Czy wiesz, że ...
Zielona herbata i temperatura zaparzania.
Pamiętaj! Najbardziej istotnym elementem podczas parzenia zielonej herbaty jest temperatura wody - nie możesz jej dopuścić do wrzenia. Ta delikatna herbata, inaczej niż czarna, wymaga niższej temperatury. Jeśli woda będzie zbyt gorąca jej słodkawy smak zamieni się w gorycz. Idealna temperatura wody do parzenia zdrowej i smacznej zielonej herbaty powinna zawierać się w przedziale 60-85 st. Celsjusza.
Zobacz też:

Solidny zasilacz do efektów gitarowych

Stabilizowany, impulsowy, uniwersalny 9V zasilacz do efektów gitarowych takich firm jak: Digitech, Behringer, Korg, Boss, Vox, MXR i wielu innych.
e-muzyczny.com

ekspres do biura

Ekspresy do biura. Niezawodne i kompaktowe ekspresy do domu i małych biur.
coffee-partner.pl

liście laurowe a ostroga piętowa

Rehabilitacyjnych Rafał i Grażyna Więcek w Krakowie. ortopeda, Kraków.
fizjoter.pro


Strona startowaStrona startowa
KontaktKontakt

KIELKISMAKU.PL

Polityka prywatnościPolityka prywatności
WspółpracaWspółpraca
Informacje o stronieInformacje o stronie

JAK HODOWAĆ ...

Porady i instrukcjePorady i instrukcje
Szukaj ...Szukaj ...

PRZEPISY THERMOMIX

Wyszukaj przepis ...Wyszukaj przepis ...

KIEŁKI (jak hodować)

AmarantusAmarantus
BrokułBrokuł
BurakBurak
CebulaCebula
EndywiaEndywia
Fasola adzukiFasola adzuki
Fasola mungFasola mung
GrochGroch
GrykaGryka
KapustaKapusta
Koniczyna czerwonaKoniczyna czerwona
Koper włoskiKoper włoski
KozieradkaKozieradka
Lucerna (Alfalfa)Lucerna (Alfalfa)
RukolaRukola
Rzeżucha (Pieprzyca)Rzeżucha (Pieprzyca)
OrkiszOrkisz
PszenicaPszenica
RzodkiewkaRzodkiewka
Rzodkiew japońska - DAIKONRzodkiew japońska - DAIKON
SłonecznikSłonecznik
SoczewicaSoczewica
SojaSoja
SzpinakSzpinak

INFORMACJE

Inne artykułyInne artykuły

LINKI

PartnerzyPartnerzy


Tortilla bezglutenowa - przepis podstawowy


Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Popularne frazy: | *

tortilla bezglutenowa, tortilla bez glutenu, przepis na Thermomix, tortilla z thermomix-a



Ciasto:
- 400 g mąki owsianej (można też użyć jakiejś mieszanki chlebowej lub naleśnikowej bezglutenowej)
- 4 łyżki płaskie siemienia lnianego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1 łyżka cukru pudru (najlepiej zrobionego samodzielnie z cukru trzcinowego)
- 250g wrzątku
- około 160g wody ekstra czasami więcej (aby dopasować konsystencję ciasta)
- 80 ml oleju
- sól do smaku

Wykonanie w Thermomix



1. Do suchego naczynia miksującego włożyć siemię lniane. (czas 30 sek. |obr. 10) - rozdrabniamy na mączkę.


2. Mączkę z siemienia lnianego przekładamy do kubka i zalewamy 250g wrzątku. Pozostawiamy do przestygnięcia.


3. Do naczynia miksującego dodajemy pozostałe składniki i zaparzoną mączkę z siemienia lnianego. Dokładnie wyrabiamy. (20-30 sek. | obr. 5-6). Regulujemy konsystencję ciasta dodatkową wodą i ponownie wyrabiamy. Ciasto powinno być dużo gęstsze od naleśnikowego.

Przełożyć ciasto do miski, przykryć i pozostawić ciasto aby odpoczęło nawet do 60 minut. (aczkolwiek już po kilku minutach można przystąpić do dalszych kroków)

Rozdzielić ciasto na 6-8 części. Formować krążki i kolejno układać na rozgrzanej, suchej patelni (najlepiej na specjalnej patelni przeznaczonej do smażenia bez tłuszczu lub naleśnikarce).

Po 30 sekundach smażenia, gdy tortilla zetnie się i pokryje się brązowymi plamkami, należy przewrócić ją na drugą stronę i smażyć przez kolejne 30 sekund. Tortilla podpiecze się jeszcze bardziej i pokryje się brązowymi plamkami z drugiej strony.


Wtedy to jeszcze raz przewracamy ją i smażymy jeszcze 20 sek. Zdejmujemy z patelni i składamy w stosik. Podczas smażenia dostosuj wielkość ognia i stopień nagrzania patelni aby tortille nie przypalały się.



Wysmażone tortille przechowujemy tak aby zachowały ciepło - będą się lepiej zwijały.



Tak przygotowane tortille bezglutenowe można wykorzystać do różnego rodzaju dań: zawijane z farszem, połączone farszem 2 tortille i pocięte w chipsy lub po prostu jako chipsy do nabierania przeróżnych dipów.


Smacznego!



Podoba się przepis?
Chcesz być informowany o nowych inspiracjach na Thermomix
zostaw nam kontakt << Dołącz do nas TUTAJ >>

Sprawdziłaś/eś przepis? Wyszło super?
Wyślij nam zdjęcie swojego dzieła ... umieścimy je na stronie.
Aby wysłać zdjęcie dołącz je do maila na adres: kielki@smaku.pl
Życzymy smacznego i czekamy na Twoją fotkę!


Ciekawy artykuł? Podziel się z innymi ...
Autor: kielkismaku.pl

Osoby, które czytały ten artykuł przeglądały też:


Groszek ptysiowyKoreczki focacciaChlebki indyjskie NAAN

Zobacz sekrety i diety

Autor tej strony udostępnia przepisy za darmo. Korzystaj więc z nich do woli.
Jeżeli udostępniasz przepis z tej strony podaj jej adres ( www.kielkismaku.pl ) - to zupełne minimum jakie możesz zrobić, aby pokazać, że szanujesz pracę innych.
Jeżeli serwis jest dla Ciebie pomocny poleć go innym - będą Ci wdzięczni.

>>> Powrót do wyszukiwania



Redakcja poleca: Mam Thermomix - co dalej?

Nic prostszego - zapraszamy do naszej grupy tematycznej na Facebook.pl. Tutaj możesz do nas dołączyć aby czerpać inspiracje do wykorzystania tego robota kuchennego w codziennych działaniach...
Dołącz do nas: Dołącz teraz - grupę tworzy już ponad 129 500 osób.

Przepisy na Thermomix znajdziesz też na naszej stronie
Miłego miksowania i wpadaj do nas częściej!

czytaj więcej...


Inne artykuły

Kiełki cebuliNajczęstsze błędy podczas parzenia kawyKiełki amarantusa