl Bułeczki hamburgerowe | kielkismaku.pl
Czy herbatki dla dzieci muszą zawierać cukier? Poznaj ekologiczne propozycje dla niemowląt
Czy herbatki dla dzieci muszą zawierać cukier? Poznaj ekologiczne propozycje dla niemowląt

Nasze babcie podawały dzieciom wodę z cukrem, a rodzice - dosładzali herbatki. Chcesz uzupełnić dietę malucha ciepłym albo schłodzonym naparem, jednak obawiasz się, że niesłodzony będzie dla dziecka nieatrakcyjny? Sprawdź, po jakie mieszanki warto sięgnąć - szybko przekonasz się, że granulowane herbatki dla dzieci to nie jedyne rozwiązanie.

 »» czytaj więcej


Mocno słonecznikowe bagietki | kielkismaku.pl Ziołowe bułeczki z pasztetem z nutą chrzanu | kielkismaku.pl Surówka grillowa | kielkismaku.pl Klasyczne brownie z orzechami | kielkismaku.pl Bułeczki drożdżowe z sezonowymi owocami | kielkismaku.pl Chlebek ziołowy | kielkismaku.pl
Jak wyhodować kiełki w domu?
Jak wyhodować kiełki w domu?

Starannie opłukane nasiona namaczamy w letniej, przegotowanej wodzie. Do płukania kiełków także używamy zawsze letniej, przegotowanej wody. Czas namaczania mniejszych nasion powinien być krótszy (4-6 godzin), większych - odpowiednio dłuższy (10-12 godzin).

Następnie nasiona dokładnie płuczemy i odstawiamy na cztery do sześciu dni w temperaturze pokojowej.

 »» czytaj więcej


Majonez domowy | kielkismaku.pl Ciasteczka marchewkowe wspomnienie jesieni | kielkismaku.pl Mini szarlotki | kielkismaku.pl Zielony majonez domowy (szczypiorkowy) | kielkismaku.pl Bułeczki różyczki | kielkismaku.pl Pasta kanapkowa z solonych śledzi | kielkismaku.pl Bułeczki Mr Ziarenko | kielkismaku.pl Białe bułeczki | kielkismaku.pl Wielkanocne paluchy | © kielkismaku.pl

Inne artykuły - ( 7 )

Pigwa - niedoceniany owoc z mojego ogródkaCo jeść i pić zimą, by się rozgrzaćMusli na zdrowie