Czy wiesz, że ...
Kiełki słonecznika - mają dużo cynku, żelaza oraz witaminy E. To też łatwo przyswajalne i zdrowe kwasy tłuszczowe. Hamują proces starzenia się komórek mózgowych.
Zobacz też:


Strona startowaStrona startowa
KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Polityka prywatnościPolityka prywatności
WspółpracaWspółpraca
Informacje o stronieInformacje o stronie

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy


Czworaczek - chleb pszenno-żytni


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Popularne frazy: | *

chleb mieszany, chlebek codzienny, chleb na drożdżach i zakwasie, chleb z zakwasem żytnim, czworaczek, chleb na zakwasie, pszenno-żytni, pieczywo

Czworaczek - chleb pszenno-żytni Czworaczek - chleb pszenno-żytni 


Składniki na jeden chlebek.


Ciasto na chleb:
- spora szczypta siemienia lnianego
- spora szczypta ostropestu
- 10g drożdży świeżych
- szczypta cukru na drożdże
- 100g aktywnego zakwasu żytniego
- 400g mąki pszennej typ 500-650
- 50g mąki żytniej typ 720
- 10g oliwy z oliwek lub oleju
- ok. 100g ziaren łuskanych słonecznika, dyni
- 200g wody letniej (wodę można zastąpić maślanką jeżeli ją posiadamy np. po wykonaniu masła)
- ok. 10g soli


Przygotowanie ciastek w Thermomixie




Przygotowanie ciasta:

1. Siemie lniane i ostropest umieść w suchym naczyniu miksującym. Zemleć na mączkę. (20 sek. | obr. 10)
2. Kopystką zgarnąć z brzegów naczynia powstałą mączkę i dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. ( 3 min. | Interwał - program wyrabiania ciasta )

3. Wyrobione ciasto wyjąć z naczynia miksującego i podzielić na cztery równe części.
4. Formę (np.tzw.keksówkę - najlepiej z wyjmowalnym dnem) od spodu wyłożyć papierem do pieczenia. W formie umieścić 4 części chlebka w postaci 4 kul ciasta, wzdłuż obok siebie. Posmarować oliwą z oliwek przy pomocy pędzelka silikonowego.
5. Tak przygotowany chlebek umieścić w piekarniku rozgrzanym do 50 stopni C i pozostawić do wyrośnięcia (czas ok. 40-50 min.) Po tym czasie gdy widzimy, że chlebki nam wyrosły podnosimy temperaturę w piekarniku do 180 stopni C i wypiekamy przez 25-30 minut z termoobiegiem lub w temp. 200 stopni C grzałka góra-dół bez termoobiegu.
6. Chlebek po upieczeniu wyjmujemy z formy i odstawiamy na kratkę do przestygnięcia.

Chlebkiem łatwo się podzielić :) Łatwo rozerwiesz go na 4 części bez uszkodzenia nawet zaraz po upieczeniu. Łatwo się rozrywa w miejscach łączenia.
Bardzo smaczny - doskonale nada się jako chlebek codzienny, będzie alternatywą dla bułek i innych chlebków.

Z ciasta tego oczywiście można formować inne chlebki i bułki. Wyjdą również doskonałe.

Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Domowy serek a'la ricottaCrumble ze śliwkamiSzybkie pierniczki

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Redakcja poleca: Które kiełki najłatwiej jest wyhodować, a które mogą sprawiać kłopoty początkujacym?

Najłatwiej jest uzyskać kiełki z ziaren soczewicy, fasoli mung, lucerny czy rzodkiewki, natomiast kłopoty mogą sprawić nam kiełki soi, gorczycy, ciecierzycy oraz siemienia lnianego - ich nasiona podczas kiełkowania wytwarzają śluz, przez co hodowla wymaga częstego płukania (3-4 razy dziennie).
Kiełki słonecznika są dosyć podatne na gnicie - przyczyną jest

czytaj więcej...


Inne artykuły

Kiełki - rzodkiew japońska - daikonPrzepisów na dania z kiełkami jest wiele ...Kiełki soczewicy czerwonej