Czworaczek - chleb pszenno-żytni

Popularne frazy: -> chleb mieszany, chlebek codzienny, chleb na drożdżach i zakwasie, chleb z zakwasem żytnim, czworaczek, chleb na zakwasie, pszenno-żytni, pieczywo

Czworaczek - chleb pszenno-żytni
 Czworaczek - chleb pszenno-żytni
 
 
  • Wybierz język

Składniki na jeden duży chlebek
lub dwa w mniejszych keksówkach


Ciasto na chleb:


- spora szczypta siemienia lnianego
- spora szczypta ostropestu
- 10g drożdży świeżych
- szczypta cukru na drożdże
- 100g aktywnego zakwasu żytniego
- 400g mąki pszennej typ 500-650
- 50g mąki żytniej typ 720
- 10g oliwy z oliwek lub oleju
- ok. 100g ziaren łuskanych słonecznika, dyni
- 200g wody letniej (wodę można zastąpić maślanką jeżeli ją posiadamy np. po wykonaniu masła)
- ok. 10g soli



Chcesz być na bieżąco? << Włącz obserwowanie. Podglądaj, co nowego wskoczyło pod nóż ... >>


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix << Dołącz do grupy VIP >>


Chcesz żywo podyskutować o przepisach i inspiracjach na Thermomix
<< Dołącz do grupy Thermomix PL (społeczność ponad 190 000 osób) >>


Przygotowanie w Thermomixie




Przygotowanie ciasta:


1. Siemie lniane i ostropest umieść w suchym naczyniu miksującym. Zemleć na mączkę. (20 sek. | obr. 10)
2. Kopystką zgarnąć z brzegów naczynia powstałą mączkę i dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. ( 3 min. | Interwał - program wyrabiania ciasta )

3. Wyrobione ciasto wyjąć z naczynia miksującego i podzielić na cztery równe części.
4. Formę (np.tzw.keksówkę - najlepiej z wyjmowalnym dnem) od spodu wyłożyć papierem do pieczenia. W formie umieścić 4 części chlebka w postaci 4 kul ciasta, wzdłuż obok siebie. Posmarować oliwą z oliwek przy pomocy pędzelka silikonowego.
5. Tak przygotowany chlebek umieścić w piekarniku rozgrzanym do 50 stopni C i pozostawić do wyrośnięcia (czas ok. 40-50 min.) Po tym czasie gdy widzimy, że chlebki nam wyrosły podnosimy temperaturę w piekarniku do 180 stopni C i wypiekamy przez 25-30 minut z termoobiegiem lub w temp. 200 stopni C grzałka góra-dół bez termoobiegu.
6. Chlebek po upieczeniu wyjmujemy z formy i odstawiamy na kratkę do przestygnięcia.

Chlebkiem łatwo się podzielić :) Łatwo rozerwiesz go na 4 części bez uszkodzenia nawet zaraz po upieczeniu. Łatwo się rozrywa w miejscach łączenia.
Bardzo smaczny - doskonale nada się jako chlebek codzienny, będzie alternatywą dla bułek i innych chlebków.

Z ciasta tego oczywiście można formować inne chlebki i bułki. Wyjdą doskonałe.

Smacznego!


Świetnie, że tutaj jesteś! Mam żywą nadzieję, że zagościsz u nas na dłużej.

Zapraszamy do śledzenia profilu na Facebooku i Instagramie.
Jeżeli skorzystasz z naszego przepisu zachęcamy Cię do wysłania zdjęcia swojego dzieła na kontakt@kielkimaku.pl - Zdjęcia (za Twoją zgodą) opublikujemy w galerii w profilu Kilkismaku na Facebooku.


Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie lub FB -> #kielkismaku @zabawaslawomir i daj mi o tym znać! Dziękuję!


Autor: kielkismaku.pl
Baklava Bułeczki różyczki Mocnoczekoladowa tarta Marka - bez pieczenia Ziołowe bułeczki z pasztetem z nutą chrzanu

rzeczy odnowa


Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.
--- Powrót do wyszukiwania przepisów



Redakcja poleca: Kiełki brokuła


Kiełki brokuła (Brassica) zawierają bardzo duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Warto wiedzieć, że zawartość sulfofranu w kiełkach jest 20 do 30 razy większa niż w dojrzałej roślinie.
Ponadto kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.

Badania wskazują również na to, iż zawarte w kiełkach brokuła substancje antybakteryjne zwalczają szczepy bakterii Helicobacter pylori, których obecność w organizmie zwiększa ryzyko wystąpienia takich schorzeń jak zapalenie żołądka typu B (mogące prowadzić do powstania nowotworu) i wrzody trawienne.

Są też jednym z najbardziej znanych skoncentrowanych źródeł glukozynolanów, takich jak glukorafanina. Ta ostatnia jest szczególnie obecna w kiełkach brokułów. Wykazano, że, glukozynlany pomagają podnieść próg wrażliwość na insulinę i obniżać poziom cukru we krwi.

Należy pamiętać też, że najlepszym sposobem na pobranie jak największej ilości składników odżywczych jest delektowanie się kiełkami brokułów najlepiej w stanie surowym.

Kiełki brokuła to pierwszy kandydat do surówek i kanapek - pikantne w smaku.
Najwięcej sulfofranu znajduje się w młodych, 4-5 dniowych siewkach. Zbyt długie przechowywanie w lodówce powoduje utratę tej cennej substancji, dlatego też najlepiej jest spożywać świeżo wyhodowane kiełki brokuła.

czytaj więcej...


Inne artykuły - ( 6 )

Czy kiełki wszystkich roślin nadają się do spożycia? Zaburzenia odżywiania - objawy, rodzaje, przyczynyKiełki hodowane w woreczkach...Z jakich przyczyn może pojawić się krwawienie z nosa?