Czy wiesz, że ...
Kiełki lucerny - to bogactwo witamin A, C, E i witamin z grupy B oraz lecytyny. Poprawiają pamięć, mają właściwości pobudzające i łagodząco działają w chorobach oczu.
Zobacz też:


Strona startowaStrona startowa
KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Polityka prywatnościPolityka prywatności
WspółpracaWspółpraca
Informacje o stronieInformacje o stronie

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy


Syrop z mniszka lekarskiego


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Popularne frazy: | *

Mniszek lekarski syrop, syrop z mniszka, syrop z Thermomix mniszek lekarski, syrop z mlecza

Syrop z mniszka lekarskiego 


Syrop z mniszka lekarskiego (a konkretnie jego kwiatów) jest skarbnicą witamin oraz minerałów. Zawiera również mnóstwo innych substancji, które mają działanie prozdrowotne, jak.:

- przede wszystkim wzmacnia układ odpornościowy
- oczyszcza organizm z toksyn (naturalny detoks)
- wspomaga układ oddechowy podczas infekcji (kaszel, chrypka, stany zapalne, infekcje dróg oddechowych)
- działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie
- wspomaga układ pokarmowy - stymulując produkcję soków żołądkowych i poprawiając trawienie
- wspomaga leczenie infekcji dróg moczowych, ma działanie moczopędne, łagodzi schorzenia pęcherza
- wspomaga leczenie nerek i kamicy moczowej
- syrop jest zalecany podczas chorób wątroby i woreczka żółciowego
- zapobiega i leczy miażdżyce



Składniki:


- kwiaty mniszka lekarskiego 150 sztuk (zebrane w suchy słoneczny dzień)
- woda 300 ml + 200 ml
- sok z jednej cytryny
- cukier 400 g (cukier można zastąpić miodem pszczelim)


Dawkowanie syropu


Zalecane jest stosowanie 2-3 łyżeczek syropu z kwiatów mniszka lekarskiego dziennie a dzieciom podaje się połowę tej porcji. Syrop można np. dodać do herbaty czy lemoniady , a także posmarować kromkę chleba.


Przechowywanie:


- pasteryzowane (jak przetwory w słoikach) można przechowywać bardzo długo.

- bez pasteryzacji ok 3-4 miesiące w lodówce.

Przeciwwskazania


Czyli kto nie powinien używać syropu z mniszka lekarskiego.

Z całą pewnością osoby, które są uczulone na mniszek lekarski.
Ostrożność nie zaszkodzi też ze stosowaniem syropu z mniszka lekarskiego w wypadku nadkwaśność żołądka, wrzody, czy problemy z jelitami i drogami żółciowymi.
Z tytułu dużej zawartości cukru nie mogą go też stosować osoby chore na cukrzycę (w tym wypadku można zastąpić syrop naparem z kwiatów mniszka lekarskiego.

Przygotowanie ciastek w Thermomixie




1. Oczyszczone kwiaty mniszka lekarskiego wkładamy do naczynia miksującego, zalewamy zimną wodą (300 ml) i gotujemy ( 15min | 90 stopni | obr. 2)
2. Gorący wywar odstawiamy na godzinę, po czym przecedzamy przez drobne sito, dodajemy do niego sok z cytryny, wodę (200 ml) oraz cukier.

3. Całość jeszcze raz mieszamy i gotujemy ( 50min. | temp. 90 stopni | obr. 2 ).
4. Gorący syrop przelewamy do wyparzonych słoiczków.


Syrop można stosować 2-3 łyżeczki dziennie. Można go też dodawać do herbaty.


Więcej o mniszku lekarskim:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Mniszek_pospolity



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


SeroMaCzekToskański makaron PICI Serek domowy z kefiru

Codzienne wyjazdy Holandia

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Redakcja poleca: Czy Ty też masz już kamień do wypiekania pizzy?

Teraz zapewne zastanawiasz się jak go używać i czyścić ...
Kto raz spróbował pizzy wypiekanej na kamieniu nie wróci już nigdy do wypiekania na blaszkach. To zupełnie inna klasa wypiekania. Warto zainwestować w dobry kamień do pizzy, którego pokochasz za to, że idealnie piecze Ci pizzę, pięknie dopieka chleb czy bułki.
Poniżej podpowiemy Ci jak najlepiej zadbać o kamień do wypiekania pizzy, chlebów i bułeczek. Dobrze jest wiedzieć jak o niego zadbać w końcu to nasz kuchenny pomocnik.
Na dobrą opinię nie zasługuje się ot tak...

czytaj więcej...


Inne artykuły

Najczęstsze błędy podczas parzenia kawyKiełki buraka ćwikłowego, czerwonegoKiełki soczewicy czerwonej